Θα έρθουμε αντιμέτωποι με δραματικές αλλαγές οι οποίες θα ισχύσουν από το 2013 στην αγορά εργασίας, που έχει κατακλυστεί πλέον από ατομικές συμβάσεις.
Οι συνάδελφοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα θα αντιμετωπίσουν συνεχείς μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, περαιτέρω ελαστικό ωράριο και κατάργηση υπερωριών και επιδομάτων.
Ο κατώτερος μισθός από την 1η Απριλίου 2013 (λήξη μετενέργειας ΕΓΣΣΕ) θα καθορίζεται πλέον με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από κοινωνικό διάλογο (εργοδότες, εργαζόμενοι και κράτος) και δεν θα είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΣΝΙΕ και εργοδοτών.
Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι φυσικά επικαλούνται ότι θα προηγείται διάλογος για τον καθορισμό και θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες όπως είναι ο πληθωρισμός, η πορεία της οικονομίας και της ανεργίας ,αλλά τι κατέληξε υπέρ των εργαζομένων τα τελευταία 3 έτη (δηλ. τα πιάσαμε τα λεφτά μας).
Σημαντική μισθολογική αλλαγή είναι η κατάργηση της προσαύξησης του 10% στον μισθό ως συνέπεια του επιδόματος γάμου, που παύει να ισχύει από τον Απρίλιο με την κατάργηση και επίσημα της ΕΓΣΣΕ, μέσω της οποίας θεσμοθετήθηκε για το σύνολο των απασχολούμενων στον Ιδιωτικό Τομέα και στις ΔΕΚΟ.
Βεβαίως όσοι από τους εργοδότες επιθυμούν να το καταβάλουν δύνανται να το πράξουν, αλλά η καταβολή αυτή θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικό μετά την 1η Απριλίου.
Ανυπολόγιστου ύψους θα είναι και οι νόμιμες μειώσεις που θα επέλθουν στους μέσους μισθούς μετά την 14η Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και η ισχύς όσων κλαδικών συμβάσεων υπεγράφησαν το 2011.
Μετά την λήξη της μετενέργειας – και εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση – οι μισθοί θα καθορίζονται με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις , οπότε όπως όλα δείχνουν θα σταθεροποιηθούν στα 586 ευρώ μικτά για πλήρη απασχόληση!!!!
Όσες συμβάσεις είχαν συμπληρώσει 24μηνη διάρκεια μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και η ισχύς τους υπερβαίνει την 14η Φεβρουαρίου του 2013 λήγουν αυτόματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμα και αν έχει προβλεφθεί μεγαλύτερη διάρκεια.
Στη συνέχεια οι όροι των συμβάσεων παραμένουν σε ισχύ για ένα τρίμηνο (μετενέργεια) .
Αν στο διάστημα αυτό δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και 4 επιδόματα (προϋπηρεσίας, παιδιών ,πτυχίου και επικινδυνότητας).
Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις οι μισθοί μπορούν να μειωθούν μόνο μέχρι τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ ή 510,95 για τους νέους κάτω των 25 ετών).
Οι τριετίες διασώζονται ,αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% (!!!).
Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την ΕΓΣΣΕ και έχει από 6-9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτερος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).
Γεωργιάδης Κων/νος
Πρόεδρος Δ.Σ.