II. ΕΛΛΑΔΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Στόχοι, Στρατηγική και Προοπτικές
1. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η Ελληνική οικονομία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος από το 2010 στον περιορισμό του ανά μονάδα κόστους εργασίας, η εκτιμώμενη υπερτίμηση της τιμής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας ανέρχεται ακόμη περίπου στο 15 – 20 τοις εκατό. Δεύτερον, η δημοσιονομική βιωσιμότητα πρέπει να αποκατασταθεί. Το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009, αλλά το εκτιμώμενο αποτέλεσμα για το 2011, ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους περίπου [2, 1/2] τοις εκατό του ΑΕΠ, παραμένει πολύ χαμηλότερο από το πλεόνασμα που θα σταθεροποιήσει το χρέος. Τρίτον, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας, λόγω της έκθεσης του σε κρατικά ομόλογα, της φθίνουσας ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου και της σταθερής εκροής καταθέσεων.
2. Για να αντιμετωπίσει αυτές οι προκλήσεις, η κυβέρνηση θα βασιστεί στις πολιτικές που καθορίστηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά θα τροποποιήσει το μίγμα της προσαρμογής και της χρηματοδότησης. Προκειμένου να μειωθούν οι αντιφάσεις της πολιτικής, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το εύρος και το χρόνο που θα αποδώσουν τα αποτελέσματα τους που είναι εγγενώς αβέβαια, και να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας. Για την εξισορρόπηση της οικονομίας, τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, θα:
• δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην εξασφάλιση μειώσεων στο ανά μονάδα κόστος εργασίας και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω ενός συνδυασμού περικοπών των ονομαστικών μισθών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας. Μαζί με την εξάλειψη των αγκυλώσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται ότι θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν την αναδιανομή των πόρων προς εμπορεύσιμους τομείς, προς την αύξηση της ανάπτυξης και προς μεγαλύτερη απασχόληση.
• εξομαλύνουμε τις επιπτώσεις της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (δίνοντας τους χρόνο για φέρουν αποτελέσματα) μειώνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2012.
• μειώσουμε σημαντικά την επιρροή του κράτους στην οικονομία μέσω τολμηρών διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και μέσω της αποκρατικοποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας πρέπει να προέλθει από μια σθεναρή απάντηση του ιδιωτικού τομέα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το κράτος να ελέγχει την πρόσβαση σε καίρια περιουσιακά στοιχεία.
• ενισχύσουμε την ικανότητα του κράτους να υλοποιεί πολιτικές μέσω μιας ευρέως φάσματος διοικητικής μεταρρύθμισης. Πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τη ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, τη αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του δημοσίου τομέα, καθώς και την ικανότητα του κράτους να ρυθμίζει την οικονομία.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος και τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων που ενθαρρύνουν τις ΑΞΕ (Αμεσες Ξένες Επενδύσεις), όταν συνδυάζονται με δημοσιονομικές περικοπές δαπανών και σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απελευθερώνουν ρευστότητα για τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με την συνεχή χρηματοδότηση του προγράμματος και ρευστότητα για τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με την συνεχή χρηματοδότηση του προγράμματος και την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αυτό θα βοηθήσει στην βελτίωση της στενότητας των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που τώρα επηρεάζουν την οικονομία.
3. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η εξάλειψη των μεγάλων αρχικών ανισορροπιών της Ελλάδας και η επίτευξη μιας πορείας ισορροπημένης ανάπτυξης θα πάρει σημαντικό χρόνο:
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επανέλθει σε θετικές τιμές ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο το 2013. Το πρόγραμμα θεωρεί ότι με τη πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό κλίμα θα επωφεληθεί από την επιτυχημένη εφαρμογή του PSI και η οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση τη απασχόλησης θα επιταχυνθούν καθώς θα μειώνεται το ανά μονάδα κόστος εργασίας θα υλοποιούνται άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και θα ολοκληρώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά επιπλέον 4-5 τοις εκατό σωρευτικά για την περίοδο 2012-2013 λόγω της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, της προσαρμογής των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα και των προσαρμογών στο τραπεζικό σύστημα.
Η ανταγωνιστικότητα προβλέπεται να βελτιωθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, στηριζόμενη, στις αρχικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κάτω από το επίπεδο της ευρωζώνης καθώς οι μεταρρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος και οι μειώσεις αποδοχών αποτυπώνονται στις τιμές. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα είναι δυνατό να συρρικνωθεί σημαντικά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους και το οικονομικό σύστημα θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται για κάποιο διάστημα κατόπιν αυτού ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το κενό.
Το εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται ότι θα έχει μέτρια προσαρμογή για το υπόλοιπο του 2012 δεδομένης της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται και η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ο ρυθμός της εξωτερικής προσαρμογής θα πρέπει να αυξηθεί. Παρόλα ταύτα αναμένεται οτι θα πάρει κάποιο χρόνο πριν το έλλειμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέσει σε ενα επίπεδο το οποίο θα επιτρέψει στο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας να μειωθεί σταθερά.
4. Το πρόγραμμα πολιτικής της κυβέρνησης, υποβοηθούμενο από την ελάφρυνση χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και τη στήριξη από το δημόσιο τομέα με ευνοϊκούς όρους, θα πρέπει να θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία. Στο βασικό σενάριο του προγράμματός, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με συνεχείς μειώσεις στη συνέχεια. Δεδομένης της μακράς περιόδου των υψηλών επιπέδων χρέους, και της συνεχιζόμενης ευαισθησίας της Ελλάδας σε κλονισμούς, αναγνωρίζουμε ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος θα είναι κρίσιμη για να επιτευχθεί αυτή η τροχιά του χρέους, παρά την ευνοϊκή χρηματοδότηση που έχουμε λάβει. Αυτές πολιτικές και η χρηματοδότηση του προγράμματος αναλύονται με περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια.
Οικονομικές Πολιτικές
Α. Δημοσιονομική πολιτική
5. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 4 1/2 τοις εκατό του ΑΕΠ έως το 2014. Αυτό υπερβαίνει το πρωτογενές ισοζύγιο που σταθεροποιεί το χρέος της Ελλάδας και θα επιτρέψει στο χρέος να μειωθεί σταδιακά (ακόμη και με μικρούς κλονισμούς) και είναι ένα επίπεδο το οποίο η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες έχουν επιτύχει στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχική δημοσιονομική θέση, το πιθανό μακροοικονομικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τους περιορισμούς στον ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προσαρμόσαμε το δημοσιονομικό μας στόχο για το 2012 σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1 τοις εκατό του ΑΕΠ (έναντι του προηγούμενου στόχου μας για ένα μικρό πλεόνασμα). Θα στοχεύσουμε σε μια προσαρμογή 2 3/4 τις εκατό του ΑΕΠ τόσο το 2013 όσο και το 2014, υλοποιώντας τολμηρές διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα καθοριστούν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της ΜΔΣ που θα γίνει τον Ιούνιο. Θα διαβουλευτούμε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014.
6. Για να διασφαλίσει την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής του προγράμματος, η κυβέρνηση θα αναλάβει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των δαπανών. Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη πορεία ανάκαμψης, τα συνεχή προβλήματα της Ελλάδας με τη φορολογική συμμόρφωση και την ανάγκη να προσαρμόσουμε κάποια από τα προηγούμενα μέτρα, θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της ΜΔΣ του 2011 και του προϋπολογισμού του 2012. Προβλέπουμε μια ανάγκη για μέτρα ύψους [1 1/2] τις εκατό του ΑΕΠ το 2012 και περαιτέρω [5] τοις εκατό του ΑΕΠ για να επιτύχουμε το στόχο του 4 1/2 του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα επιτευχθεί μέσω περικοπών δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος φορέων που δεν παρέχουν πλέον αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες και στοχευμένων μειώσεων της απασχόλησης στο δημόσιο. Πολλές από αυτές τις περικοπές θα πρέπει να αφορούν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την κατηγορία των δαπανών οι οποίες αυξήθηκαν με εκρηκτικό ρυθμό την περίοδο μετά την ένταξη στο ευρώ, αλλά θα θεσπιστούν και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του πυρήνα του δικτύου κοινωνικής προστασίας μας και των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.
7. Οι βασικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν καθοριστεί στη ΜΔΣ και στον προϋπολογισμό του 2012, περιλαμβάνουν:
– Μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα: Σκοπεύουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση με την επίδοση των πλέον αποτελεσματικών χωρών του ΟΟΣΑ (περίπου στο 9 τοις εκατό του ΑΕΠ). Αυτό θα αποδώσει [1 1/2] τοις εκατό του ΑΕΠ σε εξοικονομήσεις έως το 2015, συμπεριλαμβανομένου ενός [1/4 ] τοις εκατό του ΑΕΠ σε νέες εξοικονομήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην υφιστάμενη ΜΔΣ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα συνδυάσουμε μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αποζημίωση των υπαλλήλων με μειώσεις του προσωπικού.
– Μεταρρύθμιση της αποζημίωσης των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα: Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, θα μεταρρυθμίσουμε τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (που αφορούν το ενα τρίτο του της μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα). Σε συμφωνία με τις αρχές της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2011, θα προσαρμόσουμε τις αποδοχές για τα ειδικά μισθολόγια (συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, των διπλωματών, των μετακλητών, των ιατρών των καθηγητών, της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων), ενω θα προστατεύσουμε όσους είναι στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες με στόχο την πραγματοποίηση μόνιμων καθαρών εξοικονομήσεων ύψους περίπου 0,2 τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Θα αναθεωρήσουμε επίσης το νέο σύστημα προαγωγών για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι κατά της αύξησης του μισθολογικού κόστους μέσω των προαγωγών.
– Μειώσεις προσωπικού: Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευση μας να μειώσουμε την απασχόληση στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά την υφιστάμενη αναλογία 1:5 προσλήψεις – αποχωρήσεις καθώς και το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που καθιερώθηκε προσφάτως, να μειώνουμε την απασχόληση συμβασιούχων και να βάζουμε στην εργασιακή εφεδρεία επαρκείς υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους έως το τέλος 2012 ώστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία). Η προγραμματισμένη λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης (βλ. παρακάτω) και τα σχέδια για το κλείσιμο, την συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους.
– Έλεγχοι στις προσλήψεις: Για τον καλύτερο έλεγχο και περιορισμό των προσλήψεων θα: (ί) μειώσουμε την ετήσια είσοδο σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και δημοσιές ακαδημίες σε ένα επίπεδο που είναι σύμφωνο με τα σχέδια προσλήψεων, (ii) αυξάνουμε την εργασιακή εφεδρεία ετησίως, και θα (iii) εξαλείψουμε τις κενές θέσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Εάν προκύψουν υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, θα θεσπίσουμε αμέσως πάγωμα προσλήψεων.
– Εξορθολογισμός και καλύτερη στόχευση της κοινωνικής δαπάνης: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ξεκινήσαμε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουμε την προβλεπομένη αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κάτω των 2 1/2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (από μία πρόβλεψη ύψους 12 1/2 του ΑΕΠ), να διατηρήσουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία περίπου στο 6 τοις εκατό του ΑΕΠ, και να βελτιώσουμε την στόχευση των κοινωνικών μας επιδομάτων. Στο πρόγραμμα μας σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την ατζέντα εργασίας, πραγματοποιώντας συνολικά περίπου [3] τοις εκατό του ΑΕΠ σε πρόσθετες εξοικονομήσεις, ενώ θα βελτιώσουμε τα κοινωνικά προγράμματα για αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
– Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: Δεδομένου του υψηλού μεριδίου συντάξεων στις δαπάνες της Ελληνικής κυβέρνησης, η μεγάλη εναπομείνασα δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει κατ’ ανάγκη να περιλαμβάνει περαιτέρω προσαρμογές των συντάξεων. Αυτό θα το κάνουμε αε τρόπο που θα προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ως αρχικά μέτρα, για τη δημιουργία εξοικονομήσεων ύψους €300 εκατομμυρίων το 2012 θα: (i) υιοθετήσουμε ενα σχέδιο νόμου για να μεταρρυθμίσουμε τις επικουρικές συντάξεις, και θα (ii) επιφέρουμε αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ταμεία με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιουνίου θα εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία εφάπαξ.
– Δαπάνες υγείας: Οι κύριοι στόχοι μας είναι να φέρουμε τις φαρμακευτικές δαπάνες πιο κοντά στα επίπεδα των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και να συνεχίσουμε τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας. Για το 2012, έχουμε θέσει ως στόχο την μείωση της δημόσιας δαπάνης για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα απο το 1.9 στο 1 1/3 τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι κύριες αρχικές ενέργειες περιλαμβάνουν: την προώθηση της χρήσης γενόσημων (π.χ. μέσω υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την ενεργό ουσία), την μείωση κατά 15% στη μέγιστη τιμή των γενοσημων φαρμάκων σε σχέση με τα επώνυμα φάρμακα, την μείωση των περιθρωρίων κέρδους των φαρμακείων, και την επέκταση της κάλυψης των φαρμάκων για τα οποία ισχύει η συμμετοχή. Ενας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 – 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού. Μέσω του νέου ταμείου υγείας ΕΟΠΥΥ, θα ολοκληρώσουμε επίσης τις εισαγωγές νέων και πιο αποτελεσματικών ως προς το κόστος συμβάσεων για γιατρούς και θα υιοθετήσουμε ενιαίους όρους για την αγορά των υπηρεσιών υγείας. Για τον εξορθολογισμό του συστήματος και την εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας θα συγχωνεύσουμε όλα τα ταμεία υγείας με το ΕΟΠΥΥ και θα μεταφέρουμε την ευθύνη του στο Υπουργείο Υγείας.
– Άλλα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων: Το επίπεδο της δημόσιας δαπάνης της Ελλάδας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) παραμένει κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε την μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων και τη διακυβέρνηση των προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής και κοινωνικής ασφάλισης. Χρησιμοποιώντας εξωτερική βοήθεια, θα αναλάβουμε μια εις βάθος αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωνικών δαπανών με σκοπό τον καθορισμό επιπρόσθετων μέτρων ύψους [1] τοις εκατό του ΑΕΠ που θα ληφθούν την περίοδο 2013-2015. Η αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, θα εντοπίσει προγράμματα τα οποία θα διακοπούν, και ευκαιρίες εξορθολογισμού και ενίσχυσης των κύριων κοινωνικών προγραμμάτων για την καλύτερη στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη και παράλληλα τη μείωση των μεταβιβάσεων σε άτομα που δεν τα έχουν ανάγκη.
– Αναδιάρθρωση της κυβερνητικής λειτουργίας: Η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι σε μεγάλο βαθμό διασπασμένη, έχει δομές που αλληλοκαλύπτονται και έχει ελλιπή συντονισμό και ανεπαρκή συστήματα πληροφορικής (IT), Προς αντιμετώπιση αυτών θα υλοποιήσουμε κάποιες αρχικές δράσεις και θα καθορίσουμε βαθύτερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος:
> Προκαταρκτικές ενέργειες: Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό μας στόχο για το 2012, θα (ί) σε αναμονή της επερχόμενης αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, θα περικόψουμε τις λειτουργικές δαπάνες και τις επιλεγμένες επιδοτήσεις και μεταβιβάσεις στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης κατά ένα επιπρόσθετο 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012) (ii) θα μειώσουμε τις επιδοτήσεις για επενδύσεις και επενδυτικά προγράμματα χαμηλής προτεραιότητας κατά 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012) και (iii) θα μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 0,15 τοις εκατό του ΑΕΠ.
> Βαθύτερη αναδιάρθρωση: Μέχρι το τέλος – Ιουνίου 2012, θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και θα επιτύχουμε πρόσθετη εξοικονόμησης τουλάχιστον [1] τοις εκατό του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 15. Εμφαση θα δοθεί στο κλείσιμο και τη μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοίκησης. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών (χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες).
8. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος θα συμβάλλουν επίσης στην δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της διεύρυνσης της βάσης, και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν επίσης ως στόχο τη διευκόλυνση των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών χωρίς επιπτώσεις στα έσοδα.
– Φορολογική μεταρρύθμιση: Σκοπός μας είναι να υιοθετήσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση με ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να είναι δυνατή η μείωση επιλεγμένων φορολογικών συντελεστών, και την αναδιάρθρωση του φορολογικού βάρος ανάμεσα στις φορολογικές κλίμακες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Θα καθορίσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ενδιάμεσων σταδίων για την υιοθέτηση μιας τέτοιας φορολογικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής δημόσιας διαβούλευσης, της αναθεώρησης από το προσωπικό της Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ και θα ανακοινώσουμε μια επίσημη πρόταση προς συζήτηση. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση στη Βουλή και την έγκριση της μεταρρύθμισης έως τον Ιούνιο 2012. Το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα περιλαμβάνει: (i) την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάσταση του με απλούστερη νομοθεσία, (ii) την εξάλειψη ορισμένων
φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, (iii) την απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας, (iv) μια πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος, και (ν) ένα απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης ατομικού και εταιρικού εισοδήματος.
– Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης: Δεδομένης της χαμηλής είσπραξης φόρων σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η στρατηγική προσαρμογής μας βασίζεται στην εισαγωγή εκτενών μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση (δες Μέρος Β). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διευκολύνουν μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους προσαρμογής ανάμεσα στους φορολογούμενους. Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού μας, τα οφέλη από αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν εκτιμηθεί με συντηρητικό τρόπο και θεωρούμε ότι θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της περιόδου, και θα περιοριστούν στο 1 1/2 τοις εκατό του ΑΕΠ για τη περίοδο 2011 – 2015 και αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο από το 2013.
9. Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε τον δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και στις αμυντικές δαπάνες. Παρομοίως, στη περίπτωση μιας διαρκούς υπέρ απόδοσης η οποία θεωρηθεί μόνιμη, θα θέσουμε αυστηρότερους στόχους για το έλλειμμα αλλά μπορεί επίσης να εξετάσουμε μια μείωση εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Πρόθεση μας είναι να διατηρήσουμε το σχετικό φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους.
10. Για να διασφαλίσουμε άμεσα οφέλη, θα υλοποιήσουμε αρκετές προαπαιτούμενες δράσεις, και για να βοηθήσουμε την επακόλουθη παρακολούθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα θέσουμε ορισμένα βασικά μέτρα ως διαρθρωτικά ορόσημα του προγράμματος. Ως προαπαιτούμενες ενέργειες για το πρόγραμμα θα: (i) εφαρμόσουμε πλήρως όλα τα μέτρα της ΜΔΣ που έχουν καθυστερήσει (Παράρτημα 1), και θα (ii) θέσουμε σε ισχύ και θα υλοποιήσουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (συμπεριλαμβανομένων και επιπρόσθετων μόνιμων μέτρων από την πλευρά των δαπανών ύψους 325 δις ευρώ που θα καθοριστούν σε συνεργασία με το προσωπικό των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ) (Παράρτημα II). Η υιοθέτηση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 και η ολοκλήρωση της λειτουργικής αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων που θα καθορίζουν, αντίστοιχα [1] και [1] τοις εκατό του ΑΕΠ σε πρόσθετα μέτρα, προτείνονται ως διαρθρωτικά ορόσημα για το τέλος Ιουνίου 2012.
Β. Δημοσιονομικές Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις
11. Η ενίσχυση των δημοσιονομικών θεσμών είναι απώτερης σημασίας. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολλά χρόνια από ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα μη πληρωμής φόρων, τη διάβρωση της δίκαιης μεταχείρισης του συστήματος και την επιβολή μέτρων πολιτικής που είναι ελάχιστα φιλικά προς την ανάπτυξη, όπως είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης. Εν τω μεταξύ, ο δημόσιος τομέας έχει προβλήματα με την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών του και τις επιστροφές φόρου, ανεβάζοντας το κόστος προμηθειών και βλάπτοντας την ρευστότητα του εταιρικού τομέα. Για να μπει ένα τέλος στις πρακτικές αυτές θα χρειαστεί μια βαθιά αναδιάρθρωση της διοίκησης εσόδων και του συστήματος δημόσιας χρηματοπιστωτικής διοίκησης. Βεβαίως πρόκειται για σύνθετες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τα κέρδη τόσο από άποψης υψηλότερων εσόδων και χαμηλότερων δαπανών μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε βάθος χρόνου με αποφασιστικές προσπάθειες. Ως εκ τούτου, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις επειγόντως.
12. Εχουμε δεσμευτεί να μεταρρυθμίσουμε την διοίκηση των εσόδων μας. Δεν λειτουργεί στο επίπεδο που χρειάζεται η Ελλάδα και θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί πλήρως. Ξεκινήσαμε τη προσπάθεια αυτή και σημειώσαμε πρόοδο κατά τα τελευταία 2 έτη, αλλά πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη:
• Η ενίσχυση των εργασιών είναι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα:
> Το σύστημα επίλυσης διαφορών: Ως προκαταρκτικές δράσεις: (ί) θα εγκρίνουμε την νομοθεσία καθιστώντας αναγκαίο για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις να εξαντλήσουν την φάση διοικητικής διαφοράς πριν προχωρήσουν σε δικαστικές εφέσεις, (ii) θα καταστήσουμε πιο περιοριστικούς τους κανόνες για την παραίτηση της κατάθεσης πρόσβασης σε δικαστικές εφέσεις (με την επιφύλαξη της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος), και (iii) θα εκδώσουμε δευτεροβάθμια νομοθεσία που θα δίνει τη δυνατότητα της πιστοποίησης φορολογικών διαιτητών, καθιστώντας το σύστημα διαιτησίας που καθιερώθηκε το 2011 πλήρως λειτουργικό.
> Κάνοντας χρήση πρόσθετων εργαλείων: Θα ενσωματώσουμε εργαλεία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην στρατηγική μας κατά της φοροδιαφυγής. Ως προκαταρκτικές μας ενέργειες θα: διευκρινίσουμε τους κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας για τις υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναφέρουν στην Μονάδα Χρηματοπιστωτικών Πληροφοριών (FIU) συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι έχουν σχέση με έσοδα από φοροδιαφυγή. Θα λάβουμε μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι καταγγελίες που έχουν σχέση με απλήρωτα φορολογικά χρέη διαβιβάζονται για δίωξη στην ΜΧΠ.
> Αναβάθμιση προσωπικού: Με συνέπεια προς τα επιχειρησιακά μας σχέδια, εως τον Απρίλιο, θα ολοκληρώσουμε την εκ νέου αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών και θα φέρουμε σταδιακά τον αριθμό ελεγκτών στους 2.000 (με συνέπεια προς τους κανόνες εξόδου και πρόσληψης του δημόσιου τομέα). Για τους υφιστάμενους υπαλλήλους, θα καθιερώσουμε ένα επίσημο πλαίσιο για την επιθεώρηση της επίδοσης το οποίο θα δίνει αναλυτικά τους στόχους βάσει των οποίων θα αξιολογείται η επίδοση των διευθυντών. Το πλαίσιο θα είναι λειτουργικό μέχρι το Ιούνιο 2012. Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τους διευθυντές οι οποίοι έχουν σημειώσει μικρότερη απόδοση από αυτή των στόχων τους.
> Μέτρα κατά της διαφθοράς: Έως το τέλος Ιουνίου 2012, θα συστήσουμε τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με το Νόμο 3943/2011 και θα μεταρρυθμίσουμε το ρόλο της μονάδας χρηματοπιστωτικής επιθεώρησης ώστε να περιοριστεί το επίκεντρο του στην διοίκηση εσόδων. Σκοπεύουμε επίσης να βελτιώσουμε το σύστημα για να προστατεύσουμε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς στην φορολογική διοίκηση και να εισάγουμε διαδικασίες για την εναλλαγή διευθυντών και να θέσουμε στόχους για έλεγχο και δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε ένα πλήρες σχέδιο κατά της διαφθοράς.
– Σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την διοίκηση ώστε να δημιουργηθεί μια διοίκηση ανεξάρτητη αλλά με υποχρέωση λογοδοσίας με μια λειτουργική οργάνωση το κέντρο της οποίας είναι ένα ισχυρό αρχηγείο. Προς το σκοπό αυτό, οι προτεραιότητες μας για το 2012 περιλαμβάνουν:
– Καθιέρωση επιτελικών μονάδων κλειδί: Οι κύριες μονάδες έχουν συσταθεί, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας μεγάλων φορολογούμενων, της μονάδας συλλογής χρεών και του τμήματος ελέγχου. Κοιτώντας μπροστά, η προτεραιότητα μας είναι η οικοδόμηση της παραγωγικής ικανότητας των σχετικών μονάδων. Το 2012, εως το δεύτερο τρίμηνο, θα ολοκληρώσουμε τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας ελέγχου της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.
– Ενοποίηση των εργασιών φορολογικής διοίκησης: Σκοπεύουμε να κλείσουμε ένα σύνολο 200 υποχρησιμοποιούμενων τοπικών εφοριών εως τον Δεκέμβριο 2012,
– Εξασφάλιση μεγαλύτερου ελέγχου των τοπικών εφοριών: Έως το τέλος Μαρτίου 2012 το αρχηγείο GSTC θα θέσει επιχειρησιακούς στόχους για τις κατά τόπους εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες όπου συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και οι στόχοι επίδοσης για τους τοπικούς διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. To αρχηγείο GSTC θα έχει λάβει νόμιμες εξουσίες για να κατευθύνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των κατά τόπους εφοριών. Παράλληλα, η είσπραξη των μεγάλων οφελών θα τεθεί υπό απευθείας κεντρικό έλεγχο και θα ενοποιούνται στις 35 μεγαλύτερες εφορίες. Η επεξεργασία όλων των πληρωμών φόρου σης κατά τόπους εφορίες θα σταματήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 και θα αντικατασταθεί με υποχρεωτικά τραπεζικά εμβάσματα, και πληρωμές σε τράπεζες ή τοπικά κέντρα δημοσίων
– Βήματα προς την ανεξαρτησία: Εως το τέλος Μαρτίου, θα διορίσουμε ως Γενικό Γραμματέα της διοίκησης εσόδων, ένα άτομο με άψογο επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα. Προς στήριξη της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων, θα μεταβιβάσουμε από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο, μέσω Υπουργικής απόφασης τον έλεγχο των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι οι δραστηριότητες του αρχηγείου φορολογικής διοίκησης θα ελέγχεται εξωτερικά.
– Η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθεί: Θα αναλάβουμε την διεξαγωγή μιας εις βάθος επιθεώρησης των σημερινών πρακτικών είσπραξης και εφαρμογής, με τη χρήση εξωτερικής βοήθειας. Ενα πλήρως αρθρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης θα αναπτυχθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το οποίο μεταξύ των άλλων, θα θέσει ενα χεονοδιάγραμμα και θα ορίσει τα ενδιάμεσα μέτρα για τη πλήρη ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές. Βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να αναχαιτισθούν μεγάλα πρόσφατα προβλήματα με την είσπραξη κοινωνικών ασφαλίσεων, εως το Μάρτιο 2012 θα επεκτείνουμε τις μηνιαίες δηλώσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα φορολογουμένων, θα ενοποιήσουμε την είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των μεγαλυτέρων δοροοφειλετών, θα θεσπίσουμε τη διενέργεια κοινών ελέγχων φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, θα αυξήσουμε τον αριθμό των επιθεωρήσεων και θα καθιερώσουμε στόχους για τους επιθεωρητές.
– Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εφαρμόσει πλήρως τον φορολογικό κώδικα και να εγκαταλείψει κάθε φορολογική αμνηστία: Δεσμευόμαστε να μην εφαρμόσουμε κάποιες νέες ή να παρατείνουμε όποιες αμνηστίες ή προγράμματα κινήτρων υπάρχουν για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Δεδομένης της σημασίας που δίνεται στην αλλαγή αυτού του καθεστώτος, θα τροποποιήσουμε τον νόμο 4038/2012 για να εξαλείψουμε την παράταση των χρόνων πληρωμής φορολογικών χρεών και ληξιπρόθεσμων συνδρομών κοινωνικής ασφάλισης και την αναστολή της ποινικής δίωξης και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
11. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε πιο στενό έλεγχο όλων των κρατικών δαπανών και να εμποδίσουμε τη σώρευση καθυστερουμένων. Αυτό θα χρειαστεί βελτίωση του κάθε βήματος της διαδικασίας των δαπανών μας: διαδικασίες οικονομικού προγραμματισμού, έλεγχοι δαπανών βάσει δέσμευσης και δημοσιονομική αναφορά και παρακολούθηση και έλεγχος του προϋπολογισμού.
– Οικονομικός προγραμματισμός: Για την βελτίωση του οικονομικού προγραμματισμού τόσο στους μεσοπρόθεσμους όσο και στους βραχυπρόθεσμους ορίζοντες: (i) θα εκδώσουμε μια εγκύκλιο κατά το Q1 2012 με την οποία ρυθμίζεται το ημερολόγιο, οι καταληκτικές ημερομηνίες και ο ρόλος όλων των ιδρυμάτων στην διατύπωση του επόμενου MTFS (καλύπτοντας το 2012 – 2016) και (ii) θα ψηφίσουμε την νομοθεσία και τους κανονισμούς έως τον Οκτώβριο 2012 για την διευκόλυνση των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης των συμπληρωματικών προϋπολογισμών εντός του έτους.
– Ελεγχοι δαπανών: Μόλις έχουν καθορισθεί πλήρως, οι έλεγχοι δαπανών με βάση τη δέσμευση και η αρχιτεκτονική που τους συνοδεύει θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τις μονάδες, τόσο στο κεντρικό όσο και στο αποκεντρωτικό επίπεδο, από την υπερβολική σπατάλη των προϋπολογισμών τους. Υπάρχουν δύο βραχυπρόθεσμα θέματα, και ένα σύνολο επόμενων μέτρων για το υπόλοιπο του προγράμματος.
– Μητρώα δέσμευσης: Εως τον Μάρτιο 2012 θα ξεκινήσουμε να επεκτείνουμε τα μητρώα προς κάλυψη του προϋπολογισμού επενδύσεων. Εως τον Ιούνιο 2012, θα αυξήσουμε τον αριθμό των πλήρως λειτουργικών μητρώων δέσμευσης που αναφέρουν στο e-portal του υπουργείου οικονομικών έως το 70 τοις εκατό των μονάδων δαπάνης, συμπεριλαμβανομένων σε τοπικές αυτοδιοικήσεις, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ΝΠΙΔ, και νοσοκομεία. Θα θεσπίσουμε επίσης κυρώσεις με συνέπεια (όταν απαιτείται) για να βελτιώσουμε την αναφορά δεδομένων από τα μητρώα δέσμευσης και θα επεκτείνουμε το περιεχόμενο του συστήματος αναφοράς e-portai ώστε να περιλαμβάνεται όλος ο κύκλος δαπάνης (πχ. κατανομές που αποδεσμεύτηκαν σωρευτικά, δεσμεύσεις που έγιναν, τιμολόγια που ελήφθησαν και πληρωμές που έγιναν στο τέλος κάθε μήνα).
– Οικονομικοί Υπεύθυνοι: Διορίσαμε μόνιμους οικονομικούς υπεύθυνους σε όλα τα επιτελικά υπουργεία. Οι αξιωματούχοι θα έχουν την ευθύνη της χρηματοπιστωτικής διοίκησης των επιτελικών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού προϋπολογισμού, τους ελέγχους δαπανών και της αναφοράς δεδομένων. Οι οικονομικοί υπεύθυνοι θα έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τα νέα οργανωτικά σχέδια για τις διευθύνσεις τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.
– Αναθεωρημένες διαδικασίες ελέγχου: Κοιτώντας μπροστά, θα εστιάσουμε στην προοδευτική μεταφορά της χρηματοπιστωτικής ευθύνης στους οικονομικούς υπεύθυνους και την μεταρρύθμιση των ελειτουργιών των γραφείων χρηματοοικονομικού ελέγχου στα συναρμόδια Υπουργεία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό θα σημαίνει μια μεταστροφή από προληπτικούς ελέγχους προς ποιοτικούς ελέγχους εκ των υστέρων και την αναδιαμόρφωση των χρηματοπιστωτικών πληροφοριακών μας συστημάτων.
– Δημοσιονομική αναφορά: Πιο ενιαίες, έγκαιρες και ακριβείς εκθέσεις θα μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε καλύτερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού καινά εντοπίζουμε τα προβλήματα νωρίς. Για τον σκοπό αυτό, το 2012: (i) θα επεκτείνουμε τη βάση δεδομένων μας για ληξιπρόθεσμα ώστε να συμπεριλαμβάνουν επιστροφές φόρου, και καθιέρωση προτύπων για την επεξεργασία και εξόφληση τους (έως τον Σεπτέμβριο 2012), (ii) θα καταστήσουμε λειτουργική έως το τέλος Μαρτίου την διυπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αναφορά για την εφαρμογή του κοινωνικού προϋπολογισμού, και (iii) θα επεκτείνουμε τα προσφάτως εγκαταστημένα σε πιλοτική βάση συστήματα πληροφορικής για τη συλλογή με περισσότερες λεπτομέρειες δεδομένων εσόδων και δαπανών από τις οντότητες του γενικού κράτους (το νέο σύστημα θα καλύψει άνω του 90 τοις εκατό των δαπανών έως το τέλος Ιουνίου 2012).
– Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων: Αναμένουμε ότι θα εκκαθαριστούν τα υφιστάμενα ληξιπρόθεσμα μας σε ευθυγράμμιση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος που διατίθεται. Ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει μια κατανομή του προϋπολογισμού με βάση το προϊόν φορολογίας τέλους 2011 και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε αυτό θα περιλαμβάνουν την επαλήθευση των απαιτήσεων ληξιπρόθεσμων, την συμμόρφωση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις χρηματοπιστωτικής διοίκησης (όπως περιγράφονται άνω) και ότι τα επιτελικά υπουργεία και οι φορείς γενικής κυβέρνησης που ζητούν πρόσβαση έχουν επιδείξει ότι δεν έχουν συγκεντρώσει περισσότερα ληξιπρόθεσμα και έχουν αναφέρει τουλάχιστον 3 μήνες σταθερά δεδομένα από τα μητρώα δέσμευσης.
13. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία, Ελ.Στατ. Θα αναθεωρήσουμε τον νόμο περί στατιστικών προκειμένου να αναθεωρήσουμε τους κανόνες διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Ο νόμος θα καθιερώσει το Συμβούλιο της Ελ.Στατ. ως συμβουλευτικό, και θα διευκρινίσει την αρμοδιότητα του προέδρου της Ελ.Στατ ως το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος.
14. Κάνουμε προκαταρκτικές ενέργειες για να διασφαλίσουμε πρώιμα κέρδη και να εντοπίσουμε την πρόοδο κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ως προκαταρκτικές ενέργειες για το πρόγραμμα, θα: (ί) πετύχουμε τους στόχους της εκτέλεσης της διοίκησης εσόδων τέλους 2011 οι οποίοι δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων πλήρους φάσματος και ΦΠΑ των μεγάλων φορολογουμένων, και (ii) θα ψηφίσουμε νομοθεσία για την εφαρμογή μέτρων προς ενίσχυση των επιχειρήσεων της φορολογικής διοίκησης (Παράρτημα III). Κοιτώντας μπροστά, θα παρακολουθήσουμε τους τριμηνιαίους ποσοτικούς δείκτες επίδοσης για την διοίκηση εσόδων και δημόσιων οικονομικών (δες το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης για μια πλήρη περιγραφή των δεικτών. Οι στόχοι για το τέλος Ιουνίου και τέλος Δεκεμβρίου προτείνονται ως διαρθρωτικά ορόσημα. Πέρα των σχετικών δεικτών, ένα πρόσθετο διαρθρωτικό ορόσημο θα εστιάσει στην ολοκλήρωση της στρατηγικής για την ενίσχυση των εισπράξεων των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Γ. Πολιτικές Χρηματοπιστωτικού τομέα
3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να παράσχει την στήριξη που απαιτείται για να αποκατασταθεί n εμπιστοσύνη στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο συνδυασμός της ύφεσης που βαθαίνει και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη απο την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Θα χρειαστούν καλά στοχευμένες δράσεις ανακεφαλαιοποίησης και αποφασιστικότητα μαζί με αλλαγές του νόμου για να διευκολυνθεί ή στρατηγική και να βελτιωθεί το πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Μαζί με τις δράσεις που αναφέρονται, οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να στηρίξουν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και καλά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα που θα μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι καταθέτες θα είναι προστατευμένοι.
4. Η στρατηγική μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα αποτελείται από ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία:
– Μια αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών: Ολες οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια βασική αναλογία κεφαλαίου πρώτου βαθμού που ορίζεται στο 9 τοις εκατό εως το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο 10 τοις εκατό τον Ιούνιο 2013. Η ΤτΕ με την στήριξη εξωτερικών συμβούλων θα αναλάβει την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας (προκαταρκτική ενέργεια). Η εκτίμηση αυτή θα βασίζεται, μεταξύ των άλλων, στα αποτελέσματα από την δανειακή διαγνωστική άσκηση BlackRock, τον αντίκτυπο του PSI και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες. Παράλληλα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα καθορίζονται στη βάση μιας απαίτησης όπως διατηρηθεί μια αναλογία 7 τοις εκατό του βασικού κεφαλαίου πρώτου βαθμού στο πλαίσιο υπό τριετές ακραίο δυσμενές σενάριο (απαιτήσεις Πυλώνα ΙΙ). Βάσει αυτών των κεφαλαιακών αναγκών που αναγνωρίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και θα υποβάλλουν σχέδια για αύξηση κεφαλαίων.
– Παράλληλα, θα διεξαχθεί μια στρατηγική αποτίμησης του τραπεζικού τομέα. Σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, η Τράπεζα της Ελλάδας θα διεξάγει μια λεπτομερή και αυστηρή αποτίμηση της κάθε τράπεζας με τη χρήση ενός συνόλου ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν με ενδεικτικούς και όχι περιοριστικούς όρους: την καλή κατάσταση και προθυμία των μετόχων να εισφέρουν νέα κεφάλαια, την ποιότητα της διοίκησης και τα συστήματα διοίκησης κινδύνου, μετρικές κεφαλαίου, ρευστότητας και αποδοτικότητας (κοιτώντας τόσο προς τα εμπρός όσο και πρός τα πίσω), τις καθορισμένες στη Τράπεζα της Ελλάδας τιμές τραπεζικών κινδύνων και ένα βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο. Η αποτίμηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο).
– ΑΤΕ: Με βάση την τρέχουσα εργασία των εν ενεργεία εταιρειών εξωτερικού ελέγχου, θα ολοκληρώσουμε μια μελέτη για το πως θα πρέπει να προσφωνηθεί η ΑΤΕ (ως προκαταρτική
ενέργεια). Η αποτίμηση αυτή θα περιγράφει τις νομικές, λειτουργικές και οικονομικές πτυχές των διαφόρων λύσεων και θα παρουσιάσει τα έξοδα που συνδέονται με αυτές.
Αναδιάρθρωση κεφαλαιακής δομής και ενέργειες εξυγίανσης
– Θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Βάσει μιας αποτίμησης της βιωσιμότητας και των σχεδίων άντλησης κεφαλαίων, η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την συγκέντρωση κεφαλαίου θα οριστούν για κάθε τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά – με μέγιστη διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου – λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που ορίζει η Επιτροπή της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
– Τράπεζες οι οποίες υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν δημόσια στήριξη με τρόπο ο οποίος διατηρεί τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα να βάλουν κεφάλαια και ως εκ τούτου να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους. Ειδικότερα οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών.
Θα εξασφαλίσουμε ώστε οι Ελληνικές τράπεζες να έχουν αυτονομία τόσο αυτοδικαίως (dejure) όσο και εκ των πραγμάτων (de facto). Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή με τη μορφή κοινών μετοχών είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας). Το ποσοστό αυτό θα οριστεί στο στον τροποποιημένο νόμο του ΕΤΧΣ. Οι μετοχές και / ή τα δικαιώματα ψήφου που αποκτά το ΕΤΧΣ δεν θα μεταβιβάζονται ούτε θα πωλούνται σε κάποια άλλη οντότητα που έχει σχέση με το κράτος με καμία μορφή. Θα δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες μετόχους να αγοράσουν μετοχές που κρατά το ΕΤΧΣ. Μια υπουργική απόφαση η οποία συμφωνείται σε συνεννόηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου αναδιάρθρωσης κεφαλαίου των τραπεζών, το οποίο ενσωματώνει τις σχετικές αρχές, έως το τέλος Μαρτίου 2012 (προτάθηκε ως διαρθρωτικό ορόσημο).
– Τράπεζες οι οποίες δεν υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίου και δεν αντλούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι ρυθμιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που ορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας θα εκκαθαριστούν με μεθοδικό τρόπο στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το Κράτος, με τρόπο ο οποίος διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και που ακολουθεί το γενικό στρατηγικό σχέδιο για εκκαθαρισμένα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία. Οι επιλογές λύσης θα περιλαμβάνουν εργαλεία τα οποία διατίθενται στο πλαίσιο του νόμου όπως, μεταξύ των άλλων, της αγοράς και ανάληψης (εντολή μεταβίβασης), του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (τράπεζες γέφυρα), και της τακτικής εκκαθάρισης.
Συνέχιση. Για να διασφαλιστεί η καλή κεφαλαιοποίηση του συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα διεξάγει μια νέα άσκηση μέτρησης κινδύνου σε ακραίες καταστάσεις, βάσει των δεδομένων του τέλους 2012, με τη χρήση της μεθοδολογίας που καθορίστηκε σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ (προτάθηκε ως διαρθρωτικό ορόσημο).
18. Θα θεσπίσουμε νομοθεσία προς στήριξη της στρατηγικής μας για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών (προκαταρκτική ενέργεια):
• Απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Ο τραπεζικός νόμος (3601) θα τροποποιηθεί για να δώσει την δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας να θέσει νέα τραπεζικά πρότυπα κεφαλαίου μέσω της ρύθμισης, και η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισάγει νέα ρύθμιση για να προγραμματίσει τα στάδια στις προβλεπόμενες αυξήσεις απαιτήσεων του Core Tier 1.
• Τεχνικές πτυχές της αξυγίανσης των τραπεζών Οικοδομώντας πάνω σε πρόσφατες αλλαγές του πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι τώρα, θα διευκρινίσουμε τις διαδικασίες και τις ευθύνες για την εκτίμηση ενεργητικού και παθητικού και ως εκ τούτου για τον εναρκτήριο ισολογισμό των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης θα ενισχύσουμε το πλαίσιο ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές εξυγιάνσεις χρησιμοποιούν αρχικά συντηρητικές εκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών που έχουν πτωχεύσει, βάσει μιας δίκαιης αξίας, και συνεπώς επιτρέποντας για μια σωστή και δέουσα επιμέλεια και επανεκτίμηση συνοδευόμενες από συμπληρωματικές μεταφορές περιουσιακών στοιχείων εντός ορισμένης χρονικής περιόδου. Θα εντοπίσουμε επίσης τα νομοθετικά εμπόδια σε μια ευέλικτη διαχείρηση των συμβάσεων απασχόλησης στο πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών και θα υιοθετήσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές για να τα απομακρύνουμε.
• Πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Ο νόμος του ΕΤΧΣ θα τροποποιηθεί για να επιτραπεί η χρήση μετατρέψιμων ομολογιών υπό αίρεση και η πρόβλεψη περιορισμών στα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για μια περίοδο 5 ετών. Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος εισφοράς κεφαλαίου από τους ιδιώτες επενδυτές μέσω κοινών μετοχών. Εάν η σχετική εισφορά είναι κάτω από ένα δεδομένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας (όπως θα καθοριστεί στο νόμο του ΕΤΧΣ) το ΕΤΧΣ θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου. Το ΕΤΧΣ θα κρατήσει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με τη δυνατότητα επιμήκυνσης δύο πρόσθετων ετών για οικονομικούς λόγους και λόγους σταθερότητας της αγοράς. Εάν αντί αυτού η σχετική ιδιωτική εισφορά είναι μεγαλύτερη του σχετικού ποσοστού, τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το νομικό πλαίσιο θα αναθεωρηθεί ώστε να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να κρατά μετοχές για 5 χρόνια.
• Πλαίσιο εξυγίανσης. Θα εισάγουμε έναν σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών εποπτείας, εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο θα παραχωρεί τις ευθύνες της εξυγίανσης σε ένα αυτόνομο τμήμα της ΤτΕ και οι ευθύνες αναδιάρθρωσης (που θα αφορούν στη διαχείρηση όλων των προσωρινών πιστωτικών ιδρυμάτων) στο ΕΤΧΣ. Για ότι αφορά τα μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να επιδιώκει τον ρόλο της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαιτέρως μέσω της εποπτικής της εξουσίας, ενώ το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να στοχεύει στην διασφάλιση των επενδύσεων της.
19. Το κράτος θα διασφαλίσει ότι διατίθεται επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης. Το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών εκτιμάται στο ποσό των €[ΧΧ] δισεκατομμυρίων. Τα στάδια θα καθοριστούν αφού ληφθεί υπόψη το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τις απαιτήσεις για συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ. Τα ποσά που θα προέρχονται από τις εκταμιεύσεις του προγράμματος θα κατατίθενται στο ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για το ΕΤΧΣ.
20. Δεσμευόμαστε να διατηρούμε συνεχή πρόσβαση σε ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, είναι έτοιμη να εκταμιεύσει επαρκή στήριξη ρευστότητας με έγκαιρο τρόπο. Η επαρκής στήριξη ρευστότητας βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι συνεπής με τα σχέδια μείωσης της εξάρτισης τραπεζών από την έκτακτη στήριξη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα. Για τον σκοπό αυτό, τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά σχέδια θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης για να διασφαλιστεί ότι η σταδιακή απελευθέρωση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας προχωρά με ένα ρυθμό ο οποίος είναι συνεπής με το μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο του προγράμματος.
21. Το κράτος θα θεσπίσει νομοθεσία για να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις της διακυβέρνησης σε φορείς χρηματοπιστωτικής εποπτείας (προκαταρκτική ενέργεια):
• Ταμείο Ελληνικής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:
> Θα αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο για να διευκρινίσουμε ότι το ΕΤΧΣ θα έχει δύο τμήματα, υπεύθυνα για αυτόνομες λειτουργίες:
ο Ενα τμήμα με την ευθύνη της διαχείρισης του ιδιοκτησιακού του συμφέροντος σε τράπεζες εκ μέρους της Κυβέρνησης. Με την ιδιότητα αυτή, η εντολή του θα είναι να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες που είναι κάτω από την διαχείριση του λειτουργούν σε εμπορική βάση και επαναφέρονται σε τμήμα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα ο οποίος λειτουργεί καλά και είναι επικερδής, οι οποίες θα μπορούν στο τέλος να επιστραφούν σε ιδιωτική ιδιοκτησία με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.
ο Ενα τμήμα για την διαχείριση των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (bridge banks) που θα συσταθεί μετά την εξυγίανση των μη βιώσιμων τραπεζών. Θα αναλάβει τον ρόλο αυτό με τρόπο που είναι αποτελεσματικός ως προς το κόστος, βάσει μιας συνολικής στρατηγικής η οποία συμφωνείται από την ΤτΕ, το ΥΠΟΙΚ και το ΕΤΧΣ και σε συμμόρφωση προς τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενίοτε, η λειτουργία αυτή μπορεί να χρειάζεται χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο αναδιαρθρωτικός του ρόλος. Η σχετική χρηματοδότηση θα μειωθεί, είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου από μια εισφορά από τον Κλάδο Καταθέτων του ΚΕΤΕ στον βαθμό των υποχρεώσεων του για την ασφάλιση των καταθέσεων.
> Θα αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο ώστε να αλλάξει η διοικητική δομή του ΕΤΧΣ για να περιλαμβάνει ένα Γενικό Συμβούλιο και μια Εκτελεστική Επιτροπή:
ο Το Γενικό Συμβούλιο θα έχει πέντε μέλη: δύο μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός Προέδρου με σχετική διεθνή εμπειρία στο τραπεζικό τομέα, ένα άλλο μέλος, έναν εκπρόσωπο από το ΥΠΟΙΚ και ένα μέλος που έχει προταθεί από την ΤτΕ. Ολα τα μέλη θα διοριστούν από τον Υπουργό Οικονομικών με την έγκριση του Euro Working Group (EWG), εκτός από τον εκπρόσωπο από το ΥΠΟΙΚ και τον άτομο που προτείνει η ΤτΕ. Η ΕΕ και η ΕΚΤ, θα διατηρήσει τους παρατηρητές στο Συμβούλιο.
ο Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει τρία μέλη: δύο μέλη – ένα εκ των οποίων θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος – με διεθνή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και στην εξυγίανση τραπεζών και ένα μέλος που προτείνεται από την ΤτΕ. Ολα τα μέλη θα διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών με την έγκριση του EWG. To προσωπικό και τα στελέχη της ΤτΕ δεν θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ.
> Εμείς, σε διαβούλευση με το ΕΤΧΣ θα υιοθετήσουμε κανονισμούς για να βοηθήσουμε το ΕΤΧΣ να εκτελέσει την εντολή του με πλήρη αυτονομία και την ίδια στιγμή να είναι αποτελεσματικά συντονισμένο με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα καλύπτει γραμμές και συχνότητες αναφορά, τη λήψη σταρτηγικών αποφάσεων (και την συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών σε αυτές), εντολή επενδύσεων και επιχειρησιακό πρόγραμμα, σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών (στον ρόλo του ως μετόχου στο ΕΤΧΣ) και πολιτική αποδοχών.
. Ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (ΤΕΚΕ): Θα ενισχύσουμε την χρηματοδότηση του Κλάδου Καταθετών του ΤΕΚΕ με την αναθεώρηση του Νόμου του ΤΕΚΕ ώστε:
(ί) να προβλέπει οτι τα τέλη θα αυξάνονται εάν τα κεφάλαια του μειωθούν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο κάλυψης των ασφαλισμένων καταθέσεων, το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί αφού ληφθούν καταλλήλως υπόψη οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, (ii) να διασφαλίζει επαρκή διαφοροποίηση των επανακαταθέσεων των κεφαλαίων του ΤΕΚΕ και να εξαλείφει σταδιακά τις επανακαταθέσεις σε καλυμπτόμενες τράπεζες, όπως θα το επιτρέπουν οι εξελίξεις της αναδιάρθωσης του Ελληνικού τραπεζικού τομέα και (iii) να διευκρινίζει ότι η κατάσταση του ΤΕΚΕ ως προνομιούχου πιστωτή δεν προσκρούει σε απαιτήσεις που διασφαλίζονται με χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις κατά την έννοια της οδηγίας των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων. Με σκοπό τη μείωση τυχόν πραγματικών ή αισθητών συγκρούσεων συμφέροντος θα απαγορεύσουμε σε άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε πιστωτικά ιδρύματα να είναι μέλη της διοίκησης του ΤΕΚΕ και θα εισάγουμε αυστηρούς κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη του Συμβουλίου.
22. Θα μεταρρυθμίσουμε επίσης τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Υπό το φως της ευθύνης της ΤτΕ για εξυγίανση, αναδιάρθρωση και επίβλεψη, θα αναθεωρήσουμε το καταστατικό της ΤτΕ για να προβλέπεται συλλογική λήψη αποφάσων στο επίπεδο διευθυντικών στελεχών (Διοικητής και Υποδιοικητών) και συνεχή λογοδοσία μέσω εσωτερικής εποπτείας από μη εκτελεστικά μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένης επίσης και της εποπτείας σε άλλα θέματα, πλην των καθηκόντων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών – ΕΣΚΤ). Θα αναθεωρήσουμε επίσης την δομή και τα δικαιώματα των μετόχων της ΤτΕ για να εξαλείψουμε τυχόν συγκρούσεις συμφέροντος στον ρόλο δημοσίας πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας (πχ απαγόρευση σε ιδρύματα υπό επιτήρηση για μετοχικές συμμετοχές και καθορίζοντας ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ψήφων που μπορεί να ασκεί έκαστος ή συγγενείας ιδιώτες μέτοχοι). Προτείνουμε όπως αυτό να καταστεί διαρθρωτικό ορόσημο για το τέλος Δεκεμβρίου 2012.
Δ. Αποκρατικοποιήσεις
23. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια ουσιαστική εκχώρηση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε βασικούς τομείς της οικονομίας (όπως λιμένες, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους, ενέργεια και ακίνητα) σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ΑΞΕ και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάκαμψη και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Θα βοηθήσει επίσης στην μείωση του δημοσίου χρέους, θα συμβάλλει στην εν καιρώ βελτίωση του κλίματος της αγοράς και θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερβεί τις προκλήσεις που θέτουν οι συνθήκες της αγοράς και να καθαρίσει τα περιουσιακά στοιχεία από τεχνικές και νομικές πολυπλοκότητες και το πρόγραμμα καθορίζει στόχους και βήματα προς επίτευξη αυτών.
24. Τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν οριστεί. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κρατικές επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και ακίνητα (Παράρτημα IV) μαζί με οποιαδήποτε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία που είτε ανήκαν πριν ή αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης. Δεδομένων των περιουσιακών στοιχείων που τέθηκαν ως στόχος προς πώληση, η κυβέρνηση αναμένει €50 δισεκατομμύρια σε έσοδα κατά τη διάρκεια του σχετικού προγράμματος πώλησης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον €19 μέχρι το 2015. Επειδή πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι βεβαρημένα, και με τις κακές συνθήκες της αγοράς, αναμένουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος πέρα από τη περίοδο του προγράμματος για να πραγματοποιηθεί το πλήρες ποσό των εσόδων. Θα επικαιροποιούμε ετησίως την αναμενόμενη αξία των εσόδων από τις πωλήσεις κατά το διάστημα του εν λόγω χρονικού πλαισίου και στο βαθμό κατά τον οποίο τα έσοδα υπολείπονται του στόχου, θα ορίζουμε επί πλέον
περιουσιακά στοιχεία που θα μπουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται τώρα. Το πρόγραμμα θα παρακολουθεί τη πρόοδο ως προς τους στόχους μέσω τριμηνιαίων ενδεικτικών στόχων.
25. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης για κάθε περιουσιακού στοιχείο αναμένεται γενικά ότι θα αποτελείται από αρκετά στάδια. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον διορισμό συμβούλων. Αλλα βήματα περιλαμβάνουν την εκκαθάριση και / ή την αναδιάρθρωση του περιουσιακού στοιχείου, την συμπλήρωση των κενών της δημόσιας πολιτικής ή της ρυθμιστικής πολιτικής, τον σχεδιασμό της διαδικασίας προσφοράς προμηθειών, εκκαθαρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (για προμήθεια, ανταγωνισμό και κρατική βοήθεια), την διεκπεραίωση της προσφοράς προμήθειας και την απόκτηση όλων των αναγκαίων εγκρίσεων βάση νομικών κανονισμών.
26. Για να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων το 2012, θα λάβουμε ένα αριθμό μέτρων:
– Διορισμός συμβούλων. Περιμένουμε ότι θα διορίσουμε έως το τέλος Μαρτίου 2012 όλους τους υπόλοιπους συμβούλους για δέκα τρία έργα του 2012 / 13 τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν όλους τους συμβούλους τους.
– Μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΔ). Εως το τέλος Μαρτίου 2012, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο ΜΠΔΣ θα μεταβιβαστούν, πλην των τραπεζικών μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων που επιφέρουν απώλεια τα οποία το ΤΑΙΠΔ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πριν την ιδιωτικοποίηση τους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ). Επίσης οι εναπομένουσες μετοχές των δύο μεγάλων λιμένων (ΟΛΠ και ΟΛΘ) θα μεταφερθούν. Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν με αίτηση του ΤΑΙΠΔ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι μετοχές που έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται σύντομα να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΔ θα λάβουν πλήρη δικαιώματα ψήφου ώστε το Ταμείο να μπορεί να κάνει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την γρήγορη ιδιωτικοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου.
– Προετοιμασίες των επιχειρήσεων του δημοσίου. Θα εργαστούμε με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λάβουμε εκκαθάριση για κρατική βοήθεια για την λοταρία ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΕΑΣ, ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ και να αναπτύξουμε το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο με την βοήθεια του Task Force της Ε.Ε. για την Ελλάδα. Τα Υπουργεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου θα επισπεύσουν τις διοικητικές αποφάσεις και / ή την ειδική νομοθεσία προς διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
– Προετοιμασία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Η κυβέρνηση θα διορθώσει τις νομικές και τεχνικές ανεπάρκειες, θα επισπεύσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και θα εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Εχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από το Task Force για να αναπτύξει ένα συνολικό κτηματολόγιο και στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΔ έχει ήδη καταχωρίσει 3.000 σχέδια μέχρι το τέλος Ιουνίου.
– Συντονισμός πολιτικής. Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέες πολιτικές σχετικά με τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων (πχ. πολεοδομία, σπα, γκολφ, REITS) ή να συστήσει νέες ρυθμιστικές αρχές (π.χ. για νερό, λιμάνια αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους). Αναμένεται ότι η Task Force για την Ελλάδα θα βοηθήσει την κυβέρνηση με τεχνική υποστήριξη.
– Προσφορά περιουσιακών στοιχείων για πώληση. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κάποιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ορόσημο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είναι η ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΧΕΑΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους να κάνουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.
27. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια διαδικασία που απομονώνεται από πολιτικές πιέσεις. Το ΤΑΙΠΔ έχει συσταθεί για να λειτουργεί στα πλαίσια μιας εντολής για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων στις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς μόλις αυτό είναι τεχνικά δυνατόν και με ένα ανοιχτό και διαφανή τρόπο. Υπό το ΤΑΙΠΔ, τα περιουσιακά στοιχεία θα επιτηρούνται και διαχειρίζονται ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση τους στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΑΙΠΔ δεν θα μπορεί να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία πίσω στην γενική κυβέρνηση και εάν καθοριστεί από το Συμβούλιο ότι ένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πωληθεί με τη τρέχουσα μορφή του, θα πωληθεί τμηματικά ή θα εκκαθαριστεί. Το ταμείο μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα με όρους αγοράς αλλά δεν μπορεί να χορηγεί εμπράγματα δικαιώματα για κανένα από τα περιουσιακά του στοιχεία εάν αυτό μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ιδιωτικοποίηση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα επιστρέψει όλα τα έσοδα που εισπράχθηκαν στην Κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση.
Ε. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
28. Οπως σημειώθηκε προηγουμένως, η πλέον επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να επιταχύνουμε σημαντικά την εφαρμογή συνολικών και σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, της παραγωγής και αύξησης της παραγωγικότητας με την απελευθέρωση των αγορών εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών και αφαιρώντας υπάρχοντα εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, καθώς αυτά προφανώς θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να μεταφραστούν πλήρως σε βιώσιμη ανάπτυξη θα λάβουμε και προκαταρτικά μέτρα για να επιτρέψουμε μια μείωση στους ονομαστικούς μισθούς για να κλείσει γρήγορα το κενό μας στην ανταγωνιστικότητα και να τεθεί μια πρώιμη βάση για την βιώσιμη ανάπτυξη.
29. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασία εμποδίζουν την προσαρμογή των μισθών στις οικονομικές συνθήκες και οδηγούν την απασχόληση στη μαύρη εργασία. Για την προστασία της απασχόλησης και το εξάλειψη του κενού ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με μεγαλύτερη ταχύτητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να στοχεύσει σε μια μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά περίπου 15 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Εάν ο συνεχιζόμενος κοινωνικός διάλογος είναι ανεπιτυχής στον καθορισμό συγκεκριμένων λύσεων έως το τέλος Φεβρουαρίου για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, με γνώμονα το επείγων δημόσιο συμφέρον, για να επιτρέψει την προσαρμογή του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους όπως απαιτείται. Το πακέτο των μέτρων για την αγορά εργασίας το οποίο θα εφαρμοσθεί συμπεριλαμβάνει:
• Διαρθρωτικά μέτρα για το επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων, τα βασικά μέτρα που θα νομοθετήσουμε (ως προαπαιτούμενες ενέργειες) περιλαμβάνουν:
> Διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων και αναθεώρηση της ‘μετενέργειας’ των συλλογικών συμβάσεων. Οι αλλαγές θα ορίζουν oότι: (i) όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μια μέγιστη διάρκεια 3 ετών, (ii) οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν ήδη για 24 μήνες ή περισσότερο θα λήξουν όχι αργότερα από 1 έτος από την ψήφιση του νόμου, (iii) η περίοδος χάριτος μετά την λήξη της σύμβασης μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες, και (ίν) σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης μετά από προσπάθειες τριών μηνών, η αμοιβή θα επανέλθει στον βασικό μισθό συν τα παρακάτω γενικά επιδόματα (αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας). Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ή ατομική σύμβαση.
> Αφαίρεση της ‘μονιμότητας’ σε όλες τις παραδοσιακές συμβάσεις σε όλες τις εταιρείες. Η νέα νομική διάταξη θα μεταμορφώσει αυτομάτως τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οι οποίες ορίζονται ως έχουσες λήξη κατά το όριο ηλικίας ή την σύνταξη) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τις οποίες ισχύουν οι κανονικές διαδικασίες απόλυσης.
> Πάγωμα της ‘ωρίμανσης’ που προβλέπεται από τον νόμο και / ή τις συλλογικές συμβάσεις (που αναφέρεται σε όλες τις αυτόματες αυξήσεις μισθών με βάση το χρόνο) μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.
> Εξάλειψη της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία, επιτρέποντας αιτήσεις για διαιτησία μόνο εάν συναινούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Την ίδια στιγμή, θα διευκρινίσουμε (με νόμο ή με εγκύκλιο) ότι: (i) δεν επιτρέπεται οι διαιτητές να εισάγουν κάποια διάταξη για μπόνους, επιδόματα ή άλλες αποζημιώσεις, και ως εκ τούτου μπορούν να αποφαίνονται μόνο για τον βασικό μισθό και (ii) θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα μαζί με τα νομικά.
– Προσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι καθώς προσαρμόζεται η οικονομία και οι συμβάσεις συλλογικής διαπραγμάτευσης ανταποκρίνονται στις αλλαγές, οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι δεν θα βρεθούν δεσμευμένοι σε ένα κατώτατο όριο (και ένα όριο το οποίο είναι πολύ υψηλό σε διεθνή σύγκριση):
> Θα νομοθετήσουμε: (ί) μια άμεση επανευθυγράμμιση του επιπέδου του κατώτατου μισθού που καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση κατά 22 τοις εκατό σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και των ημερήσιων / μηνιαίων μισθών, (ii) το πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος, και (iii) μια επιπλέον μείωση 10 τοις εκατό του κατώτατου μισθού για τους νέους η οποία θα ισχύει γενικά και χωρίς περιοριστικούς όρους (για τα άτομα κάτω των 25) (προαπαιτούμενη δράση). Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη). Αναμένουμε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, την απασχόληση ατόμων στα περιθώρια της αγοράς εργασίας και θα ενθαρρύνει την αλλαγή από τον ανεπίσημο στον επίσημο τομέα εργασίας.
> Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως τέλος Ιουλίου 2012. Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει την βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπάλληλους.
– Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστος εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το
φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών χωρών:
> Θα θεσπίσουμε νομοθεσία για την μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η μείωση αυτή δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση. Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλύφθούν οι μειώσεις στα έσοδα. Τα μέτρα για τη χρηματοδότηση των μειώσεων θα νομοθετηθούν σε δύο στάδια. Πρώτον, ως προαπαιτούμενη δόση, θα υιοθετήσουμε νομοθεσία για να κλείσουμε μικρά ταμεία ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες με μικρή προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) με μία μεταβατική περίοδο που δεν θα ξεπερνάει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμόσουμε τις συντάξεις (προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους) και θα διευρύνουμε τη βάση για τη συνεισφορά εισφορών (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο).
> Ως πρόσθετο μέτρο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μια αναλογιστική μελέτη σχετικά με τον πρώτο πυλώνα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες με υπερβολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης (σε σχέση με συγκρίσιμες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ) και θα οριστικοποιήσουμε ένα κατάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις για την εξάλειψη αυτής της διαφοράς με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
• Επόμενες ενέργειες. Θα επισκοπούμε σε συνεχή βάση τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων στην αγορά εργασίας και στο ανά μονάδα κόστος εργασίας και, εάν χρειαστεί, θα λάβουμε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών και υψηλότερη απασχόληση. Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε τη περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων.
30. Το πρόγραμμα, όπως και το προηγούμενο πρόγραμμα μας, θα δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Η αργή ανταπόκριση του πληθωρισμού στην τρέχουσα κρίση, ακόμη και μετά τη προσαρμογή για τους φόρους και τις τιμές ενέργειας, υποδηλώνει ότι παραμένουν αγκυλώσεις σε αυτές τις αγορές. Αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν οι τιμές να προσαρμοστούν στις μειώσεις των μισθών. Η στρατηγική μας θα αποτελείται από την ιεράρχηση και την σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο τομέα των υπηρεσιών ενώ προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων:
– Μεταρρυθμίσεις στον τομέα υπηρεσιών. Ως προαπαιτούμενη ενέργεια, θα καταργήσουμε τους περιορισμούς σε 20 επαγγέλματα υψηλής αξίας και / ή πολύ «κλειστά» επαγγέλματα από τον κατάλογο με τα επαγγέλματα και τις οικονομικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο Παράρτημα II της «Δεύτερης Εκθεσης για τις Επιπτώσεις της Απελευθέρωσης των Κλειστών Επαγγελμάτων» του ΚΕΠΕ. Επίσης, θα εκδώσουμε την υπουργική απόφαση που ορίζει την τιμή της άδειας για τις οδικές μεταφορές σύμφωνα με τα διοικητικά έξοδα. Στη συνέχεια, έως το τέλος Μαρτίου θα συντάξουμε ένα αναλυτικό τριμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για το 2012 σχετικά με την ανάλυση και καταγραφή (screening) των περιορισμών καθώς και την κατάργηση τους από την υφιστάμενη νομοθεσία, κατά προτεραιότητα με βάση την οικονομική τους σημασία, αντλώντας και πάλι από το Παράρτημα II της έκθεσης του ΚΕΠΕ (η ολοκλήρωση του έργου αυτού έως το τέλος του 212 προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο). Τέλος, για τα επαγγέλματα όπου απαιτείται η επαναφορά περιορισμών με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και του δημοσίου συμφέροντος, θα υιοθετήσουμε την αναγκαία νομοθεσία όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΕΑ και το προσωπικό των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.
• Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Για την προώθηση της ευελιξίας των τιμών, έως τον Απρίλιο σκοπεύουμε να αναλύσουμε και να καταγράψουμε τους περιορισμούς στους τομείς του λιανικού εμπορίου, του χονδρεμπορίου και του τομέα διανομής και να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο δράσης για να προωθήσουμε τον ανταγωνισμό και να διευκολύνουμε την ευελιξία των τιμών στις αγορές προϊόντων.
31. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ενας αριθμός μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν το 2011 – επενδύσεις ταχείας υλοποίησης (fast track), επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και διευκόλυνση της ηλεκτρονικής εγγραφής επιχειρήσεων – φέτος θα εφαρμοσθούν πλήρως. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι σημαντικές για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και θα τονώσουν την ανάπτυξη μόλις επέλθει ανάκαμψη.
• Εως το τέλος Μαρτίου, θα θεσπίσουμε και θα δημοσιεύσουμε την νομοθεσία η οποία διευκολύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές:
> Θα θεσπίσουμε νομοθεσία η οποία: (i) θα βελτιώνει τη λειτουργία του επενδυτικού νόμου ταχείας υλοποίησης (κάνοντας το πλαίσιο διαθέσιμο σε περισσότερα έργα, χαμηλώνοντας τις αμοιβές και χαλαρώνοντας τις χρηματοπιστωτικές απαιτήσεις) και (ii) θα εξαλείψουμε την απαίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Εξαγωγών και θα απλουστεύσουμε την νομοθεσία για τις εξαγωγές.
> Παράλληλα, θα δημοσιεύσουμε την κύρια δευτερεύουσα νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή των νόμων αδειοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα, τις κατασκευαστικές
δραστηριότητες, τα επιχειρηματικά πάρκα και την περιβαλλοντολογική αδειοδότηση.
• Εως το τέλος Μαρτίου θα ετοιμάσουμε επίσης χρονοδιαγράμματα με τα κύρια βήματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί (έως το τέλος Δεκεμβρίου) η εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού παραθύρου για τις εξαγωγές, ενός ηλεκτρονικό συστήματος για τα τελωνεία (e-customs), και του νέου ηλεκτρονικού περιβαλλοντολογικού μητρώου, καθώς επίσης και για την πλήρη εφαρμογή των δύο νόμων αδειοδότησης.
32. Για την στήριξη των προσπαθειών για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, θα προωθήσουμε την μεσοπρόθεσμη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα που στοχεύει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος. Το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό, με σημαντικό αριθμό σωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό δικαστηρίων και δικαστών. Σύνθετες δικαστικές διαδικασίες, προβληματική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, έλλειψη διαφάνειας και έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της δικαστικής επίδοσης και του οικονομικού προγραμματισμού, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ΑΞΕ, άλλες ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, τις εξαγωγές και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες μας θα εστιάσουν στην:
• Αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Εχουμε εντοπίσει τις σωρευμένες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια και σκοπεύουμε να τις
αντιμετωπίσουμε, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50 τοις εκατό των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012, για το 80 τοις εκατό έως το τέλος του 2012, και μέσω της πλήρους εκκαθάρισης τους έως το τέλος Ιουλίου 2013 (δίνοντας προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις υψηλής αξίας που ξεπερνούν το €1 εκατομμύριο). Αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις μη φορολογικού περιεχομένου, έχουμε αναθέσει μια μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, βάσει της οποίας θα συντάξουμε ένα σχέδιο δράσης (έως το τέλος Αυγούστου) με συγκεκριμένους στόχους για την εκκαθάριση όλων των υποθέσεων.
• Επιτάχυνση της Διεκπεραίωσης Υποθέσεων: Σχεδιάζουμε να επιταχύνουμε την διεκπεραίωση αστικών και διοικητικών υποθέσεων με τη ψήφιση (έως το τέλος Μαρτίου) ενός νόμου, ο οποίος έχει ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών (που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για ομαδική επιδίκαση παρόμοιων διοικητικών υποθέσεων και την απαίτηση υποβολής των υποθέσεων σε ηλεκτρονική μορφή από τους διοικητικούς και αστικούς δικαστές).
• Βελτίωση της Απόδοσης και της Υποχρέωσης Λογοδοσίας των Δικαστηρίων: Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, θα εκδοθεί δευτερεύουσα νομοθεσία έως το τέλος Μαΐου, για τη συγχώνευση των υφιστάμενων δικαστηρίων με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Για την βελτίωση της διαφάνειας, στο τέλος Μαρτίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει τη δημοσίευση λεπτομερών δικαστικών πληροφοριών στην ιστοσελίδα του. Αυτή η τριμηνιαία άσκηση αρχικά θα καλύψει δεδομένα για φορολογικές υποθέσεις. Οι ενέργειες αυτές θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό (έως το τέλος Σεπτεμβρίου) ενός πλαισίου απόδοσης για όλα τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης δεδομένων και ενός συστήματος για την μέτρηση του φόρτου εργασίας.
• Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Εως το τέλος Μαρτίου, θα συστήσουμε μια ομάδα δράσης για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Εως το τέλος Ιουνίου, η ομάδα δράσης θα εκδώσει μια μελέτη όπου θα εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα και οι παράγοντες που επιβαρύνουν το προδικαστικό στάδιο, το στάδιο της δίκης και το στάδιο της εκτέλεσης σε αστικές υποθέσεις και θα προτείνονται λύσεις. Μετά την έκδοση της μελέτης, θα διαβουλευτούμε με εγχώριους και διεθνείς εμπειρογνώμονες ώστε να συνταχθεί ένα λεπτομερές έγγραφο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα περιγράφονται οι κύριες προτάσεις για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
33. Η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της διαχείρισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για τον σκοπό αυτό, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα θέσουμε σε
ισχύ μια διεύθυνση σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων. Ξεκινώντας από το τέλος Μαρτίου, θα ξεκινήσουμε τη δημοσίευση σε τριμηνιαία βάση δεικτών παρακολούθησης για κάθε πρωτοβουλία μεταρρύθμισης στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Οι προσπάθειες μας για την υλοποίηση της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας (συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, της ανάλυσης και καταγραφής της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα και της χρήσης μιας σειράς εργαλείων για τον εντοπισμό αγκυλώσεων στις αγορές προϊόντων) θα υποστηριχθούν από την Ομάδα Task Force Τεχνικής Στήριξης της Επιτροπής (TFGR).
ΣΤ. Χρηματοδότηση Προγράμματος
34. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος. Αναμένεται η Ελλάδα να χρειαστεί χρόνο για να επανακτήσει πρόσβαση στην αγορά, δεδομένης της μακράς διαδικασίας μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής που έχει μπροστά της και την προβλεπόμενη πορεία του δημόσιου χρέους. Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες σε όγκο ανάγκες χρηματοδότησης την επερχόμενη περίοδο. Προβλέπουμε ένα κενό χρηματοδότησης ύψους περίπου €[ΧΧΧ] δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο προσδοκούμε ότι θα καλύψουμε μέσω χρηματοδοτικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, το ΔΝΤ και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.
35. Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους της και να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού μας κενού. Αν και τα μέτρα που έχουν περιγραφεί παραπάνω θα επιφέρουν μια βελτίωση στους δημοσιονομικούς μας λογαριασμούς, δεν μπορούν να καλύψουν τα χρηματοδοτικά μας κενά και να θέσουν το χρέος σε βιώσιμη πορεία. Επομένως, με τη βοήθεια των συμβούλων μας για το χρέος, και κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές, έχουμε [ξεκινήσει] μια ολοκληρωμένη προσφορά ανταλλαγής χρέους, καλύπτοντας μια δεξαμενή δημόσιου χρέους ύψους €[ΧΧΧ] δισεκατομμυρίων. Το πρόγραμμα μας θεωρεί ότι θα αντλήσουμε €[ΧΧ] δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την ανταλλαγή κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης του κόστους για τόκους από €[ΧΧ] σε [ΖΖ] δισεκατομμύρια) και μια μείωση της ονομαστικής αξίας περίπου €[ΧΧ] δισεκατομμυρίων. Αναγνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι κρίσιμη για το
πρόγραμμα και η διασφάλιση της είναι αναγκαία για να δώσει στο πρόγραμμα χρηματοδοτικές εγγυήσεις. Η ανταλλαγή χρέους θα ολοκληρωθεί με επιτυχία πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την αίτηση για Διευρυμένη Διευθέτηση Πιστωτική Διευκόλυνση (ΔΔΠΔ).
36. Πέρα από την αίτηση μας προς το Ταμείο (€[ΧΧ] δισεκατομμυρίων), για την ικανοποίηση των αναγκών που απομένουν, έχουμε εξασφαλίσει πρόσθετες χρηματοπιστωτικές πηγές από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι εταίροι μας στην ευρωζώνη έχουν δεσμεύσει πρόσθετους πόρους για την στήριξη των προσπαθειών προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, συνολικού ύψους €[ΧΧΧ] δισεκατομμυρίων για τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος. Δεσμεύτηκαν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα της πολιτικής της. Τέλος, για να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση αυτή θα βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία χρέους, για να επιτύχει μια αναλογία χρέος – προς – ΑΕΠ 120 τοις εκατό περίπου μέχρι το 2020, έχουν: (i) δεσμευτεί για νέα δανειοδότηση με προθεσμίες λήξης 30 ετών και σε κόστος άντλησης πόρων στο τέλος, με τη χρήση του ΕΤΧΣ ως μέσου χρηματοδότησης (ii) θα προστεθεί κατάλογος.
Ζ. Τρόποι Εφαρμογής του Προγράμματος
37. Η πρόοδος στην εφαρμογή των πολιτικών στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα παρακολουθείται μέσω επισκοπήσεων και διαβουλεύσεων, και μέσω τριμηνιαίων (και συνεχών) κριτηρίων ποσοτικής επίδοσης (ΚΕ) και ενδεικτικούς στόχους και διαρθρωτικά ορόσημα. Δίνονται αναλυτικά στους Πίνακες 1 και 2. Το συνημμένο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ) καθορίζει τα ποσοτικά κριτήρια επίδοσης, τους ενδεικτικούς στόχους και τους διάφορους δείκτες σύγκρισης στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι ποσοτικοί στόχοι έως τον Δεκέμβριο 2012 είναι ΚΕ. Οι στόχοι για το 2013 – 2015 είναι ενδεικτικοί και για το 2013 θα μετατραπούν σε ΚΕ τη στιγμή της [δεύτερης] επισκόπησης. Ενα κοινό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) για συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, αναφέρει λεπτομερώς πρόσθετες διαρθρωτικές πολιτικές, και θέτει ένα ακριβές χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή τους.
38. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκπονήσει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση διασφαλίσεων σύμφωνα με τη πολιτική διασφαλίσεων του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση άμεσης στήριξης του προϋπολογισμού, το Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με τις αντίστοιχες ευθύνες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ για την εξυπηρέτηση της δανειοδότησης του ΔΝΤ θα επικαιροποιηθεί. Ως μέρος των σχετικών ρυθμίσεων, οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να κατατίθενται στο μοναδικό λογαριασμό του ταμείου της Κυβέρνησης στην ΤτΕ εκκερεμούσης της χρήσης τους.
Παράρτημα Ι: Εκκρεμή Δημοσιονομικά Μέτρα
Από τη ΜΠΔΣ του Ιουλίου
• Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα νόμο – πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων με σκοπό την εξοικονόμηση 0,4% του ΑΕΠ μέχρι το 20 ] 4 (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΠΔΣ).
• Εκδοση ΥΑ για την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος (άρθρο 31 του νόμου 3986). Από τον εφαρμοστικό νόμο του τέλους Οκτωβρίου
• Εκδοση των 4 εκκρεμών ΥΑ για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, (βλέπε ΤΜΣ)
• Υιοθέτηση νόμου για τον καθορισμό προθεσμίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου της γενικής κυβέρνησης και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών από την 1 Νοεμβρίου 2011.
• Εκδοση ΥΑ για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε 2 ημέρες. Από τις προαπαιτούμενες δράσεις του Νοεμβρίου
• Εκδοση των εκκρεμών ΥΑ για το κλείσιμο / συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
• Αναθεώρηση του μηχανισμού της θετικής λίστας για την πραγματοποίηση εξοικονομήσεων της τάξης των €250 εκατ. το 2012.
Παράρτημα II. Μέτρα για την επίτευξη του στόχου ελλείμματος του 2012
• Ψήφιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που ακολουθούν.
• Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά €200 εκατομμύρια.
• Προσαρμογή λοιπών δαπανών κατά €280 εκατ.: εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις για απομακρυσμένες περιοχές, πιστώσεις για το Υπουργείο Παιδείας, (συμπεριλαμβανομένων των
υπηρεσιών στο εξωτερικό αποζημιώσεις προσωπικού των πανεπιστημίων, αναπληρωτές καθηγητές στην δευτεροβάθμια σχολεία, λειτουργικές δαπάνες λειτουργίας των γυμνασίων), κατανομές του Υπουργείου Γεωργίας και μεταφορές σε φορείς.
• Προσαρμογή επικουρικών συντάξεων και θέσπιση αλλαγών σε ασφαλιστικά ταμεία που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση κατά €300 εκατ. το 2012.
• Περικοπή εγχώριων επενδύσεων κατά €400 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012.
• Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά €300εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 σε ταμειακή και σε λογιστική βάση.
• Εντοπισμός και υλοποίηση περικοπών €325 εκατ. σε επιπρόσθετες μόνιμες διαρθρωτικές δαπάνες.
• Εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζόμενων θέσεων προσωπικού.
• Ανάληψη δράσης (όλοι οι νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι) για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης των φαρμάκων και μείωση του ποσοστού και της τιμής των γενόσημων φαρμάκων:
> Υιοθέτηση νόμου και ΥΑ για τον καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων στο 40 τοις εκατό και για τα μη πατενταρισμένα στο 50 τοις εκατό των πατενταρισμένων προϊόντων.
> Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15 τοις εκατό. Μείωση των περιθωρίων χονδρικής από 5,3 σε 5 τοις εκατό το πολύ. Δημιουργία ενός σταθερού περιθωρίου €30 για όλα τα φάρμακα άνω των €200. Αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των €35.000.
> Υιοθέτηση νόμου περί εκπτώσεων που θα αποφέρει €250 εκατ. συν τις δαπάνες (μετά φόρων), με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2012 που θα υπερβαίνει τα €240 εκατ. το μήνα. Η εν λόγω έκπτωση θα νομοθετήσει για την περίοδο 2012-15.
> Να γίνει υποχρεωτική: η ηλεκτρονική συνταγή για όλους τους γιατρούς (και τα φαρμακεία θα αποζημιώνονται μόνο για τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις). Συνταγογράφηση του φθηνότερου προϊόντος ανά δραστική ουσία. Διεθνή πρωτόκολλα για 160 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των 10 πιο ακριβών.
> Ενημέρωση αρνητικής λίστας φαρμάκων και λίστας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Εκδοση ΥΑ που να επιτρέπει τη προσθήκη νέων εμπορικών σημάτων στο θετικό κατάλογο, εάν έχουν συμπεριληφθεί από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.
Παράρτημα III. Προκαταβολικές μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης
Πραγματοποίηση στόχων τέλους 2011
• Η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων να ικανοποιήσει τους δείκτες απόδοσης διοίκησης εσόδων τέλους 2011 (πλήρες εύρος και έλεγχοι ΦΠΑ φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας).
Ακύρωση αμνηστίας
• Να τροποποιηθεί το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την κατάργηση / τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 (για την εξάλειψη της επέκτασης των όρων πληρωμής των οφειλόμενων φόρων και καθυστερημένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, και την εξάλειψη της αναστολής της ποινικής δίωξης και της δέσμευση περιουσιακών στοιχείων).
Κανονισμοί
• Τροποποίηση αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για την υποβολή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης των ύποπτων συναλλαγών που συνδέονται ή σχετίζονται με φοροδιαφυγή (αποφάσεις 285/2009 και 281/2009) για να ενισχύσει την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των μηχανισμών.
• Λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες σχετικά με επιβεβαιωμένα απλήρωτα φορολογικά χρέη που προκύπτουν από έναν έλεγχο διαβιβάζονται για ποινική δίωξη και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,
• Υποχρεωτική εξάντληση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις της διοικητικής επίλυσης διαφορών πριν την πρόσβαση σε δικαστικές προσφυγές.
• Αυστηροποίηση των κανόνων για την παραίτηση από την κατάθεση για την πρόσβαση δικαστικών προσφυγών (χωρίς να θίγεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης).
Ανάθεση αρμοδιοτήτων
• εκδοση αποφάσεων και νομοθετικών πράξεων για τη μεταβίβαση από το πολιτικό σε διοικητικό επίπεδο των εξουσιών ελέγχου πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.
• Τοποθέτηση κάτω από τον άμεσο έλεγχο και τη διαχείριση των κεντρικών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων της συλλογής των μεγάλων χρεών, και
ενοποίηση δραστηριοτήτων στις 35 μεγαλύτερες εφορίες.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV
Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής
9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Οι εκταμιεύσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) υπόκεινται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις των όρων καθ’όλη την διάρκεια της συμφωνίας. Η αποδέσμευση των δόσεων βασίζεται πάνω στην τήρηση κριτηρίων ποσοτικής απόδοσης και σε μία θετική αξιολόγηση της προόδου η οποία πραγματοποιήται σε σχέση με τα κριτήρια πολιτικής της Απόφασης του Συμβουλίου 2011/734/ΕΕ της 12ης Ιουλίου 2011 (όπως έχει τροποποιηθεί – εφ’εξής καλούμενη Απόφαση του Συμβουλίου»), το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (ΜΟΧΠ) και το παρόν Μνημόνιο.
Το παράρτημα επί της παροχής δεδομένων αποτελεί τμήμα του Μνημονίου και το πόσο καλά 9α εφαρμοστεί,θα ληφθεί υπ’όψιν για την εκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να προβεί σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ως προς την υιοθέτηση μορφών πολιτικής οι οποίες εμπίπτουν εντός του πεδίου του παρόντος Μνημονίου παρέχοντας επαρκές χρονικό περιθώριο για αξιολόγηση. Η Κυβέρνηση δημοσιεύει τριμηνιαία έκθεση σε συμμόρφωση με το Άρθρο 4 της Αποφάσεως του Συμβουλίου.
Σε εναρμόνιση προς τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η Κυβέρνηση θα συνεργασθεί πλήρως με τα κλιμάκια της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ενίσχυση της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος και θα παρέχει στις ομάδες προσωπικού πρόσβαση σε όλα τα σχετικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που αφορούν την Ελληνική διοίκηση. Όμως η κυριότητα του προγράμματος και όλες οι εκτελεστικές ευθύνες για την υλοποίηση του προγράμματος παραμένουν στην ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης,
1 ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Εκτέλεση τοο Προϋπολογισμού
Για το 2012, το ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να υπερβεί τα [2.063] εκατομμύρια Ευρώ ενώ για τα έτη 2013 και 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξεως των [3.600] εκατομμυρίων Ευρώ και [9.500] εκατομμυρίων Ευρώ αντιστοίχως.
Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων δεν υποκαθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα ληφθούν υπ’όψιν κατά την εκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης προς τα ετήσια ανώτατα όρια του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης όπως αυτά ορίζονται στο παρόν μνημόνιο και στην Απόφαση του Συμβουλίου. Οι ροές οι οποίες σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ληφθούν υπόψιν κατά τον έλεγχο των ετησίων ανωτάτων ορίων ελλείμματος γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα από την καταγραφή τους στους λογαριασμούς του ΕΣΛ (Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών) εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) και της Eurostat (Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Πριν την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος, η Κυβέρνηση υιοθετεί τα ακόλουθα μέτρα, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού και άλλων νομικών πράξεων:
• Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1076 εκατομμύρια Ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις
συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων, εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα, επικαιροποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων, εφαρμογή μηχανισμού τριμηνιαίων επιστροφών (αυτόματη επανείσπραξη) που θα καταβάλεται από τον φαρμακευτικό κλάδο. (Δείτε κατωτέρω ενότητα 2.8).
• Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια Ευρώ,
• Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατομμύρια Ευρώ (ταμειακά και παραδόσεις).
• Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων Ευρώ.
• Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατομμύρια Ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό.
• Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομεμακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευόμενους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 20)2 κατά τουλάχιστον 190 εκατομμύρια Ευρώ.
• Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατομμυρίων Ευρώ: αυτή η περικοπή θα εφαρμοσθεί μέσω περικοπών στις επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις και εθνικώς χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα. Η μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ουδεμία επίπτωση θα έχει επί έργων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία (μη ολοκληρωθέν έργο το οποίο χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2000-2006, έργα του ταμείου συνοχής (2000-06), επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και μη επιλέξιμες δαπάνες που σχετίζονται με τα ανωτέρω έργα.
• Αλλαγές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων Ευρώ (καθαρό ποσόν αφού λάβουμε υπόψιν την επίπτωση επί των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).
Πριν από την εκταμίευση, πρόσθετες περικοπές διαρθρωτικών δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων Ευρώ θα πρέπει να προσδιοριστούν (σε συνεννόηση με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και
το προσωπικό του ΔΝΤ) καινά εφαρμοστούν.
Πριν την εκταμίευση, η Κυβέρνηση προβαίνει επίσης στις ακόλουθες εκκρεμείς ενέργειες:
Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος (ελάχιστη επιβάρυνση επί των ελευθέρων επαγγελματιών) που προβλέπεται από το Αρθρο 31 του Νόμου 3986/2011,
• Υπουργικές Αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου σε όλα τα σχετικά νομικά πρόσωπα και καθιέρωση νομοθετικών προβλέψεων για τους τρόπους ανάκτησης των επιπλέον καταβληθεισών αποδοχών για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μία μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει. Τούτο θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και εντεύθεν και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατομμυρίων Ευρώ τουλάχιστον (με αντίκτυπο μεταφοράς 226 εκατομμυρίων Ευρώ το 2013) (καθαρό ποσόν αφού ληφθεί υπόψιν η επίπτωση επί των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).
Για να προετοιμάσει τα μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν με τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 και για να συνεισφέρει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η Κυβέρνηση εισάγει, πρό του τέλους Φεβρουαρίου του 2012 μία αναθεώρηση των προγραμμάτων δημοσίας δαπάνης. Η αναθεώρηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Η αναθεώρηση θα αξιοποιήσει την εξωτερική τεχνική βοήθεια και θα επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις (κατά τρόπο που θα διατηρεί την βασική οινωνική προστασία), στις αμυντικές δαπάνες, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής υτοδιοίκησης. Μέχρι την ίδια ημερομηνία (Ιούνιος 2012), περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων ενώ θα προσδιορισθούν επίσης οι χρηματικές παροχές προνοίας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα από την αναθεώρηση των δαπανών θα περιληφθούν στην επικαφοποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) η οποία θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάϊο του 2012.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει την αυστηρή εποπτεία των δεσμεύσεων επί των δαπανών από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, του προϋπολογισμού δημοσίων δαπανών, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών επιχειρήσεων, και επίσης τις αποτελεσματικές φορολογικέςν εισπράξεις έτσι ώστε να εξασφαλισθούν τα ποσοτικά κριτήρια του προγράμματος.
Η Κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητα της να ορίσει και να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα, εάν παραστεί ανάγκη, έτσι ώστε να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
2 ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
2.1 διαχείριση κεφαλαίων και αποκρατικοποιήσεις
Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με σκοπό την είσπραξη 50 δισεκατομμυρίων Ευρώ μεσοπρόθεσμα.
Οι συνολικές εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις από τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.500 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, 7.500 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, 12.200 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 και 15.000 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι το 2015.
Η Κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητα της να προσφέρει προς πώληση τα εναπομείναντα μερίδια της στις κρατικές επιχειρήσεις, εάν παραστεί ανάγκη, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αποκρατικοποιήσεων, Ο έλεγχος του δημοσίου θα πρέπει να περιορισθεί μόνον σε περιπτώσεις κρισίμων δικτυακών υποδομών.
Για την εξασφάλιση της επίτευξης των σκοπών του σχεδίου, η Κυβέρνηση θα μεταβιβάζει επί συνεχούς βάσεως περιουσιακά στοιχεία στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου [ΤΑΙΠΔ]. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΔ όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αναμένονται να αποκρατικοποιηθούν το 2012 και το 2013 κατόπιν αιτήματος του ΤΑΙΠΔ.
Όλοι οι νομικοί, τεχνικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2012 και το 2013 θα διορισθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012.
Οι αποκρατικοποιήσεις διεξάγονται με τρόπο διαφανή και παραθέτουν με σαφήνεια τα μετά τις αποκρατικοποιήσεις περιουσιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναφορικά με έναν αριθμό περιουσιακών στοιχείων για να υπάρχει επιτυχής αποκρατικοποίηση απαιτείται κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ότι η είσοδος σε μία ανταγωνιστική αγορά είναι δυνατή μετά την αποκρατικοποίηση, ότι οι καταναλωτές θα προστατεύονται επαρκώς και ότι τα αποκρατικοποιηθέντα περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται στις ανταγωνιστικές αγορές. Οι όροι για τις πωλήσεις ή τις παραχωρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τη δημιουργία μη ρυθμιζόμενων ιδιωτικών μονοπωλίων, θα πρέπει να παρεμποδίζουν οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, θα πρέπει να διευκολύνουν την ανοικτή πρόσβαση και θα πρέπει να επιβάλλουν πλήρη διαφάνεια λογαριασμών.
Προσδιορίζονται άμεσα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαρίσεων όλων των νομικών τίτλων, της εξασφάλισης εγκρίσεων κρατικής ενίσχυσης, των αποομαδοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, της επίδειξης σεβασμού προς τους κανόνες των προμηθειών του δημοσίου, της επίτευξης μιας αρτιότερης απογραφής ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, της ανακατανομής χρήσεων γης, και της εκζήτησης των εγκρίσεων του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμώνων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Κυβέρνηση ούτε θα προτείνει ούτε θα εφαρμόσει μέτρα τα οποία είναι δυνατόν να παραβιάσουν τους κανόνες της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Ούτε το Κράτος ούτε άλλα όργανα του δημοσίου θα συνάπτουν συμφωνητικά μετόχων με την πρόθεση της πραγματοποίησης ή την ίδια την πραγματοποίηση παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων ή την άσκηση επιρροής επί της διοίκησης ή του ελέγχου των εταιριών. Η Κυβέρνηση δεν θα προβεί ούτε θα εισαγάγει οποιαδήποτε ανώτατα όρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει οποιαδήποτε δυσανάλογα και μή δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικών δικαιωμάτων στις αποκρατικοποιούμενες εταιρίες. Ουδέν περαιτέρω ειδικό δικαίωμα θα εισαχθεί κατά την διάρκεια της πορείας των μελλοντικών διαδικασιών αποκρατικοποίησης.
Προς εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση καταργεί ή καταλλήλως τροποποιεί τα υφιστάμενα ειδικά δικαιώματα που παραχωρούνται στο Κράτος μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Νόμος περί Στρατηγικών Εταιριών (Νόμος 3631/2008, Αρθρο 11) καταργείται ή καταλλήλως τροποποιείται [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012].
Για να εξασφαλισθεί η έγκαιρη εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις:
• Η Κυβέρνηση διορίζει συνομιλητή επισήμως επιφορτισμένο για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των αποκρατικοποιήσεων προς τους κανόνες για τις Κρατικές ενισχύσεις μέχρι το τέλος του Πρώτου Τριμήνου του 2012.
• Η Κυβέρνηση (μέσω των Ειδικών Γραμματειών ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων) σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΔ [Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου], υποβάλλει, μέχρι το τέλος του Δευτέρου Τριμήνου του 2012 στην Επιτροπή στοιχεία επί της οικονομικής κατάστασης εκάστου στοιχείου που θα αποκρατικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2012, επί του εάν χρειάζεται να προηγηθούν των αποκρατικοποιήσεων αναδιαρθρώσεις και άλλες σχετικές διαδικασίες, επίσης υποβάλλει στοιχεία των υποχρεώσεων προς το Κράτος οι οποίες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, επίσης υποβάλλει στοιχεία για τη νομοθεσία η οποία παρέχει πλεονέκτημα στην εταιρία (ή στον παραχωρησιούχο), όπως φορολογικές διακρίσεις ή καθεστώς μονοπωλίου, κτλ. Επίσης, στοιχεία των όρων που είναι δυνατόν να επιβληθούν επί των ενδιαφερομένων αγοραστών καθώς επίσης και στοιχεία για την επιλεξιμότητα των αγοραστών. Επίσης, υποβάλλει στοιχεία για τη μέθοδο τωνπρογραμματιζόμενων αποκρατικοποιήσεων (δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, διαπραγμάτευση με υφιστάμενους μετόχους, αρχική προσφορά μετοχών με δημόσια εγγραφή, κτλ.). Παρόμοια έκθεση θα υποβληθεί κατά το Τέταρτο Τρίμηνο του 2012 για κάθε περιουσιακό στοιχείο για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης κατά το 2013.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να καταρτίζει και να δημοσιεύει πλήρη απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε εισηγμένες και μη εισηγμενες επιχειρήσεις και εμπορικός βιώσιμα ακίνητα και εδαφικές/οικοπεδικές εκτάσεις. Η απογραφή θα πρέπει να δημοσιευθεί σε διαδοχικές φάσεις μέχρι τα μέσα του 2012 και το τέλος του 2012 στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση επισπεύδει την καταχώρηση της κυριότητας των κρατικών εδαφικών/οικοπεδικών εκτάσεων. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση: (i) συντάσσει πλήρη απογραφή περιουσιακών στοιχείων, (Η) προετοιμάζει ειδικό νόμο για την αξιοποίηση της Περιοχής του Ελληνικού, (iii) αποσαφηνίζει το καθεστώς χρήσεως γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία και/ή τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εκτιμηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση εντός του 2012 [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012].
2.2 Περιορισμός της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% ενώ τα επιχειρησιακά τους σχέδια θα επικαιροποιηθούν καταλλήλως [Πρώτο Τρίμηνο του 2013].
2.3 Φορολογική πολιτική
Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους.
Η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περυλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
2.4 Μεταρρυθμίσεις στην διαχείριση εσόδων
Τα Αρθρα 3 και 21 του Νόμου 4038/2012 τροποποιούνται πρίν την εκταμίευση. Η αναστολή της ποινικής διώξεως και η δέσμευση κεφαλαίων/περιουσιακών στοιχείων απαλείφονται. Οι όροι παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής δόσεων για εκπρόθεσμους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναθεωρούνται έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα καταβολής δόσεων να ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμα ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 Ευρώ για εταιρίες. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής δόσεων θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις “επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές”, θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωση τους [Πρώτο Τρίμηνο του 2012] και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση θα εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής (βασικοί δείκτες απόδοσης). Αυτοί οι δείκτες αφορούν την ολοκλήρωση πλήρους κλίμακας και προσωρινών ελέγχων φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ελέγχων βάσει κινδύνου επί ελευθέρων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και ατόμων που δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση. Επίσης, περιλαμβάνουν την είσπραξη καταλογισθένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους επί φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, των υφισταμένων συσσωρεύσεων φορολογικών οφειλών και επίσης αφορούν την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων υπόχρεων ΦΠΑ που υποβάλουν επιστροφές.
Η επίτευξη της ολοκλήρωσης 75 γενικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ως στόχων που τέθηκαν στο Μνημόνιο της 31ης Οκτωβρίου 2011 για το τέλος Δεκεμβρίου 2011, αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση.
Με σκοπό την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση των εσόδων η Κυβέρνηση προβαίνει στα ακόλουθα:
• αυξάνει το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδω [τέλος Μαρτίου 2012]
• επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) [τέλος Απριλίου 2012] με
σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου
• απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση (Ιούνιος 2012], συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικαταστάσεως διευθυντών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης
• συνεχίζει την συγκέντρωση και την συγχώνευση εφοριών. 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012
• συγκεντροποιεί την διαχείριση των φορολογικών αρχείων που σχετίζονται με τους φορολογουμένους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών (Πρώτο Τρίμηνο του 2012]
• αναθεωρεί τις διαδικασίες διαγραφής φορολογικών χρεών, έτσι ώστε οι διοικητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν επί ουσιαστικά συλλογικών οφειλών, μέχρι το τέλος του 2012
• διακόπτει τις πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του προσωπικού αποδεσμεύεται και έτσι ώστε το προσωπικό να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς φορολογουμένους) [λεύτερο Τρίμηνο του 2012]
• αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο βασικούς δείκτες απόδοσης για τις εφορίες [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]
• εγκαθιστά νέο σύστημα Πληροφορικής το οποίο διασυνδέει όλες τις εφορίες.
Η δημιουργία ενός νέου συστήματος Πληροφορικής εμπεριέχει τα ακόλουθα κύρια βήματα αναφορικά με τις νέες εφαρμογές κέντρου δεδομένων, web-facing και υποστηρικτικές (back-office):
• ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων θα είναι εγκατεστημένοςκαι θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012
• 20 επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Αυτές αφορούν κυρίως φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή
• σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012
• 8 υπολειπόμενες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Εδώ περιλαμβάνονται έντυπα τα οποία υποβάλλονται αργοπορημένα με πρόστιμο, φόροι ακίνητης περιουσίας και διαχείριση ΦΠΑ
• έλεγχοι συστήματος και χρηστών, επιμόρφωση χρηστών και μεταφορά όλων των εφοριών στην συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων: μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012
• λειτουργική χρήση της νέας υποδομής Πληροφορικής από όλες τις εφορίες: Ι Ιανουαρίου 2013
Για την ενίσχυση του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής για την φορολογική διοίκηση, η Κυβέρνηση θα προβεί στα ακόλουθα:
• θα αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων (Ιούνιος 2012J
• θα ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων [Ιούνιος 2012]
• θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελεγχου των Δηλώσεων
Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών [Ιούνιος 2012}
• θα θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως [Ιούνιος 2012]
• θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς |Ιούνιος 2012]
• θα εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς (Σεπτέμβριος του 2012]
Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Κυβέρνηση επίσης θα εντείνει τον έλεγχο επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία, και θα καλύψει την θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας [Μάρτιος 2012).
Η Κυβέρνηση θεσπίζει δευτερογενή νομοθεσία για να καταστήσει λειτουργική τη διαιτησία και παρέχει πιστοποιήσεις σε διαιτητές μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012. Μέχρι την ίδια ημερομηνία ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την εξάντληση της φάσεως διοικητικών διαφορών για μεγάλες φορολογικές υποθέσεις πριν τη χρήση ενδίκων μέσων.
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία [το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012].
2.5 Μεταρυθμίσεις στον τομέα οικονομικής διαχείρισης του Δημοσίου
Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημοσίους οργανισμούς δημοσιεύεται μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνει σταθερή πτώση. Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων οργανισμών από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνδέεται με την πρόοδο ως προς το μητρώο δεσμεύσεων και με το γεγονός ότι ουδεμία πρόσθετη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα λαμβάνει χώρα από έκαστο δημόσιο φορέα. Τα δεδομένα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση με χρονική υστέρηση όχι μεγαλύτερη των 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα.
Για την ενίσχυση του ελέγχου επί των δαπανών η Κυβέρνηση προβαίνει στα ακόλουθα:
• συνεχίζει τη διαδικασία δημιουργίας μητρώων δεσμεύσεων, πράγμα το οποίο θα πρέπει να καλύψει πλήρως την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο του 2012 και τον προϋπολογισμό επενδύσεων και τουλάχιστον το 70% των φορέων της γενικής κυβέρνησης [Ιούνιος 2012] και θα παραταθεί σε άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης
• θα επιβάλει την υποχρέωση σε οικονομικούς επιθεωρητές να αναφέρουν τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων θέσπισης κυρώσεων σε φορείς που δεν υποβάλουν στοιχεία και πειθαρχικής διαδικασίας για τους οικονομικούς επιθεωρητές [Ιούνιος 2012]
• θεσπίζει νομοθεσία για την εξυγίανση της διαδικασίας που σχετίζεται με την υποβολή και την έγκριση συμπληρωματικών προϋπολογισμών [Οκτώβριος 2012] και καθιερώνει διοικητικό ημερολόγιο για την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής [Πρώτο τρίμηνο του 2012]
2.6 Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Σε κεντρικό επίπεδο
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 και σύμφωνα με τον δημιουργούμενο οδικό χάρτη, η Κυβέρνηση πρέπει: ί) να δημιουργήσει μία υψηλού επιπέδου συντονιστική ομάδα, της οποίας θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, και η οποία θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των διοικητικών μεταρρυθμίσεων [Φεβρουάριος 2012], ϊί) να δημιουργήσει μία σταθερή δομή για Διυπουργικό Συντονισμό [Μάιος 2012], iii) να δημιουργήσει βασικές οριζόντιες δομές σε κάθε Υπουργείο, υλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες ως προς τον Προϋπολογισμό/Οικονομικά [Φεβρουάριος 2012], τους Λογιστικούς Ελέγχους, τον Εσωτερικό Έλεγχο, τη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, τις ενέργειες μέσα σε πλαίσιο κοινών κανόνων. Νομοθεσία πλαίσιο θα συνταχθεί σε ευθυγράμμιση με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί και θεσπισθεί και θα παρέχει την νομική αναφορά για την υλοποίηση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.
Σε αποκεντρωμένο/περιφερειακό/τοπικό επίπεδο Δημιουργείται ειδικός οδικός χάρτης ο οποίος μεταγλωττίζει όλες τις αρχές συνοχής και αποτελεσματικότητας σε κεντρικό επίπεδο εντός του αποκεντρωμένου περιφερειακού/τοπικού επιπέδου [Μάρτιος 2012]
Κοινωνικά προγράμματα
Η εν προόδω λειτουργική αναθεώρηση κοινωνικών προγραμμάτων οριστικοποιείται μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012. Η έκθεση ελέγχου θα περιλαμβάνει προτάσεις προς την Κυβέρνηση επί των αντικειμενικών στόχων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μορφών κοινωνικής πολιτικής καθώς και επί της ανάγκης να διατηρηθεί ισορροπία μεταξύ της επιτεύξεως εξοικονομήσεων και της προστασίας των πλέον ευαίσθητων ομάδων.
Αποδοχές στον δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί σε τριμηνιαία βάση τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα «μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία». Ο κανόνας προσλήψεων/αποχωρήσεων από την υπηρεσία ισχύει ως προς την γενική κυβέρνηση ως σύνολο. Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουνμε τον στόχο της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. Εάν παραστεί ανάγκη η Κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.
Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη. Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό το οποίο έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και το οποίο μετατίθεται σε άλλους κυβερνητικούς φορείς μετά από λεπτομερή εξέταση των επαγγελματικών τους προσόντων από τον ΑΣΕΠ βάσει των δικών του τακτικών κριτηρίων αξιολόγησης, Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται σε επίπεδο που να συνάδει προς τα πλάνα προσλήψεων.
Τα προγράμματα στελέχωσης ανά Υπουργείο και ανά κάθε ομάδα δημοσίων φορέων θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών
θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και λαμβάνουν υπόψιν τους την- παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα. Τα πλάνα στελέχωσης και τα μηνιαία δεδομένα περί των μετακινήσεων του προσωπικού (προσλήψεις, αποχωρήσεις, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο [μηνιαία έναρξη τον Μάρτιο του 2012].
15,000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντός του 2012 σε σχέση με τον προσδιορισμό φορέων ή μονάδων που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος. Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ’όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεως τους.
Η Κυβέρνηση αναθέτει μία εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου [Πρώτο τρίμηνο του 2012]. Αυτή η εκτίμηση επικεντρώνεται στις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό προαγωγών. Εάν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγής.
Η Κυβέρνηση εγκαθιδρύει ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο συνδέει την βάση δεδομένων απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) η οποία θα δώσει την δυνατότητα σε μία περισσότερο αποτελεσματική κάλυψη, αξιολόγηση και πληρωμή των υπαλλήλων. Αυτό το σύστημα θα συντονίζεται με τα άλλα Υπουργεία |Δεΰτερο Τρίμηνο του 2012].
Τομέας δημοσίων προμηθειών
Ενιαία Αρχή Δημοσίων Προμηθειών (ΕΑΔΠ)
Η Κυβέρνηση εκδίδει αποφάσεις για τα εξής:
• τον διορισμό των μελών της ΕΑΔΠ [Φεβρουάριος του 2012)
• την πρόβλεψη για τη δημιουργία και την καθιέρωση θέσεων για το προσωπικό της ΕΑΔΠ καθώς και για την οργάνωση του τμήματος ανθρωπίνων πόρων και υπηρεσιών της Αρχής σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί αυτής [Μάρτιος του 2012]
• τη δημιουργία εφαρμοστικού κανονισμού για την ΕΑΔΠ [Απρίλιος του 2012|
Η ΕΑΔΠ αρχίζει τη λειτουργία της για την εκτέλεση της εντολής της, την εκπλήρωση των αντικειμενικών σκοπών της, την άσκηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της όπως προβλέπεται στον νόμο περί της ΕΑΔΠ και στο Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2010 [Απρίλιος του 2012]
Ηλεκτρονικές Προμήθειες
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει λεπτομερές πρόγραμμα ανάπτυξης πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου της σταδιακής εγκατάστασης, της επικοινωνίας και της επιμόρφωσης, των επιπέδων στοχευμένης χρήσης και της προγραμματισμένης αναθεώρησης της τρέχουσας νομοθεσίας (εάν παραστεί ανάγκη) [Πρώτο Τρίμηνο του 2012).
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει πιλοτική έκδοση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012).
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών είναι πλήρως λειτουργική και έτοιμη για χρήση και μία κοινή διαδικτυακή πύλη δημιουργείται για τη δημοσιοποίηση όλων των διαδικασιών και εκβάσεων που αφορούν τις προμήθειες. Το πλαίσιο ηλεκτρονικών προμηθειών τίθεται υπό την σφαίρα ευθύνης της ΕΑΔΠ η οποία εποπτεύει τις λειτουργίες της [Πρώτο Τρίμηνο του 2013].
Ολόκληρος ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών [Τέταρτο Τρίμηνο του 2013) και η Κυβέρνηση παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης που καλύπτουν το έτος 2013 έναντι των στοχευμένων επιπέδων χρήσης [Πρώτο Τρίμηνο του 2014).
Αποτελεσματικότητα των διαδικασιών
Η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση περισσότερο κεντροποιημένων προμηθειών, ιδίως στον τομέα των προμηθειών, των υπηρεσιών και των εφοδίων στον τομέα της υγείας:
Η Κυβέρνηση εντοπίζει έναν αριθμό πιθανών τομεακών Κεντρικών Αρχών Προμηθειών (ΚΑΠ), σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Οι πρώτες ΚΑΠ είναι πλήρως λειτουργικές και συντονίζονται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΠ). [2ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση υιοθετεί κεντροποιημένες συμβάσεις-πλαίσια αγορών για συχνά αγοραζόμενες προμήθειες ή υπηρεσίες, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με υποχρέωση των υπουργείων και των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης να προμηθεύονται μέσω των εν λόγω συμβάσεων και προαιρετική χρήση από τους περιφερειακούς φορείς. [3ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση προτείνει ένα Σχέδιο Δράσης για τη συγκρότηση των ΚΑΠ σε περιφερειακό / τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον μίας ανά διοικητική περιφέρεια. [3ο τρίμηνο του 2012] Οι περιφερειακές / τοπικές ΚΑΠ είναι πλήρως λειτουργικές και συντονίζονται από την ΕΑΔΠ,
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανόμενων και των έργων, των προμηθειών και των υπηρεσιών, με σκοπό (α) την απλούστευση, τον εξορθολογισμό και την ενοποίηση του κορμού της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, και (β) τον εξορθολογισμό των διοικητικών δομών και διαδικασιών στις δημόσιες συμβάσεις, για την επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων όσον αφορά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα, Η αναθεώρηση θα αρχίσει από την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης (διαγράμματα ροής, φάσεις της διαδικασίας, εμπλεκόμενοι φορείς, χρονοδιαγράμματα, στατιστικά στοιχεία). Ένα πρώτο Σχέδιο Δράσης για τη μεταρρύθμιση εκπονείται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. [2ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει προσχέδια των αναγκαίων νομοθετικών και οργανωτικών μέτρων για την εφαρμογή του ανωτέρω Σχεδίου Δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. [4ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μια διεξοδική αναθεώρηση του συστήματος προσφυγών κατά των διαδικασιών ανάθεσης, με στόχο (1) τη μείωση των σημαντικών και συχνών καθυστερήσεων που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση και τις μακροχρόνιες διαδικασίες προσφυγών στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων και (2) την εκτίμηση του ρόλου που θα αποδοθεί στην ΕΑΔΠ, στον τομέα αυτό. Η Κυβέρνηση προτείνει ένα Σχέδιο Δράσης σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (2ο τρίμηνο του 2012]
Ποιότητα των στατιστικών στοιχείων
Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος περυλαμβάνει την υιοθέτηση Δεσμεύσεων Εμπιστευτικότητας στα Στατιστικά Στοιχεία, οι οποίες θα υπογράφονται από όλα τα Κράτη-Μέλη. Η Κυβέρνηση θα υπογράψει μια τέτοια Δέσμευση έως τα τέλη Μαρτίου 2012. Η Δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την αναθεώρηση του Νόμου περί Στατιστικών Στοιχείων, για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος διακυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως συμβουλευτικού σώματος, καθώς και για την περαιτέρω διευκρίνιση της επαγγελματικής ευθύνης του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως βασικού λειτουργού και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος.
2.7 Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
Πριν την εκταμίευση, η Κυβέρνηση προχωρά, μέσω ενός νόμου-πλαισίου, σε μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων / επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων.
Σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση των δαπανών για συντάξεις, η εγγύηση της προϋπολογιστικής ουδετερότητας των εν λόγω ταμείων και η διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση επιτυγχάνει:
• την εξάλειψη των ανισορροπιών στα ταμεία με ελλείμματα,
• την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων,
• τη μείωση του συνολικού λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανόμενης και της επαρκούς μείωσης των απασχολούμενων ατόμων (τουλάχιστον κατά 30 τοις εκατό) στο νέο ενιαίο ταμείο,
• τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δευτεροβάθμιων συστημάτων, μέσα από μια αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση των δευτεροβάθμιων / επικουρικών ταμείων έχει σχεδιαστεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο, και οι αναμενόμενες επιπτώσεις της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα έχουν επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οι παράμετροι του νέου δευτεροβάθμιου θεωρητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία, όπως αυτό εκτιμήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. [1ο τρίμηνο του 2012J
Η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση (i) ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων, (ιι) ένα παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν, [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση θα μειώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2012, με σκοπό την εξάλειψη των ελλειμμάτων. Το νέο ενιαίο ταμείο εγκαθιστά, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης. [1ο τρίμηνο του 2012|
Η Κυβέρνηση εντοπίζει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, και αναπροσαρμόζει τις πληρωμές. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η επιτροπή Υγείας η οποία συστάθηκε με το νόμο 3863/2010 θα εκπονήσει μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των συντάξεων. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην χορηγήσει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού ταμείου της, έτσι ώστε αυτές να παραμείνουν εναρμονισμένες με αυτές του ΙΚΑ.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενης και της ρευστότητας που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή
χρέους, θα επενδύονται σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταθέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ή οποιοδήποτε άλλο μέσο περιορίζει το δημόσιο χρέος,
2.8 Εκσυγχρονισμός τον συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας την οποία άρχισε το 2010, με στόχο να διατηρήσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο ή κάτω του 6 τοις εκατό του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την καθολική πρόσβαση και θα βελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Τα μέτρα πολιτικής περιλαμβάνουν τη μείωση της κατακερματισμένης δομής διακυβέρνησης, την ενίσχυση και την ενοποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου, την ενίσχυση των κεντρικών προμηθειών και την ανάπτυξη μιας ισχυρής ικανότητας παρακολούθησης και αξιολόγησης και μιας ικανότητας ηλεκτρονικής υγείας (e-health).
Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες που ανέλαβε την περίοδο 2010-11 και εντείνει τα μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κατά την αγορά (σε δεδουλευμένη βάση) εξωνοσοκομειακών φαρμάκων περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατά το 2012, σε σύγκριση με το 2011. Αυτό θα συμβάλει στο στόχο η μέση δημοσία δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα να φθάσει το περίπου 1 τοις εκατό του ΑΕΠ (σύμφωνα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μέχρι το τέλος του 2014.
Ειδικότερα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:
Διακυβέρνηση
Για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, τη βελτίωση της συνοχής της πολιτικής της υγείας, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των διοικητικών δαπανών, η Κυβέρνηση συγκέντρωνε!, επίσης, όλες τις σχετικές με την υγεία διαδικασίες και ευθύνες λήψης αποφάσεων (συμπεριλαμβανόμενων και των δαπανών μισθοδοσίας), υπό το Υπουργείο Υγείας, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2012. Προκείμενου να το πράξει, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο και τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2012. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης όλα τα ασφαλιστέα ταμεία υγείας συγχωνεύονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και εμπίπτουν «την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας Ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει υπηρεσίες, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, από τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ιδιωτικούς παρόχους, μέσω συμβάσεων. Όλοι οι άλλοι φορείς πρόνοιας / κοινωνικής αρωγής του Υπουργείου Υγείας μετακινούνται στο Υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2012.
Από τον Ιανουάριο του 2013, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει νοσοκομειακές υπηρεσίες με βάση προοπτικούς προϋπολογισμούς, μετά την εκπόνηση διαδικασιών κοστολόγησης ανά κατηγορία θεραπείας /παθολογίας (Κλειστά ενοποιημένα νοσηλεία που περιλαμβάνουν πλήρη απορρόφηση κόστους).
Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συγκέντρωσης, ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενων κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [2ο τρίμηνο του 2012]
Οι εισφορές που καταβάλλονται από τα μέλη του ΟΓΑ εξισώνονται, σταδιακά, με κείνες των υπόλοιπων μελών του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διαδικασία της εξίσωσης των εισφορών θα ολοκληρωθεί το 2013.
Έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών
Για την επίτευξη μείωσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις εξωνοσοκομειακές φαρμακευτικές δαπάνες το 2012 η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει, ταυτόχρονα, ένα σύνολο συνεκτικών πολιτικών οι οποίες θα περιλαμβάνουν αλλαγές στην τιμολόγηση, τη συνταγογραφηση και την αποζημίωση των φαρμάκων που θα ενισχύουν τη χρήση λιγότερο ακριβών φαρμάκων, θα ελέγχουν τη συνταγογράφηση και την κατανάλωση και θα διώκουν την ανάρμοστη συμπεριφορά και την απάτη. Η Κυβέρνηση καθορίζει ένα συνεπές σύνολο κινήτρων και υποχρεώσεων για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων (συμπεριλαμβανόμενων και των παραγωγών, των χονδρεμπόρων, των φαρμακείων, των γιατρών και των ασθενών) με σκοπό την προώθηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων,
Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το σύστημα των συμμετοχών, με σκοπό να απαλλάξει από τη συμμετοχή ένα περιορισμένο, μόνο, αριθμό φαρμάκων, τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές. [1ο τρίμηνο του 2012]
Οι τιμές των φαρμάκων
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επικαιροποιεί, σε τριμηνιαία βάση, ολόκληρη τη λίστα τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνοντας χρήση του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές. [ΤΡΙΜ. 1 – 2012]
Η Κυβέρνηση εισάγει έναν αυτόματο μηχανισμό έμμεσης επανείσπραξης (τριμηνιαίο rebate) επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών παραγωγών, ο οποίος εγγυάται ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού. [ΤΡΙΜ. 1 – 2012].
Ξεκινώντας από το ΤΡΙΜ. Ι – 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων αναπροσαρμόζονται και εισάγεται το φθίνον περιθώριο κέρδους – δηλ. ένα μειούμενο ποσοστό σε συνδυασμό με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 30 ευρώ για τα πιο ακριβά φάρμακα (άνω των 200 ευρώ) – με στόχο τη μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε κάτω από 15 τοις εκατό,
Η Κυβέρνηση συντάσσει μία έκθεση υλοποίησης σχετικά με την επίπτωση των νέων περιθωρίων κέρδους έως το ΤΡΙΜ. 1 – 2013. Εάν φανεί ότι το νέο αυτό μοντέλο για τον υπολογισμό των περιθωρίων κέρδους δεν επιτυγχάνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε το φθίνον περιθώριο κέρδους θα αναθεωρηθεί εκ νέου.
Ξεκινώντας από το ΤΡΙΜ. 1 – 2012, τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων μειώνονται προκειμένου να συγκλίνουν στο ανώτερο όριο του 5 τοις εκατό.
Συνταγογράφηση και παρακολούθηση
Η Κυβέρνηση
• λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την επέκταση, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, της τρέχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 90 τοις εκατό όλων των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται από τα δημόσια ταμεία (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις), τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και στους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης [ΤΡΙΜ. 1 – 2012]
• εισάγει ένα προσωρινό και οικονομικά αποδοτικό μηχανισμό (έως ότου όλοι οι ιατροί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) ο οποίος επιτρέπει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των συνταγών που δεν καλύπτονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. υ μηχανισμός αυτός θα κάνει χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει δημιουργηθεί από την ΗΔΙΚΑ, η οποία επιτρέπει στα φαρμακεία να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις χειρόγραφες συνταγές από συγκεκριμένο Ιατρό προς συγκεκριμένο ασθενή. Για τα φάρμακα που πρόκειται να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ (και άλλα ταμεία), τα φαρμακεία πρέπει να καταχωρούν στη διαδικτυακή εφαρμογή όλες τις χειρόγραφες συνταγές. Για την υπηρεσία αυτή, οι ιατροί που συνταγογραφούν χειρόγραφα θα χρεώνονται με μία μηνιαία διαχειριστική αμοιβή απο τον ΕΟΠΥΥ, προς αποζημίωση των φαρμακείων. Η εισαγωγή του προσωρινού αυτού κανονισμού θα διασφαλίσει την ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών, κάτι που θαεπιτρέψει την πλήρη και συνεχή παρακολούθηση της συνταγογραφικής δραστηριότητας των ιατρών αλλά και τη συμμόρφωση τους με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. [Φεβρουάριος 2012]
• συνεχίζει να δημοσιεύει κατευθυντήριες οδηγίες / πρωτόκολλα συνταγογράφησης για τους ιατρούς. Ξεκινώντας με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα πιο ακριβά και/η περισσότερο χρησιμοποιούμενα φάρμακα, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό για τους ιατρούς να ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες / πρωτόκολλα συνταγογράφησης ορίζονται από τον ΕΟΦ με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομικά αποδοτική χρήση των φαρμάκων, και καθίστανται επί της ουσίας δεσμευτικές. (ΤΡΙΜ. 1 – 2012]
• υλοποιεί την εφαρμογή των κατευθυντηρίων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποθαρρύνοντας έτσι τις αδικαιολόγητες συνταγογραφήσεις των πλέον ακριβών φαρμάκων και διαγνωστικών διαδικασιών. JTPIM. 1-20121
• καταρτίζει {Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έως ότου ενοποιηθούν) αναλυτικές μηνιαίες ελεγκτικές αναφορές για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (έως ότου ενοποιηθούν). Οι αναφορές αυτές κοινοποιούνται στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. [ΤΡΙΜ. 1 -2012]
• υλοποιεί (Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έως ότου ενοποιηθούν) ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογραφικής δραστηριότητας. Καθιερώνεται μία διαδικασία για την τακτική αξιολόγηση των στοιχείων που λαμβάνονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συντογογρόφησης, [ΤΡΙΜ. 2 – 2012]
• καταρτίζει τακτικές εκθέσεις, τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση, για τη φαρμακευτική συνταγογράφηση και δαπάνη, στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες και την αξία των φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων και εκτός πατέντας (off-patent) φαρμάκων, καθώς και με το ποσό επανείσπραξης (rebate) που εισπράττεται από τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιούνται στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. [ΤΡΙΜ. 1 -2012]
• παρέχει ενημέρωση και προειδοποιήσεις σε κάθε ιατρό σχετικά με τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του μέσου όρου των συγκρίσιμων ιατρών (τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και τους αυτούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έως ότου ενοποιηθούν), καθώς και όταν παραβαίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. Τα εν λόγω ενημερωτικά στοιχεία παρέχονται τουλάχιστον κάθε μήνα, ενώ δημοσιεύεται και μία ετήσια έκθεση που καλύπτει: 1) τις ποσότητες και αξίες των συνταγών του κάθε ιατρού, τόσο σε σύγκριση με τους ομοταγείς του, όσο και με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, 2) τη συνταγογράφηση του κάδε ιατρού για γενόσημα φάρμακα, έναντι των πρωτοτύπων και εντός πατέντας φάρμακων, και 3) τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών. [ΤΡΙΜ. 2 – 2012]
• επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα μετά την αξιολόγηση και αναφορά αντιδεοντολογικών συμπεριφορών και σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση, καθώς και μη
συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΦ για τη συνταγογράφηση. Συνεχής ή επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη συνταγογράφηση, οδηγεί στην καταγγελία της σύμβασης μεταξύ ιατρού και ΕΟΠΥΥ καθώς και στην οριστική απώλεια του δικαιώματος του ιατρού να συνταγογραφεί στο μέλλον φάρμακα που αποζημιώνονται από το κράτος / τον ΕΟΠΥΥ. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
• επικαιροποιεί συνεχώς τη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, κάνοντας χρήση του συστήματος αναφοράς τιμών που έχει αναπτυχθεί από τον ΕΟΦ. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
. επιλέγει έναν αριθμό από τα πλέον ακριβά φάρμακα που πωλούνται σήμεραστα φαρμακεία, τα οποία θα πωλούνται πλέον στα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μειωθεί η δαπάνη μέσω της εξάλειψης του κόστους που προέρχεται από τα περιθώρια εξωνοσοκομειακής διανομής και να επιτραπεί ο αυστηρός έλεγχος των ασθενών στους οποίους χορηγούνται τα φάρμακα.
(ΤΡΙΜ. 1 – 2012].
Εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό, το στόχο του μέσου κόστους συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών. (ΤΡΙΜ. 2-2012],
Σε συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ περί προμηθειών, η Κυβέρνηση διεξάγει τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σφαιρικού και ενιαίου πληροφοριακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (ηλεκτρονικό σύστημα υγείας). [ΤΡΙΜ, 1 – 2012)
Αυξανόμενη χρήση των γενόσημων φαρμάκων
Ταυτόχρονα, υιοθετείται μία συνολική σειρά μέτρων για την προώθηση της χρήσης των γενόσημων και φθηνότερων φαρμάκων. Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να αυξηθεί βαθμιαία και ουσιαστικά το μερίδιο των γενόσημων φαρμάκων έως 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία έως το τέλος του 2012, και έως 60% έως το τέλος του 2013, Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:
• της μείωσης της μέγιστης τιμής του γενόσημου στο 40% της τιμής του πρωτότυπου εντός πατέντας φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, τη στιγμή λήξης της πατέντας του. Η τιμή αυτή ορίζεται ως μέγιστη. Οι παρασκευαστές μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, επιτρέποντας έτσι αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
• της αυτόματης μείωσης των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων, μόλις λήξει η πατέντα τους (επώνυμα φάρμακα εκτός πατέντας) στο μέγιστο του 50% της τιμής που έχουν τη στιγμή που λήγει η πατέντα τους. Οι παρασκευαστές μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, επιτρέποντας έτσι αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά. [ΤΡΙΜ. 1- 2012]
• της δημιουργίας δυναμικού ανταγωνισμού στην αγορά για τα γενοσημα φάρμακα, μέσω της μείωσης της τιμής κάθε γενόσημου που ακολουθεί, τουλάχιστον κατά 10% επί της μέγιστης τιμής. [ΤΡΙΜ. 4 – 2012]
• της σύνδεσης χαμηλότερου ποσοστού συμμετοχής με τα γενοσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς για αποζημίωση (χαμηλότερη του 40% της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και της ουσιαστικής αύξησης της συμμετοχής στα ακριβότερα φάρμακα της κατηγορίας αναφοράς και στα νέα μόρια. [ΤΡΙΜ. 1-2012)
• της δυνατότητας αποζημίωσης των πρόσφατα πατενταρισμένων φαρμάκων (δηλ. των νέων μορίων) μόνο εφόσον τουλάχιστον τα 2/3 των χωρών της ΕΕ ήδη τα αποζημιώνουν και στη βάση της κατάλληλης αξιολόγησης της αποδοτικότητας τους από πλευράς κόστους, που έχει γίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
• της εξαίρεσης από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, εκείνων που δεν είναι αποτελεσματικά ή αποδοτικά από πλευράς κόστους, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
• της επιβολής της υποχρέωσης στους ιατρούς να συνταγσγραφούν με τη διεθνή επιστημονική ονομασία της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική ονομασία, [ΤΡΙΜ. 1-2012]
• της επιβολής της υποκατάστασης των συνταγογραφούμένων φαρμάκων με το χαμηλότερης τιμής προϊόν της ίδιας δραστικής ουσίας στην κατηγορία αναφοράς από τα φαρμακεία
(υποχρεωτική «υποκατάσταση με γενοσημα»), [ΤΡΙΜ. 1-2012)
Η Κυβέρνηση λαμβάνει περαιτέρω μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 40% της ποσότητας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία αποτελείται από γενοσημα με τιμή χαμηλότερη από αυτή των παρόμοιων πρωτότυπων προϊόντων και εκτός πατέντας φαρμάκων. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί πιο συγκεκριμένα, καθιστώντας υποχρεωτικό για όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τα φαρμακευτικά προϊόντα ανά δραστική ουσία, κάνοντας χρήση των κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών που αναπτύσσονται από την ΕΠΥ και υπαγορεύοντας τη συμμόρφωση με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. [ΤΡΙΜ. 2-2012]
Η Κυβέρνηση, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υιοθετούν ένα κώδικα δεοντολογίας (κανόνες και πρότυπα ηθικής) που διέπει τις σχέσεις μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, ιατρών,
ασθενών, φαρμακείων και λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, Ο κώδικας αυτός θα επιβάλλει κατευθυντήριες οδηγίες και περιορισμούς στις προωθητικές δραστηριότητες των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και θα απαγορεύει κάθε άμεση (χρηματική και μη χρηματική) χορηγία συγκεκριμένων ιατρών (η χορηγία θα πρέπει να παρέχεται μέσω ενιαίας και διαφανούς μεθόδου), βάσει της διεθνούς ορθής πρακτικής. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
Η Κυβέρνηση απλοποιεί τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, ευθυγραμμισμένες με τα νομικά πλαίσια της ΕΕ, για την επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων. [ΤΡΙΜ. 2-2012]
Τιμολόγηση και χρήση διαγνωστικών υπηρεσιών
Οι τιμές για τις διαγνωστικές υπηρεσίες που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους αναθεωρούνται με στόχο τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά 45 εκ. ευρώ εντός του 2012 [ΤΡΙΜ. Ι-2012|
Η κυβέρνηση ξεκινά να δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για τη συνταγογράφηση και δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
Παροχή υπηρεσιών ΕΣΥ
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση υλοποιείται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα με στόχο να μειωθούν οι υφιστάμενες ανεπάρκειες, να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας και έκτασης και να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας προς τους ασθενείς. Ο στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων κατά 8% εντός του 2012. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:
• της αύξησης της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (περιλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ ιδρυμάτων και υγειονομικών περιφερειών,
• της προσαρμογής της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία εντός και μεταξύ νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια,
• της αναθεώρησης των δραστηριοτήτων των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η αντιμετώπιση καρκινοπαθών ή ασθενών τελικού σταδίου, όπου χρειάζεται,
• της αναθεώρησης των δομών επειγόντων περιστατικών και εφημέριων,
• της βελτιστοποίησης και εξισορρόπησης της κατανομής των πόρων βαρέως ιατρικού εξοπλισμού (π.χ. τομογράφων, εγκαταστάσεων ακτινοθεραπείας κλπ) ανάλογα με τις ανάγκες.
Η πρώτη ετήσια έκθεση για τη σύγκριση της απόδοσης των νοσοκομείων βάσει της καθορισμένης σειράς των δεικτών συγκριτικής προτυποποίησης (benchmarking indicators) θα δημοσιευθεί έως το τέλος Μαρτίου 2012.
Αμοιβές και διαχείριση ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγείας
Η Κυβέρνηση επικαιροποιεί την υφιστάμενη έκθεση για τους ανθρώπινους πόρους που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την παρουσίαση της διάρθρωσης του προσωπικού ανά ειδικότητα. Η εν λόγω έκθεση θα επικαιροποιείται ετησίως και θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για το σχεδιασμό των ανθρώπινων πόρων. Η έκθεση του 2012 θα παρουσιάζει επίσης σχέδια για την κατανομή και επιμόρφωση των ανθρώπινων πόρων για το διάστημα έως το 2013. Θα δίνει ακόμη οδηγίες για το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ θα ορίσει ένα σχέδιο για την ανακατανομή του εξειδικευμένου και υποστηρικτικού προσωπικού εντός του ΕΣΥ με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση και διατήρηση των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και των νοσηλευτών. [ΤΡΙΜ. 3-2012]
Το αναθεωρημένο σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με ιατρούς, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας από την αξιοποίηση του προσωπικού (περιλαμβανομένης της μείωσης του κόστους των υπερωριών) θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ στο συνολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης που συνδέεται με τους μισθούς και τις αμοιβές των ιατρών το 2012. [ΤΡΙΜ. 4 – 2012]
Λογιστική και έλεγχος
Τοποθετούνται εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία και όλα τα νοσοκομεία καθιερώνουν τα μητρώα ανάληψης δεσμεύσεων. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
Έως το τέλος Μαρτίου 2012, η Κυβέρνηση δημοσιεύει τη μηνιαία έκθεση με ανάλυση και περιγραφή λεπτομερών στοιχείων για τη δαπάνη στον τομέα της υγείας από όλα τα ταμεία
κοινωνικής ασφάλισης, με χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων μετά το τέλος του αντίστοιχου μήνα. Η εν λόγω έκθεση θα καθιστά δυνατή τη λεπτομερή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, περιλαμβάνοντας τόσο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τις δαπάνες / αγορές (σε δεδουλευμένη βάση) όσο και τις πραγματικές πληρωμές (σε ταμειακή βάση). Η έκθεση επίσης (Ι) θα περιγράφει την απόδοση των οργανισμών ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συσσώρευση καθυστερούμενων καταβολών, (2) θα επισημαίνει όσους αθετούν τις υποχρεώσεις τους, και (3) θα συστήνει επανορθωτικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν. [ΤΡΙΜ. 1-2012]
Ο ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (έως ότου ενοποιηθούν) ξεκινούν να δημοσιεύουν μία ετήσια έκθεση για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Η ετήσια έκθεση και οι επί μέρους εκθέσεις συνταγογράφησης αναλύουν τη συνταγογραφική δραστηριότητα με ιδιαίτερη αναφορά στα πλέον ακριβά και πλέον χρησιμοποιούμενα φάρμακα. [ΤΡΙΜ. 1-2012)
Μηχανογράφηση νοσοκομείων και σύστημα παρακολούθησης
Οι απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες διεξάγονται από την ΗΔΙΚΑ για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ενοποιημένου συστήματος των πληροφοριακών συστημάτων των
νοσοκομείων. (ΤΡΙΜ. 1-2012]
Κατά τη διάρκεια του 2012, λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της λογιστικής παρακολούθησης και τήρησης των λογαριασμών για τα ιατρικά υλικά και τα συστήματα
τιμολόγησης, μέσω:
• της εισαγωγής συστημάτων αναλυτικής λογιστικής κόστους και της τακτικής ετήσιας δημοσίευσης ισολογισμού από όλα τα νοσοκομεία. (ΤΡΙΜ. 2-2012J
• του υπολογισμού των αποθεμάτων και ροών των ιατρικών υλικών σε όλα τα νοσοκομεία, με τη χρήση του ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης για τα ιατρικά υλικά που έχει αναπτυχθεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) με σκοπό την προμήθεια των ιατρικών υλικών (ΤΡΙΜ 1-2012]
• της άμεσης τιμολόγησης των συνολικών εξόδων θεραπείας (περιλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού) – δηλ. το αργότερο εντός 2 μηνών, προς άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για τη θεραπεία αλλοδαπών / κατοίκων εξωτερικού. (ΤΡΙΜ. 2-2012)
• της υλοποίησης της είσπραξης των συμμετοχών και της εφαρμογής μηχανισμών που καταπολεμούν τη διαφθορά και εξαλείφουν το φαινόμενο των «ανεπίσημων» πληρωμών στα
νοσοκομεία. [ΤΡΙΜ. 2-2012]
Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκινά να δίνει στοιχεία για τις δαπάνες, σε ευθυγράμμιση με τις βάσεις δεδομένων της Eurostat, του ΟΟΣΑ και του Π.Ο.Υ., δηλ. με το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (από κοινού άσκηση συλλογής ερωτηματολογίων). [ΤΡΙΜ. 1-2012)
Το πρόγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων δίνει τη δυνατότητα μέτρησης των οικονομικών δεδομένων και των στοιχείων ιατρικών πράξεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Επίσης, ο Υπουργός Υγείας ορίζει μία σειρά δεδομένων που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες (π.χ. δείκτες ιατρικών πράξεων) σε ευθυγράμμιση με τις βάσεις δεδομένων υγείας της Eurostat, του ΟΟΣΑ και του Π.Ο.Υ., τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη μελλοντική εξάπλωση των KEN – DRG (ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών) στα νοσοκομεία. (ΤΡΙΜ. 1-2012] Το πρόγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων θα συνεχίσει την ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων για τους ασθενείς. [ΤΡΙΜ. 3-2012]
Σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η Κυβέρνηση εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλειών KEN – DRG (ομοιογενών διαγνωστικών ομάδων), με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις-πακέτα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ): Προς υποστήριξη της ανάπτυξης των KEN – DRG, η κυβέρνηση αναπτύσσει κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες και αξιολογεί υφιστάμενα διεθνή παραδείγματα προγραμμάτων KEN – DRG, εξετάζοντας ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις για την κοστολόγηση των KEN – DRG και την αναλογικότητα των τιμολογίων που βασίζονται σε αυτά. Τα συστήματα KEN – DRG περιλαμβάνουν την αναλυτική καταχώρηση για τα έξοδα του προσωπικού. [ΤΡΙΜ. 3-2012]
Θα γίνει μία ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο τα λογιστικά προγράμματα των νοσοκομείων ενσωματώνουν τα DRG σε επίπεδο νοσοκομείου εν όψει της μελλοντικής αναφοράς κόστους με βάση τις ιατρικές πράξεις και του προϋπολογισμού πληρωμών βάσει προοπτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία. (ΤΡΙΜ. 3-2012]
Κεντρική διαχείριση προμηθειών
Η κυβέρνηση συνεχίζει την κεντρική διαχείριση των προμηθειών μέσω της ΕΠΥ και την περιφερειακή διαχείριση τους μέσω των Περιφερειακών Αρχών Υγείας, με στόχο την ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δαπανών, και συνεπώς του μεριδίου των δαπανών, που καλύπτονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες. (ΤΡΙΜ. 4-2012]
Η ΕΠΥ θα αναλάβει μία σημαντική προσπάθεια για να αξιοποιήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις συμβάσεις-πλαίσιο που αφορούν στα πλέον ακριβά φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξωνοσοκομειακά, ώστε να μειωθεί σημαντικά η τιμή που πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. [ΤΡΙΜ. 4-2012]
Η Κυβέρνηση καθιερώνει μηχανισμό παρακολούθησης των προμηθειών. |ΤΡΙΜ. 1-2012)
Ανεξάρτητη ομάδα κρούσης από εμπειρογνώμονες πολιτικής υγείας
Η Ανεξάρτητη Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Υγείας, πλέον συσταθείσα ως συμβουλευτική ομάδα, καταρτίζει μία ετήσια έκθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. [ ΤΡΙΜ. 4-2012]
3. ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αξιολόγηση κεφαλαιακών αναγκών
Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να επιτύχουν ένα δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (core tier I capita] ratio) στο 9% έως το ΤΡΙΜ, 3-2012, φθάνοντας το 10% εντός του ΤΡΙΜ. 2-2013. Η Τράπεζα της Ελλάδας, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, θα αναλάβει τη συνολική αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών πριν την εκταμίευση. Η αξιολόγηση αυτή θα βασιστεί σε άσκηση προσομοίωσης κατάστασης κρίσης (stress-test) η οποία θα δομηθεί, μεταξύ άλλων, βάσει των αποτελεσμάτων από τη διαγνωστική άσκηση της BlackRock για τα δάνεια, της επίπτωσης του PSI, και των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες. Επίσης, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσδιοριστούν με βάση την απαίτηση να διατηρηθεί ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 7% υπό τριετές ακραίο δυσμενές σενάριο (απαιτήσεις πυλώνα II. Με βάση τις εν λόγω κεφαλαιακές ανάγκες που θα διαπιστωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα υποβάλουν σχέδια αύξησης των κεφαλαίων έως το ΤΡΙΜ. 1-2012.
Θα διεξαχθεί μία στρατηγική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα. Σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η Τράπεζα της Ελλάδας θα διεξάγει μία εκτενή και αυστηρή αξιολόγηση κάθε τράπεζας, κάνοντας χρήση μίας σειράς ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν, σε μη εξαντλητικούς όρους: την οικονομική ευρωστία των μετόχων και την προθυμία τους να εισφέρουν νέα κεφάλαια, την ποιότητα της διοίκησης και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου, τα μεγέθη τους για κεφάλαια, ρευστότητα και κερδοφορία (προσανατολισμένες προς το μέλλον αλλά και λαμβάνοντας πληροφορίες από το παρελθόν) την ποιότητα της ταξινόμησης των κινδύνων τους από την Τράπεζα της Ελλάδας και το βιώσιμο επιχειρηματικό τους μοντέλο, Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το ΤΡΙΜ, 1-2012.
Βάσει της συνεχιζόμενης δουλειάς που έχει ανατεθεί στον εξωτερικό ελεγκτικό οίκο, θα ολοκληρωθεί μία μελέτη πριν την εκταμίευση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η ΑΤΕ. Η μελέτη θα καταδεικνύει τους νομικούς, επιχειρησιακούς και οικονομικούς τομείς των διαφόρων λύσεων και θα παραθέτει τα αντίστοιχα κόστη.
Ανακεφαλαιοποίηση και ενέργειες εξυγίανσης
Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Βάσει της αξιολόγησης της βιωσιμότητας τους και των σχεδίων τους για άντληση κεφαλαίων, έως το τέλος Απριλίου 2012, η Τράπεζα της Ελλάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά. Οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων θα οριστούν για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, με μέγιστη διάρκεια έως το ΤΡΙΜ, 3-2012, λαμβάνοντας υπόψη το κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που ορίζονται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι τράπεζες που υποβάλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων θα έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν και να λάβουν δημόσια στήριξη, κατά τρόπο που διατηρεί τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα για την εισφορά κεφαλαίων και ελαχιστοποιεί έτσι το βάρος προς τους φορολογούμενους. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν επιχειρηματική αυτονομία τόσο de jure όσο και de facto. Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κατέχει θα είναι αυστηρά περιορισμένα σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή στη μορφή των κοινών μετοχών είναι μικρότερη από ένα δεδομένο ελάχιστο ποσοστό των ολικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας).
Το ποσοστό αυτό θα οριστεί στον τροποποιημένο νόμο περί του ΕΤΧΣ. Οι μετοχές και/ή τα δικαιώματα ψήφου που αποκτώνται από το ΕΤΧΣ δεν θα μεταβιβάζονται ή πωλούνται σε κανένα άλλο κρατικό φορέα με καμία μορφή. Στους ιδιώτες μετόχους θα παρέχονται κίνητρα για να αγοράσουν τις μετοχές που ανήκουν στο ΕΤΧΣ. Υπουργική απόφαση η οποία θα συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα δώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενσωματώνοντας τις εν λόγω αρχές, έως το ΤΡΙΜ. 1-2012.
Οι τράπεζες που δεν υποβάλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων και/ή που δεν αντλούν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν τις κανονιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας θα εξυγιανθούν κατά ομαλό τρόπο και με το ελάχιστο κόστος για το Κράτος, κατά τρόπο που διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ο οποίος ακολουθεί το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την εξυγίανση των στοιχείων του τραπεζικού συστήματος. Οι επιλογές της εξυγίανσης περιλαμβάνουν τα εργαλεία που διατίθενται από το νόμο όπως, μεταξύ άλλων, αγορά και ανάληψη (εντολή μεταβίβασης), μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα και ομαλή διάλυση.
Για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, έως το ΤΡΙΜ. 2-2013, η Τράπεζα της Ελλάδας θα διεξάγει μία νέα άσκηση προσομοίωσης κατάστασης κρίσης (stress-test), βάσει των στοιχείων του τέλους του 2012, κάνοντας χρήση μεθοδολογίας που θα καθοριστεί σε διαβούλευση με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Θα ψηφιστεί νομοθεσία πριν την εκταμίευση προς υποστήριξη της στρατηγικής για την
ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών:
• Απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Ο νόμος για τις τράπεζες (3601) θα τροποποιηθεί προκειμένου να δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας η δυνατότητα να ορίσει νέα τραπεζικά
κεφαλαιακά πρότυπα μέσω κανονισμών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισάγει κανονισμούς που προβλέπουν τις αυξήσεις στις απαιτήσεις του δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων.
• Τεχνικές διαστάσεις της εξυγίανσης των τραπεζών. Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές του πλαισίου της εξυγίανσης των τραπεζών και τις εμπειρίες που έχουν υπάρξει έως σήμερα οι αρχές θα ξεκαθαρίσουν τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις για την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και συνεπώς για τον ισολογισμό ανοίγματος των ενδιάμεσων πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι αρχές θα ενισχύσουν επίσης το πλαίσιο ώστε να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές εξυγιάνσεις αρχικά θα χρησιμοποιήσουν συντηρητικές αποτιμήσεις των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών που έχουν αποτύχει, βάσει της δίκαιης αξίας τους, επιτρέποντας στη συνέχεια ένα κατάλληλο νομικό έλεγχο και ανατίμηση ακολουθούμενη από συμπληρωματικές μεταβιβάσεις στοιχείων εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Οι αρχές θα εντοπίσουν επίσης τα νομοθετικά εμπόδια της ευέλικτης διαχείρισης των συμβάσεων εργασίας στο πλαίσιο της εξυγίανσης των τραπεζών και θα υιοθετήσουν τις απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές για την άρση τους.
. Πλαίσιο ανακεφαλαιοπσίησης. Ο νόμος για το ΕΤΧΣ θα τροποποιηθεί προκειμένου να επιτρέπει τη χρήση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων και να προβλέπει περιορισμούς των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΤΧΣ για μια 5ετη περίοδο^ Ια δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κατέχει θα εξαρτώνται από το μέγεθος της εισφοράς κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, μέσω κοινών μέτοχων. Εάν αυτή η εισφορά κεφαλαίου είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας (που θα ορίζεται στο νόμο για το ΕΤΧΣ) το ΕΤΧΣ θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου. Το ΕΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον έτη, για λόγους οικονομικούς και σταθερότητας της αγοράς. Αν, αντίθετα, αυτή η ιδιωτική εισφορά κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό αυτό, τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε
να επιτρέπει στο ΕΤΧΣ να κατέχει τραπεζικές μετοχές για 5 έτη.
Πλαίσιο εξυγίανσης. Η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα εισαγάγουν ένα σαφή διαχωρισμό των εποπτικών, εξυγιαντικών και αναδιαρθρωτικών λειτουργιών. Ειδικότερα, το νομικό πλαίσιο θα εκχωρήσει αρμοδιότητες εξυγίανσης σε ένα χωριστό τμήμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αρμοδιότητες αναδιάρθρωσης (που θα αφορούν στη διαχείριση όλων των προσωρινών πιστωτικών ιδρυμάτων) στο ΕΤΧΣ. Όσον αφορά στα μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξακολουθήσει να επιδιώκει το ρόλο της χρηματοοικονομικής της σταθερότητας, ιδίως μέσω της εποπτικής της εξουσίας, ενώ το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να στοχεύει στη διασφάλιση των επενδύσεων του.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίζει ότι υφίσταται διαθέσιμη επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης. Οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε […] δισεκατ. ευρώ. Τα στάδια θα καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τις απαιτήσεις για τη συνεχή στήριξη ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δεσμευτεί να διατηρεί συνεχή πρόσβαση σε στήριξη ρευστότητας εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, είναι έτοιμη να καταβάλει, έγκαιρα, επαρκή στήριξη ρευστότητας. Η επαρκής στήριξη της ρευστότητας, στο εγγύς μέλλον, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχέδια μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών από την έκτακτη στήριξη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για το σκοπό αυτό, τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά σχέδια θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η σταδιακή απελευθέρωση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας γίνεται με ρυθμό συνεπή με το μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο του προγράμματος.
Πριν την εκταμίευση, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για την ενίσχυση των ρυθμίσεων διακυβέρνησης των οργανισμών χρηματοπιστωτικής εποπτείας:
• Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:
Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να διευκρινίσει ότι το ΕΤΧΣ θα έχει δύο τμήματα, αρμόδια για χωριστές λειτουργίες:
Ένα τμήμα αρμόδιο για τη διαχείριση των ιδιοκτησιακών του συμφερόντων σε τράπεζες για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Υπό την ιδιότητα του αυτή, η εντολή του θα είναι να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες υπό τη διαχείριση του λειτουργούν σε εμπορική βάση και ότι αποκαθίστανται σε ένα τμήμα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα που λειτουργεί εύρυθμα και κερδοφόρα, το οποίο μπορεί, τελικά, να επιστρέψει στην ιδιωτική ιδιοκτησία, με έναν ανοικτό και διάφανη τρόπο.
Ένα τμήμα για τη διαχείριση των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (bridge banks), που θα συσταθεί μετά την εξυγίανση μη βιώσιμων τραπεζών. Θα αναλάβει το ρόλο αυτό με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, βάσει μιας συνολικής στρατηγικής που θα έχει συμφωνηθεί απο την Τράπεζα της Ελλάδος το Υπουργείο Οικονομικών και το ΕΤΧΣ, και σε συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Κατά καιρούς, η λειτουργία αυτή μπορεί να απαιτεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του αναδ,αρθρωτικού ρόλου της Οι χρηματοδότησες αυτές 5α μειωθούν ε!τε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου, με συνεισφορά του Κλάδου Καταθετών του ΤΕΚΕ, ανάλογα με την έκταση των υποχρεώσεων του για ασφάλιση των καταθέσεων.
Η Κυβέρνηση θα αναθεώρησα τη διοικητική δομή του ΕΤΧΣ, ώστε αυτό να περιλαμβάνει ένα Γενικό Συμβούλιο και μια Εκτελεστική Επιτροπή:
Το Γενικό Συμβούλιο θα έχει πέντε μέλη: δύο μέλη, συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου, με σχετική διεθνή εμπειρία σΤον τραπεζικό τομέα, ένα άλλο μέλος, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, και ένα μέλος που θα ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ολα τα μέλη θα διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών, με την έγκριση της Ομάδας Εργασίας του Ευρώ (EWG) εκτός από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και τον υποψήφιο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ στο Συμβούλιο θα διατηρηθούν.
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει τρία μέλη: δύο μέλη -ένα εκ των οποίων θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος – με διεθνή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και την εξυγίανση τραπεζών και ένα μέλος που θα ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όλα τα μέλη θα διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών με την έγκριση του EWG. To προσωπικό και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ.
Η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με το ΕΤΧΣ, θα υιοθετήσει κανονισμούς προκειμένου να συνδράμει το ΕΤΧΣ στην εκτέλεση της εντολής του με πλήρη αυτονομία και, ταυτόχρονα θα συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα καλύπτει τις ιεραρχικές σχέσεις και συχνότητες, τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων (και τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών σ΄αυτές), την επενδυτική εντολή και το επιχειρηματικό σχέδιο, τη, σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών (στο ρόλο του ως μετόχου του ΕΤΧΣ), κα, την πολιτική αποδοχών.
Ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Η Κυβέρνηση θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση του Κλάδου Καταθετών του ΤΕΚΕ, με αναθεώρηση του νόμου του ΤΕΚΕ ώστε: (ι) να καθορίζει ότι τα τέλη θα αυξάνονται εάν τα κεφάλαια του μειωθούν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο κάλυψης των ασφαλισμένων καταθέσεων, το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί λαμβανομένων δεόντως υπόψη των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ιι) να διασφαλίζει απαρκή διαφοροποίηση των επανακαταθέσεων των κεφαλαίων του ΤΕΚΕ και να εξαλείφει σταδιακά τις επανακαταθέσεις σε καλυπτόμενες τράπεζες, όπως θα το επιτρέπουν οι εξελίξεις της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα, και (ιιι) να διευκρινίζει οτι το καθεστώς του ΤΕΚΕ ως προνομιούχου πιστωτή, δεν θα προσκρούει στις απιτήσεις που έχουν κατοχυρωθεί με χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, κατά την έννοια της οδηγίας για τις χρημοοικονομικές εγγυήσεις, και ότι θα ακολουθεί τις βελτιστες πρακτικές, όσον αφορά στους ενέγγυους εν γένει. Με σκοπό τον περιορισμό τυχόν πραγμάτικών ή αντικηπτω΄ν συγκρούσεων συμγερόντων, η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΕ θα απαγορεύεται στα άτομα που εμπλέκονται ενεργά σε πιστωτικά ιδρύματα και εισάγονται στο νόμο ισχυροί κανόνες κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Κυβέρνηση θα προβεί, επίσης, σε μεταρρύθμιση των ρυθμίσεων διακυβέρνησης της Τράπεζας της Ελλάδδος. Ενόψει της ευθύνης της Τράπεζας της Ελλάδος για εξυγίανση, αναδιάρθρωση και εποπτεία, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε αυτό να προβλέπει συλλογική λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών (Διοικητήκαι Υποδιοικητών) και συνεχή λογοδοσία μέσω της εσωτερικής εποπτείας από μη εκτελεστικά μέλη του Γενικού Συμβουλίου (συμπεριλαμβανόμενης και της εποπτείας σε άλλα θέματα, πλην των καθηκόντων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών – ΕΣΚΤ). Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει, επίσησς, τη δομή και τα δικαιώματα των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να εξαλείψει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στο ρόλο δημόσιας πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (π.χ. απαγορεύοντας στα εποπτευόμενα ιδρύματα τις μετοχικές συμμετοχές και καθορίζοντας ενα ανώτατο όριο στον αριθμό ψήφων που μπορεί να ασκήσει ο καθένας ή συγγενείς ιδιώτες μέτοχοι) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.
4 ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
4.1 Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Δεδομένου ότι η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση της ταχείας προσαρμογής του κόστους εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα με βάση το κόστος, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για την ευθυγράμμιση των συνθηκών της εργασίας στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις με αυτές του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα και για την ευελιξία των συμφωνιών για τις ώρες εργασίας. Η στρατηγική αυτή πρέπει να στοχεύει στη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-14, Συγχρόνως, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την ομαλή διαπραγμάτευση των μισθών στα διάφορα επίπεδα και θα καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.
Εξαιρετικά νομοθετικά μέτρα για το καθορισμό των μισθών
Πριν την εκταμίευση, υιοθετούνται τα παρακάτω μέτρα:
• Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32% χωρίς περιοριστικούς όρους.
• Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.
Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών
Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μέτρα για την ενθάρρυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων
Πριν την εκταμίευση, τροποποιείται η νομοθεσία περί συλλογικών συμβάσεων με σκοπό τη προώθηση της προσαρμογής του συλλογικά διαπραγματευόμενου μισθού και των μη
μισθολογικών όρων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, σε τακτική και συχνή βάση. Ο Νόμος 1876/1990 θα τροποποιηθεί ως εξής:
• Συλλογικές συμβάσεις που αφορούν μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους μπορούν να συναφθούν για μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί για 24 μήνες ή περισσότερο, θα έχουν υπολειπόμενη διάρκεια 1 έτους.
• Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων.
Αυξάνοντας τη δυναμική των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας .
Πριν την εκταμίευση, αναθεωρείται η νομοθεσία ώστε να λαμβάνει χώρα διαιτησία όταν αυτό συμφωνηθεί από εργαζομένους και εργοδότες. Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι η διαιτησία ισχύει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές, και ότι λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές.
• Επίσης, έως τον Οκτώβριο του 2012, θα καταρτιστεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της λειτουργίας της διαιτησίας και της μεσολάβησης, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες διαιτησίας και μεσολάβησης ώστε να διασφαλιστεί πως οι αποφάσεις της διαιτησίας αντανακλούν επαρκώς τις ανάγκες της μισθολογικής προσαρμογής.
Δεσμεύσεις από το παρελθόν και ειδικοί εργασιακοί όροι
• Πριν την εκταμίευση, καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται σε νόμο ή σε συμβάσεις εργασίας.
• Η κυβέρνηση διεξάγει μία αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις / βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η Κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρείες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. [ΤΡΙΜ. 3-2012]
Μη μισθολογικά εργασιακά κόστη, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής
Η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία ώστε να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα ποσοστά εισφορών θα μειωθούν μόνο όταν υπάρχουν μέτρα επαρκή για να καλύψουν την απώλεια εσόδων. Τα μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν την μείωση των ποσοστών θα νομοθετηθούν σε δύο φάσεις. Πρώτον, πριν την εκταμίευση, θα υιοθετηθεί νομοθεσία να κλείσουν μικροί φορείς ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ), με μεταβατική περίοδο που δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτέμβρη 2012, η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις συντάξεις (προστατεύοντας τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα) και θα προσαρμόσει τη βάση για την είσπραξη των εισφορών.
Θα διεξαχθεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα παρουσιαστούν οι διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας που διαπιστώνεται στην προαναφερόμενη αξιολόγηση. Οι εν λόγω ενέργειες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν κάποιες αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενισχυμένους μηχανισμούς κατά της απάτης και της διαφθοράς, καθώς και ενισχυμένες χρηματικές και νομικές κυρώσεις για παραβάσεις νόμων, εργασιακών κανονισμών και για εισφοροδιαφυγή. Θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ως προς τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να εκτελεστούν [ΤΡΙΜ.2-2012].
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 θα αναπτυχθεί ένα πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο για την είσπραξη των κοινωνικών εισφορών. Ήδη έως το τέλος Μαρτίου 2012, η είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών των μεγαλύτερων οφειλετών ενοποιείται, και θα υπάρξουν κοινοί έλεγχοι των φόρων και των κοινωνικών εισφορών για τους μεγάλους πληρωτές.
Η Κάρτα Εργασίας θα εισαχθεί σταδιακά από το Μάρτιο του 2012 και κάθε επιχείρηση σε συγκεκριμένους τομείς θα υποχρεούται να τη χρησιμοποιεί έως το τέλος του 2012. Για όσες
επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, θα καταστεί υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα [ΤΡΙΜ.2-2012].
4.2 Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές
Νομοθετικά Κατοχυρωμένα Επαγγέλματα
Εφαρμογή του Κεφαλαίου Α του Νόιιου 3919/2011
Πριν την εκταμίευση, η Κυβέρνηση ελέγχει και προβαίνει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κανονιστικό πλαίσιο (δηλ. νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι) των ακόλουθων επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων συνάδει πλήρως με το Κεφάλαιο Α του Νόμου 3919/2011:
• Ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλ. ί) ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (ιδιώτες ιατροί και οδοντίατροι, ιδιωτικοί όμιλοι ιατρών και οδοντιάτρων, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης), ιι) μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων και κλινικών, ιιι) οδοντοτεχνικά εργαστήρια, ίν) καταστήματα οπτικών και φακών επαφής, ν) κέντρα φυσιοθεραπείας, νΐ) κέντρα αισθητικής, vii) επιχειρήσεις υπηρεσιών αδυνατίσματος/διατροφής
Φορτοεκφορτωτές/ φορτωτές για χερσαίες επιχειρήσεις σε κεντρικές αγορές
Ορκωτοί εκτιμητές
Λογιστές και φοροτεχνικοί
Αναλογιστές
Εταιρείες προσωρινής απασχόλησης
Ιδιωτικά συμβουλευτικά γραφεία για θέματα εργασίας
Τουριστικοί οδηγοί
Μεσίτες ακινήτων
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της μία έκθεση [ΤΡΙΜ.1-2012] σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 3919/2011, η οποία περιλαμβάνει:
• κατάλογο των επαγγελμάτων/ οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου,
• χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο και την εξάλειψη ασυνεπειών μεταξύ του Κεφαλαίου Α του Νόμου 3919/2011 και των κανονισμών (δηλ. νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων) των επαγγελμάτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο εν λόγω κεφάλαιο. Το χρονοδιάγραμμα προσδιορίζει τον κατάλογο των επαγγελμάτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την οικονομική τους σημασία, η οποία θα αξιολογείται κάθε τρίμηνο με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία έως το τέλος του 2012.
Αναφορικά με τα επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται επαναφορά περιορισμών συμφωνά με τις αργές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση θα περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου 2012, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝ1 και της ΕΚΤ.
Μέτρα για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα που εμπίπτουν στο κεφάλαιο Β του Νόμου 3919/2011
Επίσης, η Κυβέρνηση υιοθετεί σχετική νομοθεσία [ΤΡΙΜ.2-2012] για:
• την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης των παρακάτω πληροφοριών:
ο τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της επαγγελματικής οργάνωσης
ο την αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αναλυτικά ανά αξίωμα
ο τα ποσά των ισχυουσών εισφορών ανά είδος και είδος υπηρεσίας που παρέχεται από τις επαγγελματικές οργανώσεις, καθώς και τους κανόνες για τον υπολογισμό και την εφαρμογή αυτών
ο στατιστικά και συνολικά δεδομένα σχετικά με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, σύμφωνα πάντοτε με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων
ο στατιστικά και συνολικά δεδομένα σχετικά με αξιώσεις ή παράπονα που έχουν κατατεθεί από καταναλωτές ή οργανώσεις καθώς και τους λόγους αποδοχής ή απόρριψης των εν λόγω αξιώσεων ή παραπόνων, σύμφωνα πάντοτε με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων
ο τυχόν αλλαγές στους επαγγελματικούς κώδικες δεοντολογίας, εάν υφίστανται
ο τους κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο και οποιαδήποτε κατάσταση χαρακτηρίζεται από σύγκρουση συμφερόντων και σχετίζεται με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.
Πρόσθετα μέτρα για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα
Σχετικά με τις καθορισμένες αμοιβές που ισχύουν για τα βασικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα:
• Η Κυβέρνηση τροποποιεί το Άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος 100/2010 σχετικά με τη διαδικασία εξουσιοδότησης και ισχυουσών αμοιβών για ενεργειακούς επιθεωρητές, προκείμενοι) να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου και να αντικατασταθεί η πάγια αμοιβή ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέγιστη αμοιβή |ΤΡΙΜ.2-2012].
• Για τα νομικά επαγγέλματα, η Κυβέρνηση εκδίδει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει προκαταβαλλόμενα ποσά για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου (ορίζει δηλαδή ένα σύστημα προκαταβαλλόμενων καθορισμένων/ προσυμφωνημένων ποσών για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου από δικηγόρο, το οποίο δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο «ποσό αναφοράς»), |ΤΡΙΜ.1-2012]
• Η Κυβέρνηση διεξάγει μία αξιολόγηση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι εισφορές των δικηγόρων και των αρχιτεκτόνων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών οργανώσεων τους είναι εύλογες, αναλογικές και δικαιολογημένες. ΙΤΡΙΜ.1-20Ι2]
• Η Κυβέρνηση προσδιορίζει μέτρα για την αποσύνδεση της φορολογίας, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των (τυχόν) μερισμάτων και των καταβολών προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές. [Απρίλιος 2012]
• Η Κυβέρνηση ορίζει τις εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών προς τις επαγγελματικές τους οργανώσεις, οι οποίες εισφορές αντανακλούν τα λειτουργικά έξοδα για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις εν λόγω οργανώσεις. Οι εν λόγω εισφορές καταβάλλονται περιοδικά και δεν συνδέονται με τις τιμές που χρεώνονται από τα επαγγέλματα |ΤΡΙΜ.3-2012]
Αναθεώρηση των περιορισμών στις δραστηριότητες των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων:
• Η Κυβέρνηση παρουσιάζει τα αποτελέσματα ελέγχου των κανονισμών των επαγγελμάτων προκειμένου να αξιολογηθεί η αιτιολόγηση και η αναλογικότητα των απαιτήσεων που περιορίζουν κάποιες δραστηριότητες σε παρόχους με συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα. [ΤΡΙΜ.2-2012]
• Η Κυβέρνηση τροποποιεί τις αδικαιολόγητες ή δυσανάλογες απαιτήσεις που περιορίζουν κάποιες δραστηριότητες σε παρόχους με συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, ξεκινώντας από τα βασικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. [ΤΡΙΜ.3-2012]
Μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, η Κυβέρνηση τροποποιεί τους όρους εισδοχής και επανεισδοχής καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Το προσχέδιο νόμου κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012 και υιοθετείται έως το τέλος Ιουνίου 2012. Πριν το τέλος Ιουνίου 2012, υιοθετείται νομοθεσία για:
• την τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων σχετικά με την τιμολόγηση, την πρόσβαση και την άσκηση επαγγελματικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων που αντίκεινται στο Νόμο 3919/2011, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο καταργείται το Αρθρο 42.1 του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών, ο καταργούνται τα Αρθρα 92.2 και 92Α του Νομοθετικοί Διατάγματος 3026/1954 που προβλέπουν το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή. Το παρόν προβλέπεται με την επιφύλαξη ύπαρξης κανόνων αμοιβής για τους ασκούμενους δικηγόρους.
Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταξύ άλλων, σχετικά με τα διπλώματα που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης).
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση:
• συνεχίζει να επικαιροποιεί τα στοιχεία ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν προς αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τα αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• παρουσιάζει προσχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, προς υιοθέτηση εντός του ΤΡΙΜ.2-2012, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα Κράτη Μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων.
Οδηγία των Υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει την υιοθέτηση των αλλαγών στην υφιστάμενη τομεακή νομοθεσία για σημαντικούς τομείς υπηρεσιών, όπως το λιανικό εμπόριο (π.χ. υπαίθριες αγορές και υπαίθριο εμπόριο), η γεωργία (π.χ. σφαγεία), η απασχόληση (γραφεία εύρεσης εργασίας), οι υπηρεσίες ακινήτων και οι τεχνικές υπηρεσίες (αντ. ενότητα επιχειρηματικού περιβάλλοντος). Η Κυβέρνηση επίσης υιοθετεί αλλαγές στους κανονισμούς των υπολοίπων τομέων, διασφαλίζοντας πλήρη συμμόρφωση με την οδηγία.
Οι κανονισμοί θα πρέπει:
• να διευκολύνουν την εγκατάσταση:
ο καταργώντας ή τροποποιώντας τις απαιτήσεις που απαγορεύονται από την Οδηγία των Υπηρεσιών,
ο καταργώντας ή τροποποιώντας αδικαιολόγητες ή δυσανάλογες απαιτήσεις, περιλαμβανομένων όσων σχετίζονται με ποσοτικούς και εδαφικούς περιορισμούς, απαιτήσεις νομικής μορφής, απαιτήσεις μετοχικής σύνθεσης, προκαθορισμένες ελάχιστες και/ ή μέγιστες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυκλαδικές δραστηριότητες.
• να διευκολύνουν την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών, ούτως ώστε οι πάροχοι των εν λόγω διασυνοριακών υπηρεσιών να πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις του ελληνικού δικαίου, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν προβλέπεται από τα Αρθρα 16 ή 17 της Οδηγίας των Υπηρεσιών), να παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους παρόχους διασυνοριακών υπηρεσιών ορίζοντας στη σχετική (τομεακή) νομοθεσία ποιες απαιτήσεις δύνανται και ποιες απαιτήσεις δεν δύνανται να εφαρμοστούν στις διασυνοριακές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, οι παρακάτω εκκρεμούντες κανονισμοί υιοθετούνται έως το ΤΡΙΜ.1-2012:
• Νόμος που παρέχει τη δυνατότητα δεύτερης εγκατάστασης για ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, εξαλείφοντας τα προκαθορισμένα μέγιστα ποσοστά, καταργώντας την απαίτηση για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και επιτρέποντας τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας,
• Νόμος περί μεσιτών ακίνητης περιουσίας,
• Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καταργεί την οικονομική δοκιμασία για το άνοιγμα σφαγείων.
Η Κυβέρνηση διεξάγει μία ανάλυση αναλογικότητας των περιορισμών που ισχύουν στο υπαίθριο/πλανόδιο εμπόριο για κριτήρια κοινωνικής πολιτικής. (ΤΡΙΜ.1-20121.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει επίσης:
• ότι το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (EKE) (Point of Single Contact) λειτουργεί πλήρως για όλους τους τομείς που καλύπτονται από την Οδηγία των Υπηρεσιών,
• οτι το ΕΚΕ διακρίνει τις διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους παρόχους υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και σε εκείνες που ισχύουν για τους διασυνοριακούς παρόχους (ιδιαίτερα για τα κατοχυρωμένα επαγγέλματα),
• ότι υπάρχει επαρκής σύνδεση μεταξύ του ΕΚΕ και των υπολοίπων αρμοδίων αρχών (περιλαμβανομένων των υπηρεσιών μιας στάσης [one-stop shops] των επαγγελματικών ενώσεων και της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων). [ΤΡΙΜ. 1 – 2012].
Μελέτες για την ευελιξία τιμών
Η Κυβέρνηση ελέγχει βασικούς τομείς υπηρεσιών (περιλαμβανομένης της λιανικής και χονδρικής διανομής) και κατάρτιζει, ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση του ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση της ευελιξίας των τιμών στις αγορές προϊόντων. [Απρίλιος 2012].
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων νια τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Η Κυβέρνηση υιοθετεί πακέτο μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για:
• Να αναθεωρήσει και να κωδικοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τις εξαγωγές (δηλ του Ν 936/79 και του ΝΔ 3999/59), να καταργήσει την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων του Εμπορικού Επιμελητηρίου και να καθορίσει το πλαίσιο για την εισαγωγή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού παραθύρου εξαγωγών. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να τροποποιήσει τα άρθρα 26.2, 43Β, 49.1, 19.5, 69.3 και 70.1 του Ν.2190/1920, τα αντίστοιχα άρθρα του Ν. 3190/1955 και κάθε άλλη νομική διάταξη προκείμενου να άρει την απαίτηση δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων σε εφημερίδες κάθε είδους στην Ξρίπτωση εϊαιρί με δικτυακό τόπο. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης/ ΓΈΜΗ. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να καταργήσει το άρθρο 24 του Ν.2941/2001, το οποίο απαγορεύει την πώληση εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Ν.3959/ 2001 περί καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης με τη μορφή της επιθετικής πολιτικής τιμών και του Ν.149/14 περί αθέμιτου ανταγωνισμού. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να άρει τα εμπόδια προκειμένου οι έμποροι λιανικής να πωλούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως βρεφικές τροφές, όπως προβλέπει ο Ν.3526/2007 και η νομοθεσία εφαρμογής του. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να καταργήσει τα άρθρα 9 και 12 της ΥΑ Α2-3391 σχετικά με την υποβολή τιμοκαταλόγων χονδρικής, στοιχείων κόστους και συμβάσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. [1ο τρίμηνο 2012] .
Να τροποποιήσει το άρθρο 22 του Ν.3054/2002 που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, καθώς και την υπουργική απόφαση εφαρμογής της, προκειμένου να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περ,τροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. |1ο τρίμηνο 2012]
• Να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια υγρών καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο 2012]
• Να καταργήσει το άρθρο 12, παρ.2, του Ν. 3853/2010, το οποίο προβλέπει ότι τα προσύμφωνα σύσταση εταιριών θα πρέπει να προτείνονται αρχικά από τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους προτού το Yπουργείο Ανταγωνιστίκότητας και Ναυτιλίας μπορέσει να εκδώσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται σε αυτό. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει ι τη διάθεση της εισφοράς 0,15% (που προβλέπεται στην ΚΥΑ 25323/1960 και το άρθρο 64 του Ν.1249/1982), η οποία επιβάλλεται επι της άξιας CIF (κόστος ασφάλιση’ και ναύλος) των αγαθών που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ ,πέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου (Ass.stance Account of Foreign Trade). Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, [2ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση της εισφοράς 0,5% που προβλέπει ο Α.Ν. 788/48 και ο Ν.3883/1958 επί της αξίας όλων των εισαγομένων εμπορευμάτων υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών, και για την προώθηση των εξαγωγών. Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού υπέρ της εκτέλεσης εργασιών που προβλέπει το Αριθ. Τ. 4363/1236. Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων (Mutual Distribution Fund of the Oil-Pump Operators of Liquid Fuel). Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]
Εφαρμογή του Ν. 3982/2011 περί απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικών, επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχείρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις.
Η Κυβέρνηση:
Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για το βαθμό όχλησης που προβλέπεται στο άρθρο 20, παρ.9, του Ν.3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
• Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους τυποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους για βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 36, παρ.1, του Ν. 3982/2011. [Μάρτιος του 20121
• Εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας τεχνικών βιομηχανίας, υδραυλικών, τεχνικών υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικών και χειριστών μηχανημάτων στις κατασκευές, όπως προβλέπει το άρθρο 4, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [ Μάρτιος του 2012] .
• Εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας ηλεκτρολόγων, όπως προβλέπει το άρθρο 4, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [Μάιος του 2012]
• Εκδίδει Προεδρικό Διάταγμα για τους Πιστοποιημένους Επιθεωρητές, όπως προβλέπει το άρθρο 27, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [2ο τρίμηνο 2012]
• Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρηματικών πάρκων, όπως προβλέπει το άρθρο 46, παρ.6, του Ν. 3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
Εφαρμογή του Ν 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων
Εκδίδει την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει το άρθρο 2, παρ.7, του Ν.4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, η οποία παραθέτει τις απαιτήσείς για το περιεχόμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών ορών συμφωνά με τον τύπο του έργου ή της δραστηριότητας. [2ο τρίμηνο 2012]
Εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις που πρόβλεπα το άρθρο 8, παρ.3, του Ν.4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (πλην των βιομηχανικών
δραστηριοτήτων), η οποία παραθέτει τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β, και το άρθρο 2, παρ.12, του Ν.4014/20 για τον περαιτερων προσδιορισμό της διαδικασίας και των συγκεκριμένων κριτηρίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης [2ο τρίμηνο 2012]
Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις
Η Κυβέρνηση, δημοσιεύει στο δικτυακό της τόπο ένα σχέδιο για μια Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα το οποίο αντιμετωπίζει τους εναπομείναντες περιορισμούς για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την καινοτομία, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλο σημείο του παρόντος μνημονίου, [τέλος Φεβρουαρίου 2012]
Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο δράσης για μια Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα. (Ιο τρίμηνο2012]. Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν μεταξύ άλλων:
• στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με την άμεση λήψη μέτρων για την ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων ΓΕΜΗ, την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτυακών υπηρεσιών και της χρήσης ηλεκτρονικών υπογραφών, τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του Επιμελητηρίου και με το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (Point of Single Contact), προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων όσο και των διοικητικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Έως τον Ιούλιο του 2012, όλες οι εταιρίες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να μπορούν να δημοσιεύουν όλα τα σχετικά εταιρικά στοιχεία μέσω του ΓΕΜΗ
• στην απλούστευση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών και των αδειών λειτουργίας
• στην ανάπτυξη «ενιαίου ηλεκτρονικού παραθύρου» το οποίο θα συγκεντρώνει τις τυποποιημένες εμπορικές πληροφορίες και θα απλουστεύει τον αριθμό των εγγράφων που απαιτούνται για τις εξαγωγές
• στην αντιμετώπιση των περιορισμών στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων και μη επικίνδυνων αποβλήτων.
Κτηματολόγιο
Η Κυβέρνηση επιταχύνει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, προκειμένου:
• να προκηρύξει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα (περίπου 15 εκατομμύρια) και να κατακυρώσει κτηματολογικά έργα για 7 εκατομμύρια δικαιώματα (4ο τρίμηνο 2012)
• να ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες όλων των υποθηκοφυλακείων και συμβολαιογραφείων και να μεταφέρει όλες τις νεοεγγραφείσες πράξεις στο κτηματολόγιο έως το 2015
• να δημιουργήσει κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας για μεγάλα αστικά κέντρα έως το 2015
• να δημιουργήσει πλήρες κτηματολογικό μητρώο και κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας σε όλη την επικράτεια έως το 2020.
Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναθεώρηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων προκειμένου να τα καταστήσει συμβατά προς τα τέσσερα κλαδικά σχέδια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την ανανεώσιμη ενέργεια. (4ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία προκειμένου (α) να απλουστεύσει και να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για τις πολεοδομικές διαδικασίες, (β) να επικαιροποιήσει και να κωδικοποιησει τη νομοθεσία για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τα πάρκα. [3ο τρίμηνο 2012] Υιοθετεί επίσης νομοθετικά μέτρα για τη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων (2ο τρίμηνο 2012] και αδειοδοτεί τουλάχιστον δύο χώρους διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων έως το [4ο τρίμηνο 2012],
Λοιπά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
• Επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων: ο κατάλογος των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων που παρουσιάστηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2011 εξειδικεύεται περαιτέρω με α) τον προσδιορισμό των δικαιούχων, β) τον προσδιορισμό της νομικής βάσης κάθε εισφοράς και β) με την ποσοτικοποίηση των εισφορών που καταβάλλουν οι καταναλωτές υπέρ αυτών των δικαιούχων, με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτών των εισφορών και/ή τη διοχέτευση αυτών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. [2ο τρίμηνο 2012]
• Αγορανομικές διατάξεις: Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης Α2-3391/2009 για τις αγορανομικές διατάξεις, καθώς και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία [Μάρτιος του 2012). Αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να προσδιοριστούν τα διοικητικά βάρη και τα περιττά εμπόδια για τον ανταγωνισμό και να αναπτυχθούν εναλλακτικές, λιγότερο περιοριστικές πολιτικές ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης. Η αναθεωρημένη Υπουργική Απόφαση για τις αγορανομικές διατάξεις υιοθετείται τον Απρίλιο του 2012.
• Έλεγχος των κανονισμών που περιορίζουν την επιχειρηματικότητα: Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει διαρθρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η ρύθμιση σε τομείς όπως οι άδειες, οι κανόνες υγείας και ασφάλειας και η πολεοδομία, μπορούν να περιορίσουν άσκοπα την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς όπως η επεξεργασία τροφίμων, το λιανικό εμπόριο, τα οικοδομικά υλικά ή ο τουρισμός. Ομοίως η Κυβέρνηση επιδιώκει να απλουστεύσει τους κανονισμούς επιχειρήσεων σε τομείς όπως η’καταχώρηση νέων επιχειρήσεων και η ρύθμιση της λογιστικής. [3ο τρίμηνο 2012] Εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της ανάλυσης, η Κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ή άλλες ενέργειες για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών επιβαρύνσεων.
• Πολεοδομική μεταρρύθμιση: Η Κυβέρνηση αναθεωρεί και τροποποιεί τη γενική νοιιοθεσία περί πολεοδομίας και χωροταξίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση ακινήτων για ιδιωτικές επενδύσεις και στην απλούστευση και επιτάχυνση των χωροταξικών σχεδίων. [3ο τρίμηνο 2012]
• Ανάπτυξη ολοκληρωμένης και απλουστευμένης διαδικασίας για τις εξαγωγικές και τελωνειακές διατυπώσεις. Έως τα τέλη Μάριου 2012 το ηλεκτρονικό σύστημα τελωνείων υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εξαγωγών. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2012, (α) το ηλεκτρονικό σύστημα τελωνείων υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισαγωγών, (β) οι προ-τελωνειακές διαδικασίες (δηλ. πιστοποιητικά, άδειες, καθώς και ενέργειες και φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία) εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές (γ) η νομοθεσία εναρμονίζεται με τους κανονισμούς της ΕΕ και τους κοινούς κανόνες τελωνειακών διαδικασιών εξαγωγών και εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής διαδικασίας εκτελωνισμού, και γίνονται επιθεωρήσεις βάσει κίνδυνου, (δ) το επίπεδο (αριθμός) των τελωνειακών ελέγχων (σε υλικά και έγγραφα) εναρμονίζεται επίσης με τις βέλτιστες πρακτικές, (ε) θεσπίζεται το ενιαίο ηλεκτρονικό παράθυρο εξαγωγών μετά την απλοποίηση των προ-τελωνειακών εξαγωγών και γίνεται η διασύνδεση με το ηλεκτρονικό τελωνείο προκειμένου να παρέχεται ενιαίο σημείο εισόδου για τους εξαγωγείς.
• Αποθέματα ασφαλείας αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου: Η Κυβέρνηση μεταφέρει, την Οδηγία 2009/119 που επιβάλλει στα κράτη-μέλη υποχρέωση διατηρώ ελάχιστων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και/ή προϊόντων πετρελαίου. [4ο τρίμηνο 2012]
• Παρουσιάζεται εκ των υστέρων εκτίμηση επιπτώσεων προκειμένου να αξιολογηθεί ο Ν 3853/2010 σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιριών όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους σύστασης επιχείρησης και να επαληθευτεί ότι βρίσκεται σε ισχύ η δευτερεύουσα νομοθεσία. [3ο τρίμηνο 2012]
Μεταφορές
Υποβάλλεται έκθεση για τη λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) και παρουσιάζονται οι επιλογές απελευθέρωσης. [Ιο τρίμηνο 2012]
Η μεταβατική περίοδος που θεσπίζεται με το Ν.3887/2010 για τη μείωση του κόστους έκδοσης νέων αδειών οδικών μεταφορών έληξε τον Ιανουάριο του 2012. Πριν από την εκταμίευση, δημοσιεύεται η απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία, όπως προβλέπεται στον εν λόγω Νόμο (άρθρο 14, παρ. 11), με προσδιορισμό του κόστους έκδοσης νέων αδειών οδικών μεταφορών. Το εν λόγω κόστος είναι διαφανές, υπολογίζεται αντικειμενικά σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων του οδικού μεταφορέα και δεν υπερβαίνει το σχετικό διοικητικό κόστος.
Σύμφωνα με τους στόχους πολιτικής του Ν.3919/2011 για τα κλειστά επαγγέλματα, η Κυβέρνηση αίρει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά των ταξί (συγκεκριμένα, τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και της τιμής των νέων αδειών), σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική. [1ο τρίμηνο 2012]
Λιμένες
Η Κυβέρνηση καθορίζει στρατηγική για την ένταξη των λιμένων στο γενικό σύστημα εφοδιασμού και μεταφορών, προσδιορίζοντας τους στόχους, το πεδίο εφαρμογής, τις προτεραιότητες και την κατανομή των πόρων. Η στρατηγική θα διασφαλίζει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων ΔΕΔ-Μ και τη δημιουργία των προβλεπόμενων διαδρόμων. Θα διασφαλίζει επίσης την αποδοτική χρήση των εκχωρούμενων ποσών από το Διαρθρωτικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής [2ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση υποβάλλει έγγραφο πολιτικής, το οποίο θα προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συγχωνευθούν σε ομάδες οι περιφερειακοί αερολιμένες, διασφαλίζοντας ότι οι θα καταστούν οικονομικά βιώσιμοι, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρεαλιστικών προβλέψεων που προσδιόρισαν οι διορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι. [2ο τρίμηνο 2012] Αφού διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των περιφερειακών αερολιμένων, η Κυβέρνηση εισαγάγει στρατηγική αποτελεσματικών συναλλαγών που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τους. [4ο τρίμηνο 2012]
Σιδηρόδρομοι
Η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων θεσπίζει τις διαδικασίες έκδοσης αδειών και αποφάσεων που επηρεάζουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της ΕΕ στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές. Προσδιορίζει τα στοιχεία αναφοράς για την αποτελεσματικότητα κόστους του υπεύθυνου υποδομών. Η αρχή διενεργεί διαδικασίες με δική της πρωτοβουλία και τηρεί τις νομικές προθεσμίες για τις αποφάσεις αυτές, όπως ορίζονται στις Οδηγίες της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων διεθνούς κυκλοφορίας. Όλοι οι χειριστές λαμβάνουν άδειες και πιστοποιητικά ασφαλείας. [2ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση θεσπίζει ανεξάρτητες αναθέτουσες αρχές επιβατικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών, που μπορούν να διενεργούν ανοιχτούς διαγωνισμούς. Οι συμβάσεις που συνάπτονται το 2014 ή αργότερα θα κατακυρώνονται γενικώς με ανοιχτό διαγωνισμό. Το τροχαίο υλικό που δεν χρησιμοποιεί/δεν χρειάζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε φορέα που θα το μισθώνει υπό αγοραίες προϋποθέσεις σε πρόσωπα που περιλαμβάνουν τους νικητές των εν λόγω διαγωνισμών. Τα δικαιολογητικά για την προκήρυξη της πρώτης δέσμης υπηρεσιών είναι έτοιμα, έχουν θεσπιστεί γενικοί κανόνες για τις τιμές των εισιτηρίων και έχει ληφθεί απόφαση για την παροχή τροχαίου υλικού. [4ο τρίμηνο 2012]
Ενέργεια
Διαγωρισμός δραστηριοτήτων δικτύου
Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων δικτύου από τις δραστηριότητες παροχής.
Ειδικότερα, για την ηλεκτρική ενέργεια:
ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μεταφορών προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ). Η διοίκηση, ο εποπτικός φορέας και ο υπεύθυνος συμμόρφωσης ΔΣΜ ορίζονται σύμφωνα με την Οδηγία για την Ηλεκτρική Ενέργεια 2009/72/ΕΚ. [Φεβρουάριος του 2012]
ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μεταφορών προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων στον νόμιμα διαχωρισμένο διαχειριστή του συστήματος διανομής (ΔΣΔ), [1ο τρίμηνο 2012]
πιστοποίηση του διαχωρισμένου ΔΣΜ από την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενεργείας. [2ο τρίμηνο 2012]
Για το φυσικό αέριο:
ο διαχωρισμός γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου. [1ο τρίμηνο 2012[ ο διαχωρισμένος ΔΣΜ πιστοποιείται από την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, (3ο τρίμηνο 2012J
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ μετά το διαχωρισμό των ΔΣΜ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του παρόντος μνημονίου, και ελέγχει τη
διαδικασία για να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, η διάρθρωση της βιομηχανίας φυσικού αερίου θα συμμορφώνεται πλήρως προς την Οδηγία 2009/73/ΕΚ.
Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Η Κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [1ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [2ο τρίμηνο 2012)
Ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά. [Νοέμβριος του 2013]
Στο πλαίσιο της ιδιοποίησης της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές. Η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας/λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση. Η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιννιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής.
Νόμιμα τιμολόγια
Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο εως τον Ιουνιο 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. [2ο τρίμηνο 2012)
Η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών (2ο τρίμηνο 2013]
Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (2009/28/ΕΚ) και υποβάλλει την έκθεση προόδου που απαιτεί η Οδηγία. [1ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Το σχέδιο θα πρέπει να περυλαμβάνει:
• χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
• επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου
υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
• τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
• εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
• μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. (1ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ‘Ήλιος», μέσω νομοθεσίας [Ιο τρίμηνο 2012], διευκόλυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης [2ο τρίμηνο 2012] και ανάπτυξης συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.
Λοιπά μέτρα
Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι το ρυθμιστικό της πλαίσιο για τον τομέα της ενέργειας συμμορφώνεται πλήρως προς τις διατάξεις του Κανονισμού Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, ιδίως όσον αφορά τη διαφάνεια, τη διαχείριση της συμφόρησης και την άνευ διακρίσεων και αποτελεσματική κατανομή δυναμικότητας στα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Ειδικότερα, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την παράβαση με αριθμό υπόθεσης 2009/2168 για μη συμμόρφωση προς τον Κανονισμό Ηλεκτρισμού. Η εν λόγω επίλυση περιλαμβάνει την υιοθέτηση από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) τροποποιημένου κώδικα αγοράς ηλεκτρισμού και τη θέσπιση διαδικασιών για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού για τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 και των παραρτημάτων του. (1ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση:
Να δημιουργήσει Υπηρεσία Μίας Στάσης (One-Stop Shop) για την αδειοδότηση και έγκριση των ακόλουθων κατηγοριών έργων υποδομής [4ο τρίμηνο 2012]: εγκαταστάσεις ΥΦΑ, έργα αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Να θεσπίσει κώδικα ΥΦΑ, εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ, ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια και άνευ διακρίσεων πρόσβαση στο σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και τον αποτελεσματικό καταμερισμό μη χρησιμοποιούμενης δυναμικότητας. [3ο τρίμηνο 2012]
Ηλεκτρονικές επικοινωνίες
Η Κυβέρνηση υιοθετεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για «Σταθμούς βάσης και κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται από την αδειοδότηση», όπως προβλέπει το άρθρο 31, παρ.8 του Ν.3431/2006 και το άρθρο 29 παρ.9, του νομοσχεδίου για τη Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις, [τέλος Φεβρουαρίου 2012]
Η Κυβέρνηση υιοθετεί τις διατάξεις που θεσπίζουν την ΕΕΤΤ ως Υπηρεσία Μίας Στάσης για την αδειοδότηση κεραιών και σταθμών βάσης, [τέλος Φεβρουαρίου 2012]
Ο Νόμος που μεταφέρει το Πακέτο Μεταρρυθμίσεων 2009 (δηλ. την Οδηγία 2009/140/ΕΚ και την Οδηγία 2009/136) υιοθετείται από τη Βουλή.[1ο τρίμηνο 2012]
Όσον αφορά το Ψηφιακό Μέρισμα, η Κυβέρνηση (και/ή η ΕΕΤΤ):
– ορίζει νομικό πλαίσιο που προβλέπει υποχρεωτική ημερομηνία διακοπής της αναλογικής αναμετάδοσης την 30ή Ιουνίου 2013 και τεχνολογικά ουδέτερη χρήση της ζώνης 800MHz μετά τη διακοπή, λαμβάνοντας επίσης υπ» όψιν ης διατάξεις του σχεδίου Προγράμματος Πολιτικής για το Ραδιοφάσμα (Radio Spectrum Policy Programme-RSPP). |Io τρίμηνο 2012]
– ολοκληρώνει τις μελέτες για την αποτίμηση τής αξίας του Ψηφιακού Μερίσματος και τη στρατηγική χορήγησης του Ψηφιακού Μερίσματος (ζώνη 800 MHz). [1ο τρίμηνο 2012]
– επιλύει ζητήματα διασυνοριακού συντονισμού με γειτονικές χώρες. Εάν η ημερομηνία αυτή καταστεί ανέφικτη λόγω δυσκολιών διεθνούς συντονισμού, τα σχέδια συχνοτήτων και
αναμετάδοσης μπορεί να αναφέρουν εναλλακτικούς διαύλους για τη μετεγκατάσταση των αναμεταδοτών, παράλληλα με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες με σκοπό την οριστική εκχώρηση συχνοτήτων σε αναμεταδότες και παρόχους κινητής τηλεφωνίας. [2ο τρίμηνο 2012]
– αρχίζει τη διαβούλευση για την τροποποίηση των σχεδίων συχνοτήτων και αναμετάδοσης. [2ο τρίμηνο 2012]
– τροποποιεί τα σχέδια συχνοτήτων και αναμετάδοσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα/πραγματική κατάσταση του διεθνούς συντονισμού. [3ο τρίμηνο 2012]
– υιοθετεί την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία για την εκχώρηση αδειών αναμετάδοσης και τη θέσπιση διαδικασιών αδειοδότησης, προδιαγραφών κεραιών, κλπ. [3ο τρίμηνο 2012]
– αρχίζει τη δημόσια διαβούλευση για τη διαδικασία του διαγωνισμού εκχώρησης του ψηφιακού μερίσματος σε ευρεία ζώνη. [4ο τρίμηνο 2012]
– προχωρά στο διαγωνισμό για την εκχώρηση οριστικών δικαιωμάτων χρήσης για αναμετάδοση. [1ο τρίμηνο 2013]
– προχωρά στη διαδικασία διαγωνισμού για την εκχώρηση συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος, κατανέμοντας και αδειοδοτώντας τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος (ζώνη 800 MHz) στις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σύμφωνα με την Απόφαση της Επιτροπής 2010/267/ΕΕ και σε σχέση με τις προθεσμίες και διαδικασίες του RSPP. \2ο τρίμηνο 2013]
Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) και καινοτομία
Η Κυβέρνηση προχωρά σε επικαιροποιημένη και πολύ αναλυτική αξιολόγηση όλων των δράσεων Ε&Α και συνεχιζόμενης καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων σε διάφορα λειτουργικά προγράμματα και υφιστάμενες πρωτοβουλίες φορολογίας/επιχορηγησεων με το κόστος και τα οφέλη τους. Παρουσιάζει στρατηγικό σχέδιο δράσης για πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας και των συνεργιών μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής Ε&Α και καινοτομίας, καθώς και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το εν λόγω πρόγραμμα δράσης ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα λήψης των σχετικών μέτρων, λαμβάνοντας υπ» όψιν την επίδραση στον προϋπολογισμό, και εναρμονίζει ι αυτές τις δράσεις με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες στους τομείς αυτούς, ιδίως τον επενδυτικό νόμο. [1ο τριμηνο 2012]
Καλύτερη νομοθέτηση
Υιοθετείται νομοθεσία για τη βελτίωση της κανονιστικής διακυβέρνησης [1ο τρίμηνο 2012], η οποία καλύπτει ειδικότερα:
– τις αρχές της καλύτερης νομοθέτησης
– τις υποχρεώσεις της ρυθμιστικής αρχής για την εκπλήρωση αυτών των αρχών
– τα εργαλεία καλύτερης νομοθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της κωδικοποίησης, αναδιατύπωσης, ενοποίησης και ανάκλησης αναχρονιστικής νομοθεσίας της εξέτασης του συνόλου της υφιστάμενης ρύθμισης, εκ των προτέρων και εκ των υστέρων εκτιμήσεις επιπτώσεων και διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης
– τη μεταφορά και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και τον αποκλεισμό αποκλίσεων
– τη δημιουργία βελτιωμένων ρυθμιστικών δομών σε κάθε υπουργείο και τη δημιουργία Κεντρικής μονάδας Καλύτερης Νομοθέτησης
– την απαίτηση να συνοδεύονται τα νομοσχέδια και τα σημαντικότερα σχέδια νομοθετικών πράξεων (Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις) από χρονοδιάγραμμα εφαρμογής
– την ηλεκτρονική πρόσβαση σε κατάλογο υφιστάμενης νομοθεσίας και ετήσια έκθεση προόδου για την καλύτερη νομοθέτηση
– την απαίτηση να καταρτίζει η κυβέρνηση ετήσιο σχέδιο με μετρήσιμους στόχους για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, την απελευθέρωση και άλλες πολιτικές για την απλούστευση της νομοθεσίας.
Σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων, η νομοθεσία προβλέπει ότι:
• η εφαρμογή νομοθεσίας με δυνητικά μεγάλη σημαντική επίπτωση υπόκειται επίσης στην απαίτηση για σύνταξη εκτίμησης επιπτώσεων
• η εκτίμηση επιπτώσεων εξετάζει τις επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα και άλλες οικονομικές επιδράσεις της νομοθεσίας κάνοντας χρήση των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπή για την εκτίμηση των επιπτώσεων και των εργαλείων του ΟΟΣΑ για την Εκτίμηση του Ανταγωνισμού η Κεντρική Μονάδα Καλύτερης Νομοθέτησης μπορεί να ζητά γνωμοδότηση από άλλα υπουργικά τμήματα και ανεξάρτητες αρχές για κανονισμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους προκειμένου να βελτιώνει την ποιότητα της εκτίμησης επιπτώσεων ανεξάρτητη αρχή και η Κεντρική Μονάδα Καλύτερης Νομοθέτησης διενεργούν ποιοτικούς ελέγχους των εκτιμήσεων επιπτώσεων. Η ανεξάρτητη αρχή εκδίδει επίσης γνωμοδότηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στην ατζέντα καλύτερης νομοθέτησης της κυβέρνησης
• η Κεντρική Μονάδα Καλύτερης Νομοθέτησης εκδίδει γνωμοδότηση για την ποιότητα των εκτιμήσεων επιπτώσεων πριν αποσταλούν τα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο
• η Κεντρική Μονάδα Καλύτερης Νομοθέτησης διαβουλεύεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη διατύπωση και σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών που πρέπει να εφαρμόζουν οι μονάδες καλύτερης νομοθέτησης των υπουργείων
• οι εκτιμήσεις επιπτώσεων δημοσιοποιούνται.
Σε καμία περίπτωση ο νόμος αυτός δεν θα εμποδίζει τη θέσπιση επείγουσας νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Η Κυβέρνηση θα ορίσει προθεσμία για την ολοκλήρωση των μετρήσεων σε καθένα από τους τομείς προτεραιότητας, για τον προσδιορισμό των προτάσεων μείωσης της επιβάρυνσης και για την τροποποίηση των κανονισμών. Αυτή η πρωτοβουλία πολιτικής θα πρέπει να μειώσει τις διοικητικές επιβαρύνσεις κατά 25% (σε σύγκριση με το έτος βάσης 2008) στους 13 τομείς προτεραιότητας. (Φεβρουάριος του 2012)
4.3 Αύξηση του ρυθμού απορρόφησης κονδυλίων από το διαρθρωτικό ταμείο και το ταμείο συνοχής
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους για αιτήματα πληρωμής και μεγάλα έργα στην απορρόφηση κονδυλίων από το διαρθρωτικό ταμείο και το ταμείο συνοχής της ΕΕ, όπως παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα. Η συμμόρφωση προς τους στόχους θα μετρείται με πιστοποιημένα δεδομένα. Για την επίτευξη των στόχων των ρυθμών απορρόφησης, μειώνεται σταδιακά η προσφυγή σε μη στοχευμένα μέτρα κρατικής ενίσχυσης. Η Κυβέρνηση παρέχει στοιχεία δαπανών για στοχευμένα και μη στοχευμένα μέτρα ήσσονος σημασίας (de minimis) κρατικών ενισχύσεων που συγχρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά κονδύλια το 2010 και το 2011. [1o τρίμηνο 2012]
Πίνακας 1: Στόχοι για τις απαιτήσεις πληρωμών κατά την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής (περίοδος προγραμματισμού 2007-2013) οι οποίοι θα υποβληθούν μέχρι το 2013 (σε εκατομμύρια ευρώ)
2012 2013
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
και Ταμείο Συνοχής 2,850 3,000
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 880 890
Στόχος του πρώτου εξαμήνου του έτους 1,231 (*) 1,284
Σύνολο ετήσιου στόχου 3,730 (**) 3,890
(*) Εκ των οποίων 5 αιτήσεις για μεγάλα έργα
(**) Εκτων οποίων 15 αιτήσεις για μεγάλα έργα
Εγκρίνεται και εφαρμόζεται, αμέσως, νομοθεσία για τη συντόμευση των προθεσμιών και την απλούστευση των διαδικασιών για την ανάθεση συμβάσεων και τις απαλλοτριώσεις γης,
συμπεριλαμβανόμενων και των προθεσμιών που απαιτούνται για τις σχετικές νομικές διαδικασίες. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση δεσμεύει κονδύλια για:
• την ολοκλήρωση ημιτελών έργων που περιλαμβάνονται στην τεκμηρίωση κλεισίματος του επιχειρησιακού προγράμματος 2000-06 (περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ), (2ο τρίμηνο 2012]
• την ολοκλήρωση της εφαρμογής και του κλεισίματος των έργων του ταμείου συνοχής 2000-06, [2ο τρίμηνο 2012] .
• την κάλυψη της απαιτούμενης εθνικής συνεισφοράς, συμπεριλαμβανόμενων και των μη επιλέξιμων δαπανών (π.χ. των εξαγορών γης), στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-13. [2ο τρίμηνο 2012] Η Κυβέρνηση προσδιορίζει τα απαραίτητα ποσά από το ΕΤΠΑ, εντός των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007- 13, για την πρώτη κατανομή στο μηχανισμό εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης των διαδικασιών για την έγκριση των προτάσεων έργων και για την υλοποίηση των δημόσιων έργων θα είναι διαθέσιμο στο κοινό το Φεβρουάριο του 2012.
Με Βάση την αξιολόγηση των μέτρων που υιοθετούνται από το Μάιο του 2010 για την επιτάχυνση της απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης και την απλούστευση της υλοποίησης των έργων με ι) Χαρτογράφηση των ευθυνών και κατάργηση των περιττών σταδίων, ΐι) ενοποίηση των διαχειριστικών ικανοτήτων, κατά περίπτωση (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων), σύμφωνα με τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου. [2ο τρίμηνο του 2012]
Για την επιτάχυνση της απορρόφησης της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την αύξηση στα ποσοστά συγχρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση, από το Ιο τρίμηνο του 2012:
• θα υιοθετήσει ία κατάλληλα εργαλεία παρακολούθησης για τα έργα προτεραιότητας. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι το 2015, το αργότερο.
• θα αναφέρει στην Επιτροπή τα τελικά αποτελέσματα της ενεργοποίησης η της εξάλειψης των έργων σε αδράνεια (π.χ. των έργων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά δεν έχουν ακόμα υπογραφει συμβάσεις εντός των χρονικών πλαισίων που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο). Για επιλεγμένα έργα, η Κυβέρνηση καθορίζει τους όρους που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να συνεχίσει τη συγχρηματοδότηση.
• θα δημιουργήσει μια κεντρική βάση δεδομένων για τον έλεγχο των αποζημιώσεων και του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που
πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.
4.4 Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η Κυβέρνηση υλοποιεί το Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και υποβάλει τακτικά εκθέσεις (δύο φορές το χρόνο) σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της, συμπεριλαμβανόμενου και ενός ενδεικτικού σχεδιασμού αυτό- αξιολογήσεων και εξωτερικών αξιολογήσεων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νέο Νόμο 4009/2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση. [2ο τρίμηνο του 2012]
4.5 Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
Για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία της οικονομίας, και με την επιφύλαξη των συνταγματικών αρχών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση:
(α) διασφαλίζει την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των συμβάσεων, των κανόνων ανταγωνισμού και των δικαστικών αποφάσεων,
(β) αυξάνει την αποτελεσματικότητα, με την υιοθέτηση οργανωτικών αλλαγών στα δικαστήρια,
(γ) επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης, εξαλείφοντας τις εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις και διευκολύνοντας τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς επβυσης διαφορών.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση των θεμάτων της δίκαιης δίκης και της αρνησιδικίας, το οποίο, μεταξύ άλλων,
περιλαμβάνει τροποποίηση του νόμου 1756/1988 σχετικά με την οργάνωση των δικαστηρίων και το καθεστώς των δικαστικών υπαλλήλων και αποτρεπτικά μέτρα εις βάρος μη συνεργάσιμων οφειλετών, σε περιπτώσεις αναγκαστικής επιβολής, με σκοπό την ψήφιση του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. [1ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση συγκροτεί μια ομάδα εργασίας, η οποία είναι ευρέως αντιπροσωπευτική των μελών της νομικής κοινότητας, συμπεριλαμβανόμενων, αλλά όχι περιοριστικά, και των ακαδημαϊκών, των ασκούμενων δικηγόρων, των νομικών συμβούλων επιχειρήσεων και των δικηγόρων από άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εγκατασταθεί ή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό να εναρμονιστεί με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ άλλων, για ί) τη διαχείριση των δικαστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της δυνατότητας διαγραφής υποθέσεων σε αδράνεια από τα μητρώα των δικαστηρίων, ιι) την απαλλαγή των δικαστών από μη δικαστικές εργασίες, όπως η προσημείωση ακίνητης περιουσίας, η σύσταση και η λύση νομικών προσώπων και οι συναινετικές /εκούσιες αιτήσεις οικογενειακού δίκαιου, iii) την εκτέλεση των αποφάσεων και των διαταγών πληρωμής, ιδίως των περιπτώσεων μικρών αξιώσεων, με στόχο τη μείωση του ρόλου του δικαστή στις διαδικασίες αυτές, και iv) την επιβολή κανονιστικών προθεσμιών για τις δικαστικές διαδικασίες, ιδίως για τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων και τις υποθέσεις αναγκαστικής είσπραξης χρεών και αφερεγγυότητας. Για τους σκοπούς του παρόντος Μνημονίου, ως διαχείριση των δικαστών υποθέσεων νοείταν η δυνατότητα των δικαστών να συμμετέχουν έγκαιρα στον εντοπισμό των κυριότερων πραγματνκών και νομνκών ζητημάτων των διαφορών μεταξύ των διαδίκων να απαιτούν από τους δικηγόρους και τους διαδίκους να παρακολουθούν τις προακροαματικές συνεδριάσει και να δωρίζονται τη διεξαγωγή των διαδικασιών και την προοδο των υποθέσεων, προκειμένου να επιτυγχάνουν τη συντομότερη και πλέον αποδοτική επίλυση των διαφορών. |1ο τρίμηνο του 2012]
Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της υφκττάμενης ομάδας εργασίας που έχει λάβει εντολή να σχεδιάσει ένα πλαίσιο επιδόσεων και λογοδοσίας για τα δικαστήρια, η Κυβέρνηση θα συντάξει και θα δημοσιεύσει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Παράτημα 2.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια ποιοτική μελέτη σχετικά με τα ποσοστά ανάκτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με αξιολόγηση των ποσοστών επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας των διαφόρων τρόπων εκτέλεσης. [2ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση αποφασίζει για την ημερομηνία μέχρι την οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα του διαμεσολαβητή σε μη δικηγόρους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, και παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι μη δικηγόροι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης, αρχίζοντας από την ημερομηνία αυτή. [1ο τρίμηνο του 2012]
Μετά την υποβολή του σχεδίου εργασίας για τη μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια και τα διοικητικά εφετεία τον Ιανουάριο του 2012, το οποίο προβλέπει ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση ίων εκκρεμοτήτων κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, τουλάχιστον κατά 80 τοις εκατό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 και για την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013, η Κυβέρνηση παρουσιάζει, στα τέλη Μάιου του 2012 και, στη συνέχεια, μία φορά ανα τρίμηνο, επικαιροποιημένα και αναλυτικότερα σχέδια εργασίας {διασφαλίζοντας ότι θα δίνεται προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις υψηλής αξίας – δηλαδή αυτές που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ) και λαμβάνει διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση αναμενόμενων ή πραγματικών αποκλίσεων.
Η ομάδα εργασίας που έχει λάβει εντολή αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, θα προετοιμάσει ένα συνοπτικό έγγραφο προβληματισμού, το οποίο θα προσδιορίζει τα βασικά θέματα και τα σημεία συμφόρησης κατά το προδικαστικό, το δικαστικό και το εκτελεστικό στάδιο των αστικών υποθέσεων, παραδείγματα των οποίων περιγράφονται ανωτέρω, και θα παραθέτει προτεινόμενες λύσεις, σε γενικές γραμμές. [2ο τρίμηνο 2012]
Όπως ανακοίνωσε δημοσίως, η Κυβέρνηση θα ψηφίσει ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα προβλέπει τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση των ειρηνοδικείων και την κατανομή του κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού και υποδομών για τη νέα δομή των ειρηνοδικείων που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση αυτή. [2ο τρίμηνο 2012]
Η Κυβέρνηση εκπονεί μία στρατηγική για την ενεργό προώθηση της προδικαστικής συνδιαλλαγής,της διαμεσολάβησες και της διαιτησίας, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων θα χρησηιοποιούν αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών. [2ο τρίμηνο του 2012]
Αρχίζοντας από το τέλος Ιουνίου 2012, η Κυβέρνηση ενημερώνει και βελτιώνει περαιτέρω κάθε τρίμηνο το σχέδιο εργασίας ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) του Δεκεμβρίου 2011 για τη χρήση της ηλεκτρονικής καταχώρισης και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κατάστασης μεμονωμένων υποθέσεων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και για την ηλεκτρονική κατάθεση. Οι ενημερώσεις θα περιλαμβάνουν προθεσμίες για την αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των πιλοτικών σχεδίων και πληροφορίες σχετικά με την επέκταση της ηλεκτρονικής καταχώρισης καν της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε όλα τα δικαστήρια, μέχρι το τέλος του 2013.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012, η Κυβέρνηση παρουσιάζει, με βάση τη μελέτη των εκκρεμων φορολογικών, υποθέσεων των δικαστηρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με ένα εξωτερικό φορέα εμπειρογνωμόνων και θα παρουσιαστεί έως το τέλος Ιουνίου 2012 ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκκρεμοτήτων αυτών, κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό, μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013 και αρχίζει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.
Η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια σειρά από ημερίδες προκειμένου να συζητήσει τα πορίσματα και τις συστάσεις στο έγγραφο προβληματισμού το οποίο συνέταξε η ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι ημερίδες αυτές θα επιτρέψουν την ευρεία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τη συμμετοχη αναγνωρισμένων διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πολιτικής δικονομίας. [3ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση διενεργεί μια εκτίμηση του κατά πόσον η ψήφιση του Ν. 3898/2010, σχετικά με τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, έχει αποφέρει τα αποτελέσματα που είχε προβλέψει η νομοθεσία και παρουσιάζει στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με το κόστος, το χρόνο και τα ποσοστά επιτυχίας που σχετίζονται με την εκτέλεση των συμφωνιών που προκύπτουν από την εναλλακτική επίλυση διαφορών, σε σύγκριση με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. [4ο τρίμηνο του 2012]
Η ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εκπονεί ένα λεπτομερές έγγραφο το οποίο περιγράφει τις βασικές προτάσεις τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. (4ο τρίμηνο του 2012)
Η Κυβέρνηση υλοποιεί το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ειρηνοδικείων, με τη δημιουργία της νέας δομής τους, την πλήρωση των κενών θέσεων με αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δικαστών και την ανακατανομή δικαστών και διοικητικού προσωπικού, με βάση τους υφιστάμενους πόρους που είναι διαθέσιμοι εντός του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης της Ελλάδας. [4ο τρίμηνο του 2012]
Η Κυβέρνηση δρομολογεί, από κοινού με ένα σώμα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, μια μελέτη σχετικά με το κόστος των αστικών διαφορών, την πρόσφατη αύξηση τους και τα αποτελέσματα τους στο φόρτο εργασίας των αστικών δικαστηρίων, με υποβολή προτάσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013. [2ο τρίμηνο του 2013]
5. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Η Διεύθυνση σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης του Υπουργείου Οικονομικών τίθεται σε λειτουργία με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης και της εποπτείας των μεταρρυθμίσεων. Έως το τέλος Μαρτίου 2012 ξεκινάει τη δημοσίευση τριμηνιαίων δεικτών παρακολούθησης για κάθε βασική πρωτοβουλία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Κυβέρνηση θα ζητήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας. Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα θα συντονίζει τις ανωτέρω δράσεις τεχνικής βοήθειας σύμφωνα με την αποστολή της. Η Ελληνική διοίκηση θα διασφαλίσει τη συνέχεια της τεχνικής βοήθειας που έχει δρομολογηθεί.
Παράρτημα 1.
Παροχή στοιχείων
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα ακόλουθα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του προσωπικού του ΔΝΤ σε τακτική βάση.
Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]
Η διεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιείται επίσης για τη μετάδοση άλλων δεδομένων και εκθέσεων που αφορούν στην παρακολούθηση του προγράμματος.
Παρέχονται από το Υπουργείο Οικονομικών
Προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία για την Μηνιαίως, 15 ημέρες μετά το τέλος
εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κάθε μήνα- αυτά τα στοιχεία θα
(συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ανά περιλαμβάνονται επίσης σε επόμενες
κύρια κατηγορία εσόδων και δαπανών και ανά διαβιβάσεις σε περίπτωση αναθεώρησης
Υπουργείο)
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το
Υπουργείο Οικονομικών)
Επικαιροποιημένα μηνιαία σχέδια για την εκτέλεση Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά
του κρατικού προϋπολογισμού για το υπόλοιπο το τέλος κάθε μήνα
του έτους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης
ανά κύρια κατηγορία εσόδων και δαπανών και ανά
Υπουργείο.
(Στοιχεία πον συγκεντρώνονται από το
Υπουργείο Οικονομικών) .
Μηνιαία στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το
του δημοσίου (της γενικής κυβέρνησης τέλος κάθε μήνα (έναρξη
συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης σε Ιούνιος 2010)
ονομαστικούς μισθούς και επιδόματα των
δημοσίων υπαλλήλων ανά Υπουργείο και δημόσιο
φορέα ), τον αριθμό των εργαζομένων
(συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης ανά
Υπουργείο και δημόσιο φορέα εκτός κεντρικής
κυβέρνησης) και το μέσο μισθό
(συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μεριδίων
του βασικού μισθού των επιδομάτων και των μπόνους),
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα
Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών)
Προκαταρκτικά μηνιαία ταμειακά στοιχεία για Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά
τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, εκτός του το τέλος κάθε μήνα – αυτά
Κράτους. τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται
επίσης σε επόμενες διαβιβάσεις
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από τo σε περίπτωση αναθεώρησης
Υπουργείο Οικονομικών)
Μηνιαία στοιχεία προσωπικού: αριθμός υπαλλήλων, Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά
προσλήψεις, αποχωρήσεις, μετατάξεις μεταξύ το τέλος κάθε μήνα
κυβερνητικών φορέων, και από και προς την
εργασιακή εφεδρεία, ανά φορέα
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα Υπουργεία
Εσωτερικών και Οικονομικών)
Εβδομαδιαία στοιχεία για την ταμειακή θέση της Εβδομαδιαίως την Παρασκευή, με
κυβέρνησης με αναφορά στις χρήσεις και στις αναφορά στην προηγούμενη Πέμπτη.
πηγές κεφαλαίου καθώς και στον αριθμό των
καλυπτόμενων ημερών.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το
Οικονομικών)
Στοιχεία για τη χρηματοδότηση κάτω -από-τη-γραμμή Μηνιαίως, όχι αργότερα από 15 ημέρες
της γενικής κυβέρνησης μετά το τέλος κάθε μήνα -αυτά τα
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το στοιχεία θα περιλαμβάνονται και σε
Υπουργείο Οικονομικών) επόμενες διαβιβάσεις σε περίπτωση
αναθεώρησης.
Στοιχεία εκκρεμών οφειλών (συμπεριλαμβανομένων Τριμηνιαίως, εντός 55 ημερών
των ληξιπρόθεσμων) της γενικής κυβέρνησης μετά το τέλος κάθε τριμήνου.
συμπεριλαμβανομένου του κράτους, της τοπικής
αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των
νοσοκομείων και νομικών προσώπων.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το
Υπουργείο Οικονομικών βάσει στοιχείων από
διάφορα υπουργεία)
Στοιχεία σχετικά με τη χρήση των δανείων Τριμηνιαίως, έως το τέλος κάθε
διεθνούς βοήθειας κατανεμημένα στις τριμήνου.
ακόλουθες κατηγορίες: Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
δεσμευμένος λογαριασμός, αποπληρωμή
χρέους, πληρωμές τόκων, άλλες
δημοσιονομικές ανάγκες, δημιουργία
ταμειακού αποθεματικού – ανά τρίμηνο και
σωρευτικά .
Στοιχεία για το Δημόσιο Χρέος και τις νέες εγγυήσεις
που εκδίδονται από τη γενική κυβέρνηση προς
τις δημόσιες επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα.
Στοιχεία για το ληξιπρόθεσμο χρέος (προγραμματισμένες Μηνιαίως, εντός ενός μήνα.
αποπληρωμές μηνιαίως, διαχωρισμός μεταξύ
βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμματεία του
Δημοσίου και άλλο βραχυπρόθεσμο χρέος) και
μακροπρόθεσμου χρέους (ομόλογα και άλλο μακροπρόθεσμο
χρέος).
Στοιχεία σχετικά με τις προγραμματισμένες
μηνιαίες εκροές τόκων.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το Υπουργείο
Οικονομικών)
Στοιχεία ιδιωτικοποιηθέντων στοιχείων Μηνιαίως
ενεργητικού και εσόδων που εισπράχθηκαν.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το
Υπουργείο Οικονομικών)
Στοιχεία για τις δημόσιες επιχειρήσεις: έσοδα, Μηνιαίως, εντός τριών εβδομάδων μετά
δαπάνες, μισθοδοσία, αριθμός υπαλλήλων και το τέλος κάθε μήνα για τις δέκα
υποχρεώσεις (των λήξεων του χρέους των μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
δημόσιων επιχειρήσεων). Τριμηνιαίως, εντός τριών εβδομάδων
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το από το τέλος κάθε τριμήνου για
Υπουργείο Οικονομικών) τις άλλες επιχειρήσεις.
Τριμηνιαίως για τη λήξη των
υποχρεώσεων των κρατικών
επιχειρήσεων.
Μηνιαία κατάσταση των συναλλαγών μέσω των Μηνιαίως, στο τέλος κάθε μήνα.
λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα Υπουργεία
Οικονομικών και Παιδείας)
Μηνιαία στοιχεία των συναλλαγών των ειδικών Μηνιαίως, στο τέλος κάθε μήνα
λογαριασμών.
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από το
Υπουργείο Οικονομικών) .
Έκθεση προόδου για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων Τριμηνιαίως, πριν την έναρξη της
πολιτικής αντίστοιχης αξιολόγησης.
(Η έκθεση εκπονείται από το Υπουργείο
Οικονομικών)
Μηνιαία στοιχεία για τις δαπάπες υγείας των Μηνιαίως, εντός τριών εβδομάδων
ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με χρονική από το τέλος κάθε μήνα.
υστέρηση τριών εβδομάδων μετά το τέλος του Έναρξη με τα στοιχεία Ιανουαρίου
αντίστοιχου τριμήνου. 2011 για τα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ
(Στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα και ΟΠΑΔ, και από τον
Υπουργεία Εργασίας και Υγείας) Απρίλιο του 2011 για τα άλλα
ταμεία.
Παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος
Στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού Εβδομαδιαιως, την επόμενη εργάσιμη
της Τράπεζας της Ελλάδος ημέρα
Στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το
του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – τέλος κάθε μήνα
συγκεντρωτικοί νομισματικοί ισολογισμοί των
πιστωτικών ιδρυμάτων
Εξέλιξη της εξωτερικής χρηματοδότησης των Μηνιαίως, 15 ημέρες μετά το τέλος
ελληνικών τραπεζών στις θυγατρικές τους στο κάθε μήνα
εξωτερικό
Έκθεση για τη ρευστότητα του τραπεζικού Εβδομαδιαίως, την επόμενη εργάσιμη
συστήματος
Έκθεση για την εξέλιξη των δεικτών Τριμηνιαίος, 30 ημέρες μετά τη
χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δημοσίευση στοιχείων του κάθε
τριμήνου.
Έκθεση για τα αποτελέσματα των τακτικών Τριμηνιαίος, 15 ημέρες μετά το τέλος
τριμηνιαίων τεστ αξιολόγησης φερεγγυότητας κάθε τριμήνου, σύμφωνα με τη
υπό ακραίες συνθήκες διαθεσιμότητα στοιχείων
Σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη δανείου-αξίας Ετησίως.
(LTV) για νέα δάνεια με ενέχυρο επί ακινήτων
Παρέχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Εβδομαδιαίως, την επόμενη εργάσιμη Γαμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μέρα. ιναφορά και επεξήγηση για τις μεταβολές των
ογαριασμών
Παράρτημα 2: Στατιστικά στοιχεία που θα δημοσιέονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το Υπουργείο Οικονομικών
(α) έως το τέλος Μαρτίου 2012, για κάθε διοικητικό δικαστήριο, εφετείο και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο:
(i) Αριθμός δικαστών και διοικητικού προσωπικού, με κατηγοριοποίηση για δικαστές που εργάζονται σε φορολογικά τμήματα ή ασχολούνται κυρίως με φορολογικές υποθέσεις.
(ιι) Αριθμός όλων των υποθέσεων.
(iii) Αριθμός των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από το 2011.
(iv) Αριθμός των υποθέσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
(ν) Αριθμός των φορολογικών υποθέσεων με κατηγοριοποίηση ανάλογα με την αξία της υπόθεσης (έως 10000 Ευρώ, από 10 001 Ευρώ έως 50 000 Ευρώ, από 50 001 Ευρώ έως 100 000 Ευρώ, από 100 001 Ευρώ έως 500 000 Ευρώ και άνω των 500 000 Ευρώ).
(vi) Αριθμός των φορολογικών υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από το 2011.
(vii) Αριθμός των φορολογικών υποθέσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
(viii) To ποσοστό ανάκτησης για όλες τις φορολογικές υποθέσεις, το οποίο για τους σκοπούς του Μνημονίου Συνεννόησης θα σημαίνει το λόγο του ποσού που εισπράχθηκε από τον δανειστή σε διαδικασίες εκτέλεσης – μετά την έκδοση εκτελεστού τίτλου – προς το ποσό που επιδικάστηκε από το δικαστήριο, (β) έως το τέλος Ιουνίου 2012, επιπλέον των πληροφοριών του (α) ανωτέρω, επικαιροποιημένων όπου είναι αναγκαίο, για κάθε πολιτικό δικαστήριο, εφετείο και το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο:
(i) Αριθμός δικαστών και διοικητικού προσωπικού.
(ii) Αριθμός όλων των υποθέσεων
(iii) Αριθμός των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από το 2011.
(iv) Αριθμός των υποθέσεων που υποβλήθηκαν κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2012.
(ν) Αριθμός αδρανών υποθέσεων, δηλ. υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων στις οποίες ο σχετικός φάκελος του δικαστηρίου αναφέρει ότι έχουν αναβληθεί ή δεν έχει ορισθεί ποτέ δικάσιμος για αυτές και δεν έλαβε χώρα καμία ενέργεια διαδίκου για καθορισμό δικασίμου για τουλάχιστον 18 μήνες, (γ) έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, επιπλέων των πληροφοριών των (α) και (β) ανωτέρω, επικαιροποιημένων όπου είναι αναγκαίο, σε επίπεδο πρωτοδικείου και εφετείου:
(i) Αριθμός υποθέσεων εταιρικής αφερεγγυότητας.
(ii) Μέση διάρκεια υποθέσεων εταιρικής αφερεγγυότητας,
(iii) Μέσο κόστος υποθέσεων εταιρικής αφερεγγυότητας,
(δ) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012, τριμηνιαίες επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των (α) έως (γ) ανωτέρω.
Συντομογραφίες
ΑΣΕΠ Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού
CPB Κεντρική Αρχή Προμηθειών
ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου
DRG Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο
DSO Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής
ΕΚΤ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΕΟΧ Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος
ΕΕΤΤ Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων
ΕΤΧΣ Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
ΕΚΕΒΥΛ Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών
ΕΛΣΤΑΤ Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΕΟΦ Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
ΕΟΠΥΥ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
ΕΠΥ Επιτροπή Προμηθειών Υγείας
ΕΤΠΑ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ΕΣΛ Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών
ΕΚοιν.Τ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
ΕΣΥ Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΕΠ Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
ΓΕΜΗ Γενικό Εμπορικό Μητρώο
ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου
ΗΔΙΚΑ Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης
ΛΝΤ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΚΤΕΛ Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων
ΥΦΑ Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο
LTV Δείκτης Δανείου-Αξίας
MEFP Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής
ΜΔΣ Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική
ΕΣΥ Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΟΑΣΑ Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας
ΟΟΣΑ Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
ΟΓΑ Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων
ΟΣΕ Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος
ΟΤΕ Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος
ΔΕΗ Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού
ΥΜΣ Υπηρεσία Μίας Στάσης
ΡΑΕ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
RSPP Πρόγραμμα Πολιτικής για το Ραδιοφάσμα
ΕΑΠ Ενιαία Αρχή Πληρωμών
ΕΑΔΣ Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
ΛΑ Διαδριατικός Αγωγός
ΔΕΔ-Μ Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών
XSO Διαχειριστής Δικτύου Μεταφοράς
ΠΟΥ Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V 3
ΕΛΛΑΔΑ: ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ (ΤΜΣ)
[ ] Φεβρουαρίου 2012
1. Το παρόν Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ) προσδιορίζει το πλαίσιο συνεννόησης όσον αφορά τους ορισμούς των δεικτών που υπόκεινται σε ποσοτικούς στόχους (κριτήρια απόδοσης και ενδεικτικοί στόχοι), οι οποίοι ορίζονται στους πίνακες του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Περιγράφει επίσης τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της απόδοσης του προγράμματος καθώς και τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής παρακολούθηση των στόχων. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν από την τροποποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα επιστολή, ή τη θέσπιση νέων μέτρων που ενδεχομένως να αποκλίνουν από τους στόχους του προγράμματος, και θα παράσχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Ταμείο ης απαραίτητες πληροφορίες για την παρακολούθηση του προγράμματος.
2. Για τους σκοπούς του προγράμματος, όλα τα σχετιζόμενα με συνάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και ροές θα αποτιμώνται σε όρους «συναλλαγματικών ισοτιμιών του προγράμματος» όπως ορίζονται ακολούθως, με την εξαίρεση των στοιχείων εκείνων που επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, τα οποία θα μετρώνται σε όρους τρεχουσών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του προγράμματος είναι αυτές που διαμορφώθηκαν την 31η Ιανουαρίου 2012. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους σκοπούς του προγράμματος καθορίζονται ως €1 = 1.3176 Δολάρια ΗΠΑ, €1 – 100.63 Γιέν Ιαπωνίας, €1.1772= 1 ΕΤΔ (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα)
Γενική Κυβέρνηση
3. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος η Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει:
• Την κεντρική κυβέρνηση. Αυτή περιλαμβάνει:
ο Τους φορείς που καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως ορίζονται στο κεφάλαιο 2 του νόμου 2362/1995 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο 3871/2010 υπό τον τίτλο «Δημόσια Λογιστική, Έλεγχος των Κυβερνητικών Δαπανών και άλλοι Κανονισμοί» καθώς και άλλους φορείς που ανήκουν στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.
ο Άλλους φορείς ή λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού (EBFs) που δεν αποτελούν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά οι οποίοι, στο πλαίσιο των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95) («ESA95 Εγχειρίδιο για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος»), κατατάσσονται στην κεντρική κυβέρνηση. Εδώ περιλαμβάνεται το ΕΤΕΡΠΣ και το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
ο Τις ακόλουθες κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που περιλαμβάνονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) στον ορισμό της κεντρικής κυβέρνησης (ΑΤΤΙΚΟ METPOf ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΕΛΓΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΤ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ, EOT, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΑΑ, ΜΟΔ Α.Ε.). Αναφορές σε επιμέρους εταιρείες νοούνται ότι περιλαμβάνουν όλες τις θυγατρικές τους, οι οποίες πρέπει να ενοποιηθούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).
• Την τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει δήμους, νομαρχίες και τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών και ειδικών προϋπολογισμών τους,
συμπερυλαμβανομένων όλων των φορέων και των οργανισμών που υπάγονται σε αυτούς, οι οποίοι ταξινομούνται ως τοπικές αρχές, σύμφωνα με το ESA95.
• Τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνουν όλα τα ταμεία που ιδρύθηκαν και καταχωρήθηκαν ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης στο μητρώο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
• Αλλους φορείς εκτός προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο μητρώο της γενικής κυβέρνησης, αλλά που δεν λογίζονται ακόμα ως μέρος της κεντρικής κυβέρνησης.
• Ο ορισμός της γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης και τυχόν νέα ταμεία, ή άλλα ειδικά προγράμματα προϋπολογισμού και εκτός προϋπολογισμού προγράμματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να φέρουν σε πέρας ενέργειες δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι αρχές θα ενημερώνουν το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προσωπικό της ΕΚΤ για τυχόν δημιουργία τέτοιων νέων ταμείων ή και προγραμμάτων. Η γενική (κεντρική) κυβέρνηση, όπως μετράται για τους σκοπούς της παρακολούθησης του προγράμματος το 2011, δεν πρέπει να περιλαμβάνει φορείς που αναταξινομούνται από φορείς εκτός γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης σε φορείς γενικής (κεντρικής) κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2011. Υποστηρικτικό υλικό : Το Υπουργείο Οικονομικών (Υπ.Οικ.) θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναλυτικές πληροφορίες για τα μηνιαία έσοδα και τις μηνιαίες δαπάνες, τις αποπληρωμές εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, την έκδοση νέου εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, τις μεταβολές στα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα άλλα μέσα χρηματοδότησης συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών κεφαλαίου καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης. Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχει σε μηνιαία βάση στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες των ΟΤΑ όπως αυτές θα συγκεντρώνονται στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου. Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα παρέχει σε μηνιαία βάση στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες των κύριων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ). Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχει αναλυτικά μηνιαία στοιχεία για το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΤΕΡΠΣ (και άλλων προγραμμάτων εκτός προϋπολογισμού) και των κρατικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον ορισμό της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα δεδομένα από την έρευνα Νομισματικής Στατιστικής. Τα δεδομένα θα παρέχονται μέσα σε 4 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Ι. ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΌΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ
ΑΠΟΔΟΣΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
Α. Ανώτατο όριο στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή
βάση (Κριτήριο Απόδοσης)
4. Ορισμός: Το Πρωτογενές Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε Τροποποιημένη Ταμειακή Βάση ορίζεται ως το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση μείον τις πληρωμές τόκων από τον κραηκό προϋπολογισμό. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ορίζεται ως το άθροισμα του ταμειακού ισοζυγίου του τακηκού κραηκού προϋπολογισμού, του ταμειακού ισοζυγίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείον την μεταβολή στο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων, την μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ΕΤΕΡΠΣ, τη μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των δημοσίων επιχειρήσεων που επαναταξινομήθηκαν, μείον τις καταπτώσεις εγγυήσεων για φορείς της γενικής κυβέρνησης και δαπάνες του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτά ορίζονται παρακάτω, και έσοδα από πωλήσεις γης και κτηρίων εξαιρούνται από ης ταμειακές εισροές. Οι ενέργειες καθαρού δανεισμού του κρατικού προϋπολογισμού θα εγγράφονται ως ταμειακές δαπάνες.
• Το ταμειακό ισοζύγιο του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού. Το ταμειακό ισοζύγιο του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού θα μετράται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με βάση τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού (επαναλαμβανόμενα έσοδα συν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από NATO μείον επιστροφές φόρων) μείον τις τακτικές δαπάνες (οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνουν τα χρεολύσια και ης πληρωμές του κραηκού προϋπολογισμού μέσω του μηχανισμού για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης πλην των υπουργείων και των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ) αλλά περιλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις, επιχορηγήσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, για ιατρική φροντίδα και κοινωνική προστασία, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, επιστρεφόμενους πόρους, πληρωμές σε αντάλλαγμα των απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, το αποθεμαηκό, πληρωμές τόκων, μεταβιβάσεις για τη διευθέτηση παλαιών χρεών, πληρωμές για εξοπλισηκές προμήθειες σε ταμειακή βάση, δαπάνες για το NATO, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ή άλλους φορείς με τη μορφή ομολόγων, εγγυήσεις που έχουν καταπέσει σε περιπτώσεις που το κράτος ή η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει πληρωμές για λογαριασμό φορέων εκτός της γενικής κυβέρνησης) του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού όπως δημοσιεύονται μηνιαία από την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.
• Το ταμειακό ισοζύγιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το ταμειακό ισοζύγιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα μετράται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, με βάση τα έσοδα από επενδύσεις μείον τις δαπάνες επενδύσεων του προγράμματος επενδύσεων όπως δημοσιεύονται μηνιαία από την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
• Η μεταβολή στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αρμόδιων υπουργείων. Η μεταβολή του αποθέματος θα μετράται σε σωρευτική βάση ως το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη διάρκεια της μέτρησης των κριτηρίων απόδοσης μείον το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αντανακλά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι ανεξόφλητες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί. Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών των αρμοδίων υπουργείων ή των άλλων φορέων δαπάνης που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριών/Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, Γενικής Γραμματείας Περιφερειών, Προεδρία της Δημοκρατίας και Ελληνικό Κοινοβούλιο) θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή (όπως ορίζεται στην υποπαράγραφο Γ) που σχετίζεται με ης δραστηριότητες του τακτικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού επενδύσεων. Τα δεδομένα θα είναι σύμφωνα με τις μηνιαίες δημοσιεύσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κρατικού προϋπολογισμού που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και θα βασίζονται στα αποτελέσματα έρευνας έως ότου τα δεδομένα του Μητρώου Δεσμεύσεων αξιολογηθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι παρέχουν συνεκτική και αξιόπιστη πληροφορία.
• Η μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού της τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζεται σε συναλλακτική βάση ως η μεταβολή στα συνολικά χρηματοοικονομικά
περιουσιακά στοιχεία μείον τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσαρμοσμένες για τις μεταβολές αποτίμησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα
χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε):
ο Τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Οι καταθέσεις θα μετρώνται στην ονομαστική τους αξία, εξαιρουμένων των συσσωρευμένων τόκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής,
ο Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ονομαστική αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής.
Η μεταβολή στα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού ασφαλιστικών ταμείων ορίζεται σε συναλλακτική βάση ως η μεταβολή στα συνολικά στοιχεία του ενεργητικού μείον τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, προσαρμοσμένες για μεταβολές στην αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος μείον τη μεταβολή στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) προς φορείς εκτός της γενικής κυβέρνησης.
ο Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν
– Καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και άμεσες ή έμμεσες καταθέσεις μέσω
του αμοιβαίου κεφαλαίου του ΙΚΑ. Οι καταθέσεις μετρώνται σε ονομαστική αξία, εξαιρούμενων των συσσωρευμένων τόκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής.
– Μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου του ΙΚΑ.
– Άμεση ή έμμεση κατοχή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εκδιδόμενων από ελληνικές εταιρίες διαχείρισης (διαφορετικών από το αμοιβαίο κεφάλαιο του ΙΚΑ).
– Συμμετοχές σε ομόλογα κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων χρεογράφων που εκδόθηκαν στο εσωτερικό, μακροχρόνιων χρεογράφων που εκδόθηκαν στο εξωτερικό και διαχειρίζονται από τη Τράπεζα της Ελλάδος, και έμμεσες συμμετοχές μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου του ΙΚΑ. Οι συμμετοχές θα μετρηθούν σε ονομαστική αξία.
– Ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που εκδόθηκαν στο εξωτερικό.
ο Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρόνια και μακροχρόνια δάνεια από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής. Μεταβολή του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) προς φορείς εκτός της γενικής κυβέρνησης. Στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από το τέλος κάθε μήνα. Η μεταβολή του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μετριέται σωρευτικά ως το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το χρόνο μέτρησης των κριτηρίων απόδοσης μείον το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αντανακλά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι ανεξόφλητες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί, αλλά θα εξαιρεί τα 5.34 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 2009 στο βαθμό που αυτές εξακολουθούν να εκκρεμούν. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων θα περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (όπως ορίζονται στην υποενότητα Γ) που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των 134 νοσοκομείων του ΕΣΥ. Τα στοιχεία θα είναι συνεπή με τις μηνιαίες δημοσιεύσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, θα βασίζονται στα αποτελέσματα έρευνας έως ότου τα δεδομένα του μητρώου δεσμεύσεων αξιολογηθούν από το Λιεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι παρέχουν συνεκτική και αξιόπιστη πληροφορία.
Η αλλαγή των καθαρών στοιχείων του ενεργητικού του ΕΤΕΡΠΣ ορίζεται σε συναλλακτική βάση, ως η αλλαγή των συνολικών στοιχείων ενεργητικού μείον των στοιχείων παθητικού του ΕΤΕΡΠΣ, προσαρμοσμένα για μεταβολές της αποτίμησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
ο Τα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν
– Καταθέσεις του ΕΤΕΡΠΣ στη Τράπεζα της Ελλάδος και καταθέσεις του ΕΤΕΡΠΣ σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Οι καταθέσεις θα μετρούνται σε ονομαστική αξία εξαιρουμένων των
συσσωρευμένων τόκων σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής
– Μετοχές που έχει στην κατοχή του το ΕΤΕΡΠΣ και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
– Μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές εταιρείες διαχείρισης
– Συμμετοχές σε ομόλογα κεντρικής κυβέρνησης
– Αλλα ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό
ο Τα στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρόνια και μακροχρόνια δάνεια από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς το ΕΤΕΡΠΣ, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής ή άλλος δανεισμός από τη Τράπεζα της Ελλάδας,
Η αλλαγή των καθαρών στοιχείων του ενεργητικού των δημόσιων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη γενική κυβέρνηση (ΑΔΕ) ορίζεται, σε συναλλακτική βάση, ως η αλλαγή των συνολικών στοιχείων ενεργητικού μείον των στοιχείων παθητικού των ΑΔΕ, προσαρμοσμένα για μεταβολές της αποτίμησης, μείον τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει από φορείς που ενσωματώθηκαν στη γενική κυβέρνηση. Οι ΑΔΕ θα περιλαμβάνουν τις κάτωθι επιχειρήσεις και οργανισμούς: ΕΛΓΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ (εξαιρουμένου του λογαριασμού ΕΛΕΓΕΠ), EOT, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, ΕΡΤ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΔ Α.Ε., ΟΣΕ).
ο Τα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν
– Καταθέσεις των ΑΔΕ στη Τράπεζα της Ελλάδος και καταθέσεις των ΔΕ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (εγχώρια και ξένα). Οι καταθέσεις θα μετρούνται σε ονομαστική αξία εξαιρουμένων των συσσωρευμένων τόκων
Μετοχές που έχουν στην κατοχή τους οι ΔΕ και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
• Μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές εταιρείες διαχείρισης
– Συμμετοχές σε ομόλογα κεντρικής κυβέρνησης
– Άλλα ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό
ο Τα στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν τα βραχυχρόνια και μακροχρόνια δάνεια από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις ΔΕ, τα οποία έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής. Περιλαμβάνουν επίσης τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια από το ξένο τραπεζικό σύστημα, καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλους επίσημους δανειστές, όπως μετράται από τη διαφορά μεταξύ των νέων δανείων που χορηγούνται στους εν λόγω φορείς (όπως εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με το νόμο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη) και οι αποσβέσεις των εν λόγω δανείων μέσω καταπτώσεων κρατικών εγγυήσεων ή την απόσβεση των εν λόγω δανείων από πραγματικές πληρωμές από τις ίδιες τις εταιρείες, υπό την παρακολούθηση και την πληροφόρηση που παρέχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ25).
Οι δαπάνες του Εθνικού Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΔΠ) δεν συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες της Κεντρικής Κυβέρνησης και ορίζονται ως η μεταβολή στις καταθέσεις του ΕΤΔΠ, καθαρές από τις μεταβολές που προκύπτουν απο δανεισμό μέσω τιτλοποιήσεων οι οποίες θα λογίζονται στην κεντρική κυβέρνηση ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Οι μεταβολές στις καθαρές καταθέσεις του ΕΤΔΠ θο προσδιορίζονται από τα στοιχεία της έρευνας νομισματικής στατιστικής αναφορικά μί δανεισμό ή καταθέσεις που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες. Αναφορικά με καταθεσεκ στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι καθαρές καταθέσεις θα μετρώνται κατευθείαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεταφορά εσόδων από αποκρατικοποιήσεις προς το κράτος θα μετράται απευθείας από τις εισροές προς τον λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων.
5. Λοιπές προβλέψεις
ο Για τους σκοπούς του προγράμματος, οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης που παρακολουθούνται δεν περιλαμβάνουν πληρωμές που σχετίζονται με τη στήριξη τραπεζών, όταν έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για τη στήριξη και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Συναλλαγές που μπορούν να εξαιρεθούν από το ισοζύγιο περιλαμβάνουν δάνεια προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση), μη ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση, εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και ενέργειες που σχετίζονται με το ΤΧΣ. Ωστόσο, το προσωπικό του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε χρηματοοικονομική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εγγυήσεων ή η παροχή ρευστότητας.
ο Μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλου φορείς οντότητες με ομόλογα δεν περιλαμβάνουν την έκδοση ομολόγων για το διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον τομέα της υγείας που έγινε στο τέλος του 2009, καθώς και τους διακανονισμούς που σχετίζονται με δικαστικές υποχρεώσεις και τις αποζημιώσεις των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής.
ο Τα σωρευτικά πρωτογενή ισοζύγια των φορέων γενικής κυβέρνησης πλην των υπουργείων και των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ) θα προσαρμοστούν αφαιρώντας τη διαφορά μεταξύ των σωρευτικών μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 μέσω του μηχανισμού για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και της μεταβολής στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δεκέμβριο του 2011.
6. Υποστηρικτικό υλικό
• Στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του τακτικού και του κρατικού προϋπολογισμού θα παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών εντός τριών εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Τα στοιχεία θα τιερΛαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τις μηνιαίες εκθέσεις που δημοσιεύονται στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών. Θα περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε ομολογά προς κοινωνικά ταμεία ή άλλους φορείς και καταπτώσεις εγγυήσεων.
• Στοιχεία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, των ταμείων έκτος προϋπολογισμού
συμπεριλαμβανομένων των ΕΤΕΡΠΣ, ΛΚΛΓΕ καθώς και^δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη γενική κυβέρνηση θα παρέχονται στο ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ από το ΓΛΚ σε συνεργασία με την Δ/νση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων (νοσοκομεία ΕΣΥ) θα παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας και ληξιπρόθεσμες οφειλές λοιπών υπουργείων από το Υπουργείο Οικονομικών εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος
κάθε μήνα.
Β. Ανώτατο όριο Πρωτογενών Δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού (Κριτήριο Απόδοσης)
7. Ορισμός: Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αποτελούνται από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συν τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) μείον τις δαπάνες για τους τόκους που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείον των μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 μέσω του μηχανισμού για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης πλην των υπουργείων συν τις αλλαγές στα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων σε φορείς εκτός της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους ορισμούς που αναφέρονται παραπάνω. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο κριτήριο απόδοσης δεν περιλαμβάνουν τυχόν πληρωμές σε μετρητά για την αναδιάρθρωση των τραπεζών όταν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ισοζύγιο περιλαμβάνουν δάνεια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδύσεις σε μετοχές των εισηγμένων και μη εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση), μη ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση και αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Εν τούτοις κάθε χρηματοοικονομική κίνηση από την κεντρική ή γενική κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενης της έκδοσης εγγυήσεων ή την παροχή ρευστότητας θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
8. Υποστηρικτικό υλικό: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών θα παρέχει στοιχεία για τις μηνιαίες δαπάνες του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει επίσης μηνιαία στοιχεία για το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων.
Γ. Μη-Συσσώρευση Εγχώριων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών από τη Γενική Κυβέρνηση (Συνεχής Ενδεικτικός Στόχος)
9. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος, οι εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές ορίζονται ως τα ανεξόφλητα τιμολόγια προς προμηθευτές μετά από πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Στην περίπτωση που η οφειλόμενη ημερομηνία δεν ορίζεται ρητά στη σύμβαση προμήθειας, μια υποχρέωση που δεν έχει πληρωθεί θεωρείται ως ληξιπρόθεσμη οφειλή 90 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού παραστατικού. Τα στοιχεία θα παρέχονται εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα. Η συνεχής μη συσσώρευση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών ορίζεται ως μη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου στο οποίο εξετάζεται το κριτήριο απόδοσης, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία έγινε η ανάληψη των απλήρωτων υποχρεώσεων συν τις μεταβιβάσεις που έγιναν το 2012 μέσω του μηχανισμού τακτοποίησης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό δεν περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν από το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.
10. Υποστηρικτικό υλικό: Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει συνεπή στοιχεία για τις μηνιαίες ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης, όπως ορίζονται παραπάνω εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος του μήνα και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βασίζονται στα αποτελέσματα έρευνας έως ότου τα δεδομένα του Μητρώου Δεσμεύσεων αξιολογηθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι παρέχουν συνεκτική και αξιόπιστη πληροφορία.. Τα στοιχεία αυτά θα περιέχουν επίσης απλήρωτες υποχρεώσεις για περισσότερες από 30 και 60 ημέρες για την κεντρική κυβέρνηση (Υπουργεία και Αποκεντρωμένες διοικήσεις). Στοιχεία απλήρωτων υποχρεώσεων άνω των 30 και 60 ημερών θα βασίζονται στα μητρώα δεσμεύσεων.
Δ. Ανώτατο όριο Συνολικού Χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης (Κριτήριο Απόδοσης)
11. Ορισμός: Το συνολικό απόθεμα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα αφορά στο χρέος κεντρικής κυβέρνησης σε όρους ESA95, το οποίο περιλαμβάνει το κρατικό χρέος, χρέη από
ειδικούς λογαριασμούς και δημόσιες επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς και άλλες προσαρμογές κατά το σύστημα ESA95. Θα ορίζεται για τους σκοπούς του προγράμματος ως το σύνολο των τρεχουσών ακαθάριστων υποχρεώσεων χρέους. Θα περιλαμβάνει, αλλά δε θα περιορίζεται σε, υποχρεώσεις σε μορφή τίτλων και δανείων. Δε θα περιλαμβάνει πληρωτέους λογαριασμούς. Το χρέος θα μετράται στην ονομαστική του αξία. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθορίζονται από το Πρόγραμμα εφαρμόζονται σε όλο το χρέος το οποίο έχει εκδοθεί σε νόμισμα εκτός του Ευρώ. Οι αναπροσαρμογές χρέους συνδεδεμένου με δείκτες πληθωρισμού θα γίνονται βάσει των σχετικών δεικτών που είναι συνδεδεμένοι με αυτό. Για τους σκοπούς του προγράμματος το ανώτατο όριο για το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δε θα περιλαμβάνει χρέος που προκύπτει από πληρωμές για αναδιάρθρωση τραπεζών, όταν αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής του προγράμματος για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα (αυτό δεν αφορά το χρέος που σχετίζεται με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Εδώ περιλαμβάνονται δάνεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επένδυσες σε μετοχικό κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ανταποδοτική κεφαλαιοποίηση), μη ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση και εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Το προσωπικό του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα για κάθε χρηματοοικονομική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εγγυήσεων ή η παροχή ρευστότητας, με εξαίρεση της διαμεσολάβησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε repos μεταξύ ξένων και εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
12. Προσαρμογές: Για το 2011, το ανώτατο όριο συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βάσει ESA 95 θα προσαρμοστεί προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) κατά το ποσό πιθανής
αναθεώρησης προς τα πάνω (ή προς τα κάτω) του ποσού των 378.2δις που είναι το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης του τέλους Δεκεμβρίου 2011. Από το ανώτατο όριο θα εξαιρείται δανεισμός που προορίζεται για την εξασφάλιση ενεχύρου για συμμετοχή σε πράξεις του ιδιωτικού τομέα που προβλέπονται από το πρόγραμμα και στο βαθμό που ο δανεισμός αυτός εμπεριέχεται στους ορισμούς για το ακαθάριστο χρέος.
13. Υποστηρικτικό υλικό: Στοιχεία για το συνολικό ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τους ορισμούς του ESA95, το αργότερο 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Ε. Ανώτατο όριο για νέες εγγυήσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης (Κριτήριο Απόδοσης)
14. Ορισμός: Το ανώτατο όριο για νέες εγγυήσεις Κεντρικής Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει νέες εγγυήσεις που χορηγούνται από το κράτος, καθώς και νέες εγγυήσεις που χορηγούνται από κάθε άλλο φορέα που κατατάσσεται, σύμφωνα με το ESA95, στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά εξαιρεί εγγυήσεις προς φορείς των οποίων το χρέος περιλαμβάνεται στο ανώτατο όριο χρέους της κεντρικής κυβέρνησης όπως αυτό ορίζεται σης παραγράφους 12 και 13. Το ανώτατο όριο δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη στήριξη των τραπεζών και εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ. Από το ανώτατο όριο εξαιρούνται εγγυήσεις που χορηγούνται από το ΕΤΕΑΝ έως 50 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση αυτές να ασφαλίζονται πλήρως από ισόποση τραπεζική κατάθεση. Νεεο εγγυήσεις θεωρούνται και οι εγγυήσεις που χορηγούνται κατά τη διάρκεια του τρεχσνκκ δημοσιονομικού έτους. Οι εγγυήσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης τις εγγυήσεις για τις οποιες υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας τους πέρα από τους αρχικούς όρους του συμβολαίου. Το όριο δεν θα συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις που παρέχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλ. (COM(2011) 655) με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλειων επιμερισμένου κινδύνου από τις οποίες δε θα δημιουργηθούν ενδεχόμενες υποχρεώσεις στο ελληνικό κράτος.
15. Υποστηρικτικό υλικό. Όλες οι νέες εγγυήσεις της κεντρικής κυβέρνησης θα καταγράφονται με λεπτομέρεια, προσδιορίζοντας τα ποσά και τους δικαιούχους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα παρέχει τα στοιχεία σε μηναία βάση, μέσα σε 3 εβδομάδες μει το τέλος κάθε μήνα. Οι μη κρατικοί φορείς που εντάσσονται στην κεντρική κυβέρνηση 6 ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις νέες εγγυήσεις που χορηγούν < μηναία βάση και μέσα σε 3 εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα.
ΣΤ. Μη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξωτερικού χρέους Γενικής Κυβέρνησης (διαρκές κριτήριο απόδοσης)
16. Ορισμός: Για τους σκοπούς του προγράμματος, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή εξωτερικού χρέους ορίζεται η πληρωμή χρέους που έχει συνάψει ή εγγυηθεί η γενική κυβέρνηση σε κατοίκους του εξωτερικού, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί εντός επτά ημερών από τη λήξη της. Το κριτήριο απόδοσης θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
17. Υποστηρικτικό υλικό: Το απόθεμα των εξωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης θα παρέχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με χρονική υστέρηση που δεν θα υπερβαίνει τις επτά ημέρες μετά την ημερομηνία εξέτασης.
Ζ. Κατώτατο όριο εσόδων από Ιδιωτικοποιήσεις (Κριτήριο Απόδοσης)
18. Ορισμός: Ως έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ορίζονται οι εισπράξεις από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα διενεργούνται από τον φορέα αρμόδιο για αυτό (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) ή πριν από την ίδρυση του οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούνται απ ‘ευθείας από την κυβέρνηση. Αυτά θα περιλαμβάνουν, αλλά δεν θα περιορίζονται σε αυτά, την πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων εταιρειών και τραπεζών, συμμετοχές σε δημόσια έργα υποδομής, συμμετοχές σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs), χρόνιες μισθώσεις σε εμπορική ακίνητη περιουσία και δημόσια περιουσία, συμφωνίες πώλησης και επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού, τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων ή οτιδήποτε άλλων στοιχείων ενεργητικού τα οποία θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καθώς και πώληση δικαιωμάτων και συμβάσεων παραχώρησης (συμπεριλαμβανομένης της τιτλοποίησης των εσόδων από τις συμβάσεις παραχώρησης). Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα αποτιμώνται σε ευρώ και θα αναφέρονται σε ακαθάριστη βάση, εξαιρουμένων δαπανών κεφαλαίου ή άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης καθώς και του κόστους λειτουργίας του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Τα έσοδα, θα καταγράφονται ως εισροή μετρητών που εισπράττονται από το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, και πριν από την ίδρυση του σε περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνουν απ ‘ευθείας από την κυβέρνηση, ως καταθέσεις κατά την ημέρα της συναλλαγής στον Ειδικό Λογαριασμό Ιδιωτικοποιήσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
19. Υποστηρικτικό υλικό: Τριμηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα τριμηνιαία υπόλοιπα του λογαριασμού ιδιωτικοποίησης, οι εισροές στο λογαριασμό (κατά συγκεκριμένο έργο), και των εκροών προς τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατίθενται από τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το αργότερο δύο εβδομάδες μετά το τέλος κάθε τριμήνου. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει τριμηνιαία έκθεση προόδου αναφορικά με τη δραστηριότητα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και περιγραφή των δραστηριοτήτων του, πληροφορίες σχετικά με τις δανειακές του ανάγκες (ποσά, όρους δανείων και εγγυήσεις), ενημέρωση για τα βήματα στο επιχειρησιακό σχέδιο, και τις τελευταίες εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα έσοδα καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Επιπλέον, οι τριμηνιαίες εκθέσεις για τις δραστηριότητες του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, μαζί τις ελεγμένες από Ορκωτούς Ελεγκτές οικονομικές του καταστάσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
20. Άλλα: Για την παρακολούθηση του κριτηρίου απόδοσης, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις γενικά εξαιρούνται (σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ΤΜΣ) από τις ταμειακές εισπράξεις. Ωστόσο, για τα έτη 2012 και 2013, όταν συντρέχει περίπτωση, οι πωλήσεις αδειών τυχερών παιχνιδιών, αδειών επικοινωνιών, πωλήσεις αεροσκαφών, καθώς και επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου όπως αυτά συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος τον Μαΐο του 2010 το πρόγραμμα ή κατά τη δεύτερη αναθεώρηση για τον προϋπολογισμό του 2011, θα καταγράφονται ως ταμειακά έσοδα και θα λαμβάνονται υπόψη για την διαμόρφωση του σχετικού κριτηρίου απόδοσης για το Πρωτογενές Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης σε Τροποποιημένη Ταμειακή Βάση (MGGPCB), ανεξάρτητα από το εάν οι εισροές προέρχονται από ιδιωτικοποίηση ή όχι. Ο υπεύθυνος
φορέας για την ιδιωτικοποίηση θα παρέχει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναλυτικά στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα και τις δαπάνες των ανωτέρω, σε μηνιαία βάση – έως το τέλος της 20ης ημέρας για κάθε επόμενο μήνα.
Η. Έλλειμμα κατά ESA και οι συνολικές απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων του προγράμματος.
21. Έλλειμμα κατά ESA του προγράμματος. Για τους σκοπούς του προγράμματος, από το έλλειμμα κατά ESA θα εξαιρούνται έσοδα από την πώληση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού, όπως γη, κτίρια, και λοιπές συμβάσεις παραχώρησης ή άδειες εκμετάλλευσης, εκτός εάν αυτά έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος του Μαΐου του 2010 και συμπεριλαμβανομένων των επόμενων αναθεωρήσεων.
22. Συνολικές απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων του προγράμματος Η απόδοση του προγράμματος θα παρακολουθείται από στοιχεία που θα παρέχονται στην Ε.Ε., ΕΚΤ και στο ΔΝΤ από το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αρχές θα διαβιβάζουν έγκαιρα στο ΔΝΤ, στην Ε.Ε. και TC προσωπικό της ΕΚΤ τυχόν αναθεωρήσεις των δεδομένων.
ΙΙ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΟΡΟΣΗΜΩΝ
23 Διαρθρωτικό ορόσημο για την πρόοδο στη βελτίωση της διοίκησης το εισπρακτικού μηχανισμού. Η πρόοδος στην διοίκηση του εισπρακτικού μηχανισμού για το 2012 θα προσδιοριστεί μέσω της επίτευξης των στόχων του πίνακα 1.
24 Ορισμός: Ολοκληρωμένος έλεγχος ορίζεται ο έλεγχος ο οποίος αναφέρεται επίσημα ο ολοκληρωμένος στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ELENXIS, συμπεριλαμβανομένης τι υπογραφής από τον προϊστάμενο έλεγχου, και του διακανονισμού ή της έφεσης του φορολογούμενου για το πληρωτέο ποσό ή της αναφοράς του ελεγκτή για τη μη ύπαρξη οικονομικής εκκρεμότητας.
25. Υποστηρικτικό υλικό. Μηνιαία πληροφορία για αναλυτικούς τακτικούς ελέγχους βάσει κριτηρίων ρίσκου και περιοδικών ελέγχων ΦΠΑ για μεγάλους φορολογούμενους, αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία καθώς και για περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ, είσπραξης και βεβαίωσης φόρων και προστίμων και είσπραξης φορολογικών οφειλών θα παρέχονται από τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή για τη διαχείριση των εσόδων το αργότερο δύο εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα. Η υποβολή πληροφορίας θα περιλαμβάνει στοιχεία από το 2010. Η πληροφορία θα συνεχίσει να παρέχεται και μετά το Δεκέμβριο του 2012
26. Διαρθρωτικό ορόσημο για την πρόοδο της Οικονομικής Διαχείρισης του Δημοσίου του 2012. Η πρόοδος στην εφαρμογή των παρεμβάσεων στον τομέα της Οικονομικής Διαχείρισης του Δημοσίου θα προσδιοριστεί μέσω της επίτευξης των στόχων του πίνακα 2.
27. Ορισμός: Οι αναφερόμενοι θεσμικοί φορείς (κράτος και φορείς της γενικής κυβέρνησης) περιλαμβάνουν κάθε φορέα που υπάγεται στην γενική κυβέρνηση, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ από [το τέλος Φεβρουαρίου] 2012, με εξαίρεση των εντάξεων νέων φορέων που υπάγονται στον έλεγχο των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης. Οποιοσδήποτε φορέας θα υπάγεται στον παραπάνω ορισμό μετά τον Δεκέμβριο του 2011 θα μπορεί να εφαρμόσει μητρώο δεσμεύσεων σε πιλοτική βάση.
Οι συνοπτικές αναφορές που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από το μητρώο δεσμεύσεων περιλαμβάνουν και τα έντεκα πεδία που είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από τo τέλος Ιουνίου, οι καταχωρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο σύνολο πεδίων, συμπεριλαμβανομένων των σωρευτικών πιστώσεων που έχουν απελευθερωθεί, των αναληφθέντων δεσμεύσεων, των ληφθέντων τιμολογίων και των πραγματοποιηθέντων πληρωμών.
28. Υποστηρικτικό Υλικό: Μηνιαία συνοπτική πληροφορία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ερωτηματολόγια και άλλες πηγές σχετικά με την απόδοση των παραπάνω αναφερθέντων δεικτών θα δημοσιεύονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών στην ιστοσελίδα του το αργότερο μέχρι και [τέσσερις] εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα. Η υποβολή στοιχείων θα αφορά και στοιχεία για το τέλος του 2011. Η πληροφορία μέσω ερωτηματολογίων θα συνεχίσει να παρέχεται μετά το Δεκέμβριο 2012 εκτός και εάν οι διαφορές μεταξύ των ερωτηματολογίων και της ηλεκτρονικής πλατμόρφας έχουν εξαλειφθεί.
Πίνακας 1. διαρθρωτικό Ορόσημο για τη Διοίκηση του Εισπρακτικού Μηχανισμού
Στόχοι 2012
Τομέας Δείκτης Τέλη Ιουνίου Τέλη Δεκεμβρίου
Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
a. Είσπραξη ληξιπρόθ. οφειλών βεβαιωμένων έως τέλη Δεκ. 2011 (εκατ. €) 1.000 2.000
b. Είσπραξη νέων οφειλών βεβαιωμένων εντός 2012 (% νέου χρέους) 0% 20%
Ελεγχοι και εισπράξεις μεγάλων φορολογουμένων
a. Αριθμός ολοκληρωμένων αναλυτικών ελέγχων με βάση κριτήρια ρίσκου 150 300
b. Αριθμός ολοκληρωμένων προσωρινών ελέγχων με βάση
κριτήρια ρίσκου (ΦΠΑ, παρακρατήσεων, επιστροφών απαλλαγών κ.α.) 150 325
Εκ των οποίων επιτόπιοι έλεγχοι 25 100
c. Εισπράξεις βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από
όλους τους ολοκληρωμένους αναλυτικούς
και προσωρινούς ελέγχους (% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων) 50% 50%
Έλεγχοι και εισπράξεις αυτοαπασχολούμενων και ατόμων με μεγάλη περιουσία
a. Αριθμός ολοκληρωμένωννέων αναλυτικών ελέγχων με βάση
κριτήρια ρίσκου αυτοαπασχολούμενων και ατόμων με μεγάλη περιουσία 600 1.300
b. Εισπράξεις βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους
ολοκληρωμένους αναλυτ. ελέγχους (% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων) 50% 50%
Έλεγχοι και εισπράξεις για μη απόδοση ΦΠΑ
a. Αριθμός ολοκληρωμένων αναλυτικών ελέγχων για μη-απόδοση ΦΠΑ 5.000 10.000
b. Εισπράξεις βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους
ολοκληρωμένους αναλυτ.ελέγχους (% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων) 20% 20%
1/ Σωρευτικοί στόχοι από 1η Γενάρη 2012
2/ Οι έλεγχοιπου θα έχουν ολοκληρωθεί από Γενάρη 2011 θα επιφέρουν τουλάχιστον 1.700.
Πίνακας 2. Διαρθρωτικό Ορόσημο για την Διοίκηση Οικονομικών του Δημοσίου
Στόχοι 2012
Τομέας Δείκτης Τέλη Ιουνίου Τέλη Δεκεμβρίου
Έλεγχος Δαπανών
a. Ποσοστό φορέων (Κράτος και Φορείς Γενικής
Κυβέρνησης) που στέλνουν στοιχεία μέσω της
ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-portal) του ΓΛΚ για:
1) συνολικές πιστώσεις Τακτικού Προϋπολογισμού
(συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναθεωρήσεων)
2) Εκκρεμείς υποχρεώσεις; 3) Απλήρωτες υποχρεώσεις;
4) Ληξιπρόθεσμες Οφειλές (για Τακτικό Π/Υ και ΠΔΕ) στο
τέλος κάθε μήνα με στοιχεία από το μητρώο δεσμεύσεων 70% 90%
b. Διαφορές μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς
τρίτους των φορέων γενικής κυβέρνησης εκτός
του Κράτους που καταγράφονται στην ηλεκτρονική
πλατφόρμα (e-porta!) του ΓΛΚ βάση στοιχείων του
μητρώου δεσμεύσεων και των συνολικών ληξιπρόθεσμων
οφειλών που καταγράφονται μέσω μηνιαίων ερωτηματολογίων
(% των ληξιπρόθεσμων οφειλών) 25% 1%
1/Σωρευτικοί στόχοι από 1η Γενάρη2012
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ
Αθήνα, [Χ] Φεβρουαρίου 2012
Κύριο Juncker,
Πρόεδρο των κρατών μελών
της Ευρωζώνης
Κύριο Rehn .
Αντιπρόεδρο Οικονομικών
και Νομισματικών Υποθέσεων και του Ευρώ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κύριο Draghi.
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Αγαπητοί κκ. Juncker, Rehn και Draghi,.
Το συνημμένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (ΜΟΧΠ) περιγράφει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για το υπόλοιπο του 2012 και την περίοδο 2013-2015 για να διορθώσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να διασφαλίσει τις συνθήκες διαβίωσης του Ελληνικού πληθυσμού με δίκαιο τρόπο, στο πλαίσιο της δέσμευσης μας στο κοινό νόμισμα.
Για τη στήριξη των στόχων μας, έχουμε δεσμευτεί για ένα σύνολο βασικών πολιτικών, στη βάση όσων έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμεσης Ετοιμότητας (ΔΧΑΕ – Stand-by Arrangement/SBA) που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Οι πολιτικές αυτές δίνουν μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στην διασφάλιση μιας δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής:
• Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, θα επιταχύνουμε την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών. Πράγματι, για να δώσουμε μια δυνατή αρχική ώθηση στη μείωση του ανά μονάδα εργατικού κόστους και να προστατεύσουμε την απασχόληση, [έχουμε ήδη] μεταρρυθμίσει το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειώσαμε τον κατώτατο μισθό ως προαπαιτούμενη δράση του προγράμματος. Και για τη μείωση των αγκυλώσεων της αγοράς, της αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση της μακροχρόνιας δυνητικής ανάπτυξης [εφαρμόζουμε] μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
• Για να καταστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα βιώσιμο, υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες και τα έσοδα. Η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσω μόνιμων μειώσεων δαπανών και μέτρα προς το σκοπό αυτό [έχουν ήδη εφαρμοσθεί] ως προαπαιτούμενες ενέργειες. Οι προσπάθειες αυτές θα υποστηριχθούν από την πλευρά των εσόδων από μια φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη διεύρυνση-της φορολογικής βάσης και την επίτευξη μιας πιο δίκαιης διανομής του φορολογικού βάρους, και από μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πράγματι, -προς ενίσχοση αυτής της κρίσιμης προσπάθειας [έχουμε ήδη λάβει]- μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.
• Έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και καλά κεφαλαιοποιημένο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και την σταθερή ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα θα αναδιαρθρωθεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε συνέχεια της επερχόμενης ανταλλαγής του δημόσιου χρέους. [Εχουμε ήδη ολοκληρώσει] μια εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών και ένα σχέδιο για μια μεγάλη τράπεζα που ανήκει στο δημόσιο, ως προαπαιτούμενη δράση. Για τη στήριξη αυτών των προσπαθειών, και ως προαπαιτούμενες δράσεις, [ενισχύσαμε] το πλαίσιο εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης καθώς και το πλαίσιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
• Παραμένουμε πιστοί στα φιλόδοξα σχέδια μας για αποκρατικοποιήσεις. Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε βασικούς τομείς της οικονομίας σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω
αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων θα ενθαρρύνει την ιδιωτική επένδυση και θα στηρίξει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Για τη στήριξη του φιλόδοξου πολυετούς προγράμματος μας, ζητάμε μια [τριετή] δυ-υθέτηση στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευθέτησης Πιστωτικής Διευκόλυνσης (ΔΔΠΔ) (Extended Fund Facility (EFF)) (ύψους ΕΤΔ (SDR) [xx] δισεκατομμυρίων ([Χ,ΧΧΧ] τοις εκατό του μεριδίου, β [xx] δισεκατομμύρια). Ζητάμε την ακύρωση της υφιστάμενης ΔΕΔ (SBA). Έχουμε στείλει μια παράλληλη αίτηση για χρηματοπιστωτική βοήθεια στα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης συνολικού ύψους €[ΧΧ] δισεκατομμυρίων. Τα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στήριξη της εφαρμογής του προγράμματος μας για όσο διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαρκής εφαρμογή του προγράμματος σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωσης του χρέους, θα θέσει το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει μια ανταλλαγή χρέους με στόχο να συμφωνήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους μας. Θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία την ανταλλαγή χρέους, όπως περιγράφεται στο επισυναπτόμενο ΜΟΧΠ, [πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εξέταση της ΠΠΔ].
Η εφαρμογή του προγράμματος μας θα παρακολουθείται μέσω ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης και διαρθρωτικών ορόσημων όπως περιγράφονται στο συνημμένο ΜΟΧΠ και στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ), και .μέσω των λεπτομερών και συγκεκριμένων κριτηρίων πολιτικής στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.). Θα υπάρξουν δώδεκα τριμηνιαίες αναθεωρήσεις στο πλαίσω της συμφωνίας. Οι αναθεωρήσεις θα αξιολογούν την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος και θα καταλήγουν σε τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων του.’
Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που καθορίζονται στο συνημμένο ΜΟΧΠ είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος. Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε διορθωτικές ενέργειες που τυχόν θα καταστούν κατάλληλες για το σκοπό αυτό καθώς οι περιστάσεις αλλάζουν. Θα έρθουμε σε διαβούλευση με το Ταμείο, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για την υιοθέτηση οιωνδήποτε σχετικών ενεργειών και πριν από την αναθεώρηση των πολιτικών που περιέχονται σε αυτό το ΜΟΧΠ, σύμφωνα με τις πολιτικές του Ταμείου για σχετικές διαβουλεύσεις.
Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στην κα. Λαγκάρντ.
Λουκάς Παπαδήμος
Πρωθυπουργός
Ευάγγελος Βενιζέλος Γεώργιος Προβόπουλος
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Διοικητής
& Υπουργός Οικονομικών της Τράπεζας της Ελλάδας
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ
Αθήνα, [Χ] Φεβρουαρίου 2012
Κυρία Κριστίν Λαγκάρντ
Διευθύνουσα Σύμβουλο
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ουάσινγκτον
Αγαπητή Κυρία Λαγκάρντ:
Το συνημμένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (ΜΟΧΠ) περιγράφει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για το υπόλοιπο του 2012 και την περίοδο 2013-2015 για να διορθώσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να διασφαλίσει τις συνθήκες διαβίωσης του Ελληνικού πληθυσμού με δίκαιο τρόπο, στο πλαίσιο της δέσμευσης μας στο κοινό νόμισμα.
Για τη στήριξη των στόχων μας, έχουμε δεσμευτεί για ένα σύνολο βασικών πολιτικών, στη βάση όσων έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμεσης Ετοιμότητας (ΔΧΑΕ – Stand-by Arrangement/SB Α) που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Οι πολιτικές αυτές δίνουν μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στην διασφάλιση μιας δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής:
• Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, θα επιταχύνουμε την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών. Πράγματι, για να δώσουμε μια δυνατή αρχική ώθηση στη μείωση του ανά μονάδα εργατικού κόστους και να προστατεύσουμε την απασχόληση, έχουμε ήδη μεταρρυθμίσει το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειώσαμε τον κατώτατο μισθό ως προαπαιτούμενη δράση του προγράμματος. Και για τη μείωση των αγκυλώσεων της αγοράς, της αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση της μακροχρόνιας δυνητικής ανάπτυξης [εφαρμόζουμε] μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον
• Για να καταστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα βιώσιμο, υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες και τα έσοδα. Η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσω μόνιμων μειώσεων δαπανών και μέτρα προς το σκοπό αυτό έχουν ήδη εφαρμοσθεί ως προαπαιτούμενες ενέργειες. Οι προσπάθειες αυτές θα υποστηριχθούν από την πλευρά των εσόδων από μια φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επίτευξη μιας πιο δίκαιης διανομής του φορολογικού βάρους και από μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πράγματι, προς ενίσχυση αυτής της κρίσιμης προσπάθειας έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.
• Έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και καλά κεφαλαιοποιημένο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και την σταθερή ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα θα αναδιαρθρωθεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε συνέχεια της επερχόμενης ανταλλαγής του δημόσιου χρέους. [Εχουμε ήδη ολοκληρώσει] μια εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών και ένα σχέδιο για μια μεγάλη τράπεζα που ανήκει στο δημόσιο, ως προαπαιτούμενη δράση. Για τη στήριξη αυτών των προσπαθειών, και ως* προαπαιτούμενες δράσεις, [ενισχύσαμε] το πλαίσιο εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης καθώς και το-πλαίσιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
• Παραμένουμε πιστοί στα φιλόδοξα σχέδια μας για αποκρατικοποιήσεις. Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε βασικούς τομείς της οικονομίας σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω
αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων θα ενθαρρύνει την ιδιωτική επένδυση και θα στηρίξει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Για τη στήριξη του φιλόδοξου πολυετούς προγράμματος μας, ζητάμε μια [τριετή] διευθέτηση στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευθέτησης Πιστωτικής Διευκόλυνσης (ΔΔΠΔ) (Extended Fund Facility (EFF)) (ύψους ΕΤΔ (SDR) [xx] δισεκατομμυρίων ([Χ,ΧΧΧ] τοις εκατό του μεριδίου € [χχ] δισεκατομμύρια). Ζητάμε την ακύρωση της υφιστάμενης ΔΧΑΕ (SBA). Έχουμε στείλει μια παράλληλη αίτηση για χρηματοπιστωτική βοήθεια στα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης συνολικού ύψους €[ΧΧ] δισεκατομμυρίων. Τα Κράτη Μέλη της ευρωζωνης έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στήριξη της εφαρμογής του προγράμματος μας για. όσο διάστημα θα.χρειαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαρκής εφαρμογή του προγράμματος σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωσης του χρέους, θα θέσει το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό
έχουμε ξεκινήσει μια ανταλλαγή χρέους με στόχο να συμφωνήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους μας. Θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία την ανταλλαγή χρέους, όπως περιγράφεται στο επισυναπτόμενο ΜΟΧΠ, [πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εξέταση της ΠΠΔ].
Η εφαρμογή του προγράμματος μας θα παρακολουθείται μέσω ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης και διαρθρωτικών ορόσημων όπως περιγράφονται στο συνημμένο ΜΟΧΠ και στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΤΜΣ), και μέσω των λεπτομερών και συγκεκριμένων κριτηρίων πολιτικής στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε Ε) Θα υπάρξουν δώδεκα τριμηνιαίες αναθεωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας Οι αναθεωρήσεις θα αξιολογούν την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος και θα καταλήγουν σε τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων του.
Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που καθορίζονται στο συνημμένο ΜΟΧΠ είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος. Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε διορθωτικές ενέργειες που τυχόν θα καταστούν κατάλληλες για το σκοπό αυτό καθώς οι περιστάσεις αλλάζουν. Θα έρθουμε σε διαβούλευση με το Ταμείο, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για την υιοθέτηση οιωνδήποτε σχετικών ενεργειών και πριν από την αναθεώρηση των πολιτικών που περιέχονται σε αυτό το ΜΟΧΠ, σύμφωνα με τις πολιτικές του Ταμείου για σχετικές διαβουλεύσεις.
Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στους κκ. Juncker, Rehn και Draghi.
Λουκάς Παπαδήμος
Πρωθυπουργός
Ευάγγελος Βενιζέλος Γεώργιος Προβόπουλος
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Διοικητής
& Υπουργός Οικονομικών της Τράπεζας της Ελλάδας
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.