Γ. Πολιτικές Χρηματοπιστωτικού τομέα
3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να παράσχει την στήριξη που απαιτείται για να αποκατασταθεί n εμπιστοσύνη στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο συνδυασμός της ύφεσης που βαθαίνει και της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη απο την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Θα χρειαστούν καλά στοχευμένες δράσεις ανακεφαλαιοποίησης και αποφασιστικότητα μαζί με αλλαγές του νόμου για να διευκολυνθεί ή στρατηγική και να βελτιωθεί το πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Μαζί με τις δράσεις που αναφέρονται, οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να στηρίξουν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και καλά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα που θα μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι καταθέτες θα είναι προστατευμένοι.
4. Η στρατηγική μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα αποτελείται από ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία:
– Μια αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών: Ολες οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια βασική αναλογία κεφαλαίου πρώτου βαθμού που ορίζεται στο 9 τοις εκατό εως το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο 10 τοις εκατό τον Ιούνιο 2013. Η ΤτΕ με την στήριξη εξωτερικών συμβούλων θα αναλάβει την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας (προκαταρκτική ενέργεια). Η εκτίμηση αυτή θα βασίζεται, μεταξύ των άλλων, στα αποτελέσματα από την δανειακή διαγνωστική άσκηση BlackRock, τον αντίκτυπο του PSI και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες. Παράλληλα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα καθορίζονται στη βάση μιας απαίτησης όπως διατηρηθεί μια αναλογία 7 τοις εκατό του βασικού κεφαλαίου πρώτου βαθμού στο πλαίσιο υπό τριετές ακραίο δυσμενές σενάριο (απαιτήσεις Πυλώνα ΙΙ). Βάσει αυτών των κεφαλαιακών αναγκών που αναγνωρίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και θα υποβάλλουν σχέδια για αύξηση κεφαλαίων.
– Παράλληλα, θα διεξαχθεί μια στρατηγική αποτίμησης του τραπεζικού τομέα. Σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, η Τράπεζα της Ελλάδας θα διεξάγει μια λεπτομερή και αυστηρή αποτίμηση της κάθε τράπεζας με τη χρήση ενός συνόλου ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν με ενδεικτικούς και όχι περιοριστικούς όρους: την καλή κατάσταση και προθυμία των μετόχων να εισφέρουν νέα κεφάλαια, την ποιότητα της διοίκησης και τα συστήματα διοίκησης κινδύνου, μετρικές κεφαλαίου, ρευστότητας και αποδοτικότητας (κοιτώντας τόσο προς τα εμπρός όσο και πρός τα πίσω), τις καθορισμένες στη Τράπεζα της Ελλάδας τιμές τραπεζικών κινδύνων και ένα βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο. Η αποτίμηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο).
– ΑΤΕ: Με βάση την τρέχουσα εργασία των εν ενεργεία εταιρειών εξωτερικού ελέγχου, θα ολοκληρώσουμε μια μελέτη για το πως θα πρέπει να προσφωνηθεί η ΑΤΕ (ως προκαταρτική
ενέργεια). Η αποτίμηση αυτή θα περιγράφει τις νομικές, λειτουργικές και οικονομικές πτυχές των διαφόρων λύσεων και θα παρουσιάσει τα έξοδα που συνδέονται με αυτές.
Αναδιάρθρωση κεφαλαιακής δομής και ενέργειες εξυγίανσης
– Θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Βάσει μιας αποτίμησης της βιωσιμότητας και των σχεδίων άντλησης κεφαλαίων, η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την συγκέντρωση κεφαλαίου θα οριστούν για κάθε τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά – με μέγιστη διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου – λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που ορίζει η Επιτροπή της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
– Τράπεζες οι οποίες υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν δημόσια στήριξη με τρόπο ο οποίος διατηρεί τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα να βάλουν κεφάλαια και ως εκ τούτου να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους. Ειδικότερα οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών.
Θα εξασφαλίσουμε ώστε οι Ελληνικές τράπεζες να έχουν αυτονομία τόσο αυτοδικαίως (dejure) όσο και εκ των πραγμάτων (de facto). Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή με τη μορφή κοινών μετοχών είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας). Το ποσοστό αυτό θα οριστεί στο στον τροποποιημένο νόμο του ΕΤΧΣ. Οι μετοχές και / ή τα δικαιώματα ψήφου που αποκτά το ΕΤΧΣ δεν θα μεταβιβάζονται ούτε θα πωλούνται σε κάποια άλλη οντότητα που έχει σχέση με το κράτος με καμία μορφή. Θα δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες μετόχους να αγοράσουν μετοχές που κρατά το ΕΤΧΣ. Μια υπουργική απόφαση η οποία συμφωνείται σε συνεννόηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου αναδιάρθρωσης κεφαλαίου των τραπεζών, το οποίο ενσωματώνει τις σχετικές αρχές, έως το τέλος Μαρτίου 2012 (προτάθηκε ως διαρθρωτικό ορόσημο).
– Τράπεζες οι οποίες δεν υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίου και δεν αντλούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι ρυθμιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που ορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας θα εκκαθαριστούν με μεθοδικό τρόπο στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το Κράτος, με τρόπο ο οποίος διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και που ακολουθεί το γενικό στρατηγικό σχέδιο για εκκαθαρισμένα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία. Οι επιλογές λύσης θα περιλαμβάνουν εργαλεία τα οποία διατίθενται στο πλαίσιο του νόμου όπως, μεταξύ των άλλων, της αγοράς και ανάληψης (εντολή μεταβίβασης), του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (τράπεζες γέφυρα), και της τακτικής εκκαθάρισης.
Συνέχιση. Για να διασφαλιστεί η καλή κεφαλαιοποίηση του συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα διεξάγει μια νέα άσκηση μέτρησης κινδύνου σε ακραίες καταστάσεις, βάσει των δεδομένων του τέλους 2012, με τη χρήση της μεθοδολογίας που καθορίστηκε σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ (προτάθηκε ως διαρθρωτικό ορόσημο).
18. Θα θεσπίσουμε νομοθεσία προς στήριξη της στρατηγικής μας για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών (προκαταρκτική ενέργεια):
• Απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Ο τραπεζικός νόμος (3601) θα τροποποιηθεί για να δώσει την δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας να θέσει νέα τραπεζικά πρότυπα κεφαλαίου μέσω της ρύθμισης, και η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισάγει νέα ρύθμιση για να προγραμματίσει τα στάδια στις προβλεπόμενες αυξήσεις απαιτήσεων του Core Tier 1.
• Τεχνικές πτυχές της αξυγίανσης των τραπεζών Οικοδομώντας πάνω σε πρόσφατες αλλαγές του πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι τώρα, θα διευκρινίσουμε τις διαδικασίες και τις ευθύνες για την εκτίμηση ενεργητικού και παθητικού και ως εκ τούτου για τον εναρκτήριο ισολογισμό των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης θα ενισχύσουμε το πλαίσιο ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές εξυγιάνσεις χρησιμοποιούν αρχικά συντηρητικές εκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών που έχουν πτωχεύσει, βάσει μιας δίκαιης αξίας, και συνεπώς επιτρέποντας για μια σωστή και δέουσα επιμέλεια και επανεκτίμηση συνοδευόμενες από συμπληρωματικές μεταφορές περιουσιακών στοιχείων εντός ορισμένης χρονικής περιόδου. Θα εντοπίσουμε επίσης τα νομοθετικά εμπόδια σε μια ευέλικτη διαχείρηση των συμβάσεων απασχόλησης στο πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών και θα υιοθετήσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές για να τα απομακρύνουμε.
• Πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Ο νόμος του ΕΤΧΣ θα τροποποιηθεί για να επιτραπεί η χρήση μετατρέψιμων ομολογιών υπό αίρεση και η πρόβλεψη περιορισμών στα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για μια περίοδο 5 ετών. Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος εισφοράς κεφαλαίου από τους ιδιώτες επενδυτές μέσω κοινών μετοχών. Εάν η σχετική εισφορά είναι κάτω από ένα δεδομένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας (όπως θα καθοριστεί στο νόμο του ΕΤΧΣ) το ΕΤΧΣ θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου. Το ΕΤΧΣ θα κρατήσει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με τη δυνατότητα επιμήκυνσης δύο πρόσθετων ετών για οικονομικούς λόγους και λόγους σταθερότητας της αγοράς. Εάν αντί αυτού η σχετική ιδιωτική εισφορά είναι μεγαλύτερη του σχετικού ποσοστού, τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το νομικό πλαίσιο θα αναθεωρηθεί ώστε να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να κρατά μετοχές για 5 χρόνια.
• Πλαίσιο εξυγίανσης. Θα εισάγουμε έναν σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών εποπτείας, εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο θα παραχωρεί τις ευθύνες της εξυγίανσης σε ένα αυτόνομο τμήμα της ΤτΕ και οι ευθύνες αναδιάρθρωσης (που θα αφορούν στη διαχείρηση όλων των προσωρινών πιστωτικών ιδρυμάτων) στο ΕΤΧΣ. Για ότι αφορά τα μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να επιδιώκει τον ρόλο της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαιτέρως μέσω της εποπτικής της εξουσίας, ενώ το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να στοχεύει στην διασφάλιση των επενδύσεων της.
19. Το κράτος θα διασφαλίσει ότι διατίθεται επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης. Το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών εκτιμάται στο ποσό των €[ΧΧ] δισεκατομμυρίων. Τα στάδια θα καθοριστούν αφού ληφθεί υπόψη το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τις απαιτήσεις για συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ. Τα ποσά που θα προέρχονται από τις εκταμιεύσεις του προγράμματος θα κατατίθενται στο ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για το ΕΤΧΣ.
20. Δεσμευόμαστε να διατηρούμε συνεχή πρόσβαση σε ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, είναι έτοιμη να εκταμιεύσει επαρκή στήριξη ρευστότητας με έγκαιρο τρόπο. Η επαρκής στήριξη ρευστότητας βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι συνεπής με τα σχέδια μείωσης της εξάρτισης τραπεζών από την έκτακτη στήριξη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα. Για τον σκοπό αυτό, τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά σχέδια θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης για να διασφαλιστεί ότι η σταδιακή απελευθέρωση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας προχωρά με ένα ρυθμό ο οποίος είναι συνεπής με το μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο του προγράμματος.
21. Το κράτος θα θεσπίσει νομοθεσία για να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις της διακυβέρνησης σε φορείς χρηματοπιστωτικής εποπτείας (προκαταρκτική ενέργεια):
• Ταμείο Ελληνικής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:
> Θα αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο για να διευκρινίσουμε ότι το ΕΤΧΣ θα έχει δύο τμήματα, υπεύθυνα για αυτόνομες λειτουργίες:
ο Ενα τμήμα με την ευθύνη της διαχείρισης του ιδιοκτησιακού του συμφέροντος σε τράπεζες εκ μέρους της Κυβέρνησης. Με την ιδιότητα αυτή, η εντολή του θα είναι να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες που είναι κάτω από την διαχείριση του λειτουργούν σε εμπορική βάση και επαναφέρονται σε τμήμα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα ο οποίος λειτουργεί καλά και είναι επικερδής, οι οποίες θα μπορούν στο τέλος να επιστραφούν σε ιδιωτική ιδιοκτησία με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.
ο Ενα τμήμα για την διαχείριση των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (bridge banks) που θα συσταθεί μετά την εξυγίανση των μη βιώσιμων τραπεζών. Θα αναλάβει τον ρόλο αυτό με τρόπο που είναι αποτελεσματικός ως προς το κόστος, βάσει μιας συνολικής στρατηγικής η οποία συμφωνείται από την ΤτΕ, το ΥΠΟΙΚ και το ΕΤΧΣ και σε συμμόρφωση προς τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενίοτε, η λειτουργία αυτή μπορεί να χρειάζεται χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο αναδιαρθρωτικός του ρόλος. Η σχετική χρηματοδότηση θα μειωθεί, είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου από μια εισφορά από τον Κλάδο Καταθέτων του ΚΕΤΕ στον βαθμό των υποχρεώσεων του για την ασφάλιση των καταθέσεων.
> Θα αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο ώστε να αλλάξει η διοικητική δομή του ΕΤΧΣ για να περιλαμβάνει ένα Γενικό Συμβούλιο και μια Εκτελεστική Επιτροπή:
ο Το Γενικό Συμβούλιο θα έχει πέντε μέλη: δύο μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός Προέδρου με σχετική διεθνή εμπειρία στο τραπεζικό τομέα, ένα άλλο μέλος, έναν εκπρόσωπο από το ΥΠΟΙΚ και ένα μέλος που έχει προταθεί από την ΤτΕ. Ολα τα μέλη θα διοριστούν από τον Υπουργό Οικονομικών με την έγκριση του Euro Working Group (EWG), εκτός από τον εκπρόσωπο από το ΥΠΟΙΚ και τον άτομο που προτείνει η ΤτΕ. Η ΕΕ και η ΕΚΤ, θα διατηρήσει τους παρατηρητές στο Συμβούλιο.
ο Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει τρία μέλη: δύο μέλη – ένα εκ των οποίων θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος – με διεθνή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και στην εξυγίανση τραπεζών και ένα μέλος που προτείνεται από την ΤτΕ. Ολα τα μέλη θα διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών με την έγκριση του EWG. To προσωπικό και τα στελέχη της ΤτΕ δεν θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ.
> Εμείς, σε διαβούλευση με το ΕΤΧΣ θα υιοθετήσουμε κανονισμούς για να βοηθήσουμε το ΕΤΧΣ να εκτελέσει την εντολή του με πλήρη αυτονομία και την ίδια στιγμή να είναι αποτελεσματικά συντονισμένο με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα καλύπτει γραμμές και συχνότητες αναφορά, τη λήψη σταρτηγικών αποφάσεων (και την συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών σε αυτές), εντολή επενδύσεων και επιχειρησιακό πρόγραμμα, σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών (στον ρόλo του ως μετόχου στο ΕΤΧΣ) και πολιτική αποδοχών.
. Ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (ΤΕΚΕ): Θα ενισχύσουμε την χρηματοδότηση του Κλάδου Καταθετών του ΤΕΚΕ με την αναθεώρηση του Νόμου του ΤΕΚΕ ώστε:
(ί) να προβλέπει οτι τα τέλη θα αυξάνονται εάν τα κεφάλαια του μειωθούν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο κάλυψης των ασφαλισμένων καταθέσεων, το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί αφού ληφθούν καταλλήλως υπόψη οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, (ii) να διασφαλίζει επαρκή διαφοροποίηση των επανακαταθέσεων των κεφαλαίων του ΤΕΚΕ και να εξαλείφει σταδιακά τις επανακαταθέσεις σε καλυμπτόμενες τράπεζες, όπως θα το επιτρέπουν οι εξελίξεις της αναδιάρθωσης του Ελληνικού τραπεζικού τομέα και (iii) να διευκρινίζει ότι η κατάσταση του ΤΕΚΕ ως προνομιούχου πιστωτή δεν προσκρούει σε απαιτήσεις που διασφαλίζονται με χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις κατά την έννοια της οδηγίας των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων. Με σκοπό τη μείωση τυχόν πραγματικών ή αισθητών συγκρούσεων συμφέροντος θα απαγορεύσουμε σε άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε πιστωτικά ιδρύματα να είναι μέλη της διοίκησης του ΤΕΚΕ και θα εισάγουμε αυστηρούς κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη του Συμβουλίου.
22. Θα μεταρρυθμίσουμε επίσης τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Υπό το φως της ευθύνης της ΤτΕ για εξυγίανση, αναδιάρθρωση και επίβλεψη, θα αναθεωρήσουμε το καταστατικό της ΤτΕ για να προβλέπεται συλλογική λήψη αποφάσων στο επίπεδο διευθυντικών στελεχών (Διοικητής και Υποδιοικητών) και συνεχή λογοδοσία μέσω εσωτερικής εποπτείας από μη εκτελεστικά μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένης επίσης και της εποπτείας σε άλλα θέματα, πλην των καθηκόντων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών – ΕΣΚΤ). Θα αναθεωρήσουμε επίσης την δομή και τα δικαιώματα των μετόχων της ΤτΕ για να εξαλείψουμε τυχόν συγκρούσεις συμφέροντος στον ρόλο δημοσίας πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας (πχ απαγόρευση σε ιδρύματα υπό επιτήρηση για μετοχικές συμμετοχές και καθορίζοντας ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ψήφων που μπορεί να ασκεί έκαστος ή συγγενείας ιδιώτες μέτοχοι). Προτείνουμε όπως αυτό να καταστεί διαρθρωτικό ορόσημο για το τέλος Δεκεμβρίου 2012.