Αναφορικά με το προκύψαν θέμα, σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, σας ενημερώνουμε ότι:
Με τον Ν.3986/2011 άρθρο 29 καθιερώθηκε εισφορά αλληλεγγύης στα οικονομικά έτη 2011 – 2015 η οποία δηλώνεται με τις Φορολογικές Δηλώσεις.
Το έτος 2011 αποδόθηκε με το Εκκαθαριστικό του Φόρου Εισοδήματος και τα επόμενα έτη παρακρατείται από τη Μισθοδοσία και αποδίδεται στην Εφορία. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καθιερωθεί σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 2% στα καθαρά εισοδήματα 20.001 έως 50.000 ευρώ.
Δημοσιεύματα ,συνάδελφοι αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία Νοσοκομείων, αναφέρουν ότι εκδόθηκε απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά.
Επειδή οι οικονομικές Δικαστικές διεκδικήσεις από το Δημόσιο υπόκεινται σε διετή παραγραφή, πολλοί εργαζόμενοι προσέτρεξαν στις εφορίες να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής της εισφοράς του έτους 2011. Η εν λόγω εισφορά αφορά τους μήνες 10,11,και 12/2011.
Με την προαναφερόμενη ενέργεια δεν επιστρέφεται το ποσό της εισφοράς από τις εφορίες, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την εξασφέλιση της διακοπής της παραγραφής, προκειμένου να είναι ανοικτή η μελλοντική δικαστική διεκδίκηση.
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους αρμόδιο τριτοβάθμιο Δικαστήριο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν είναι το Συμβούλιο Επικρατείας.
Η ΑΔΕΔΥ (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ) προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των μνημονίων και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις. Επίσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε αρνητικές αποφάσεις.
Ετσι λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε δύο διαφορετικές αποφάσεις από δύο διαφορετικά δικαστικά όργανα.
Σε αυτήν την περίπτωση ,όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο τριτοβάθμιων Δικαστηρίων (Συμβούλιο Επικρατείας – Άρειος Πάγος) υπάρχει πρόβλαψη παραπομπής της υπόθεσης Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τελική κρίση.
Συμπερασματικά δηλαδή οι αιτήσεις στην Εφορία έως τέλος του έτους 2013, για την επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης, διακόπτουν τη παραγραφή και μόνο.
Η διεκδίκηση του επιδόματος πραγματοποιείται μόνο Δικαστικά (Θέτουμε όμως υπ’ όψιν την ήδη εκδηλωμένη αρνητική αντιμετώπιση από το ΣτΕ).
Το Δ.Σ.
Διαβάστε εδώ τον σχετικό νόμο.