Την 1η Φεβρουαρίου διαβάσαμε τις παρακάτω ανακρίβειες σε άρθρο που αφορούσε τα Τμήματα Ακτινοθεραπείας, με έντονη διαστρέβλωση των συνθηκών εργασίας (στο ίδιο “μοτίβο” της μεθόδευσης της περικοπής της ακτινολογικής μας άδειας), όπως θα διαβάσετε. Η απάντηση της Ένωσης ήταν άμεση:
Δημοσίευμα:
“Ακτινοθεραπείες για καρκινοπαθείς και το απόγευμα στο ΕΣΥ!
Στη ρύθμιση του… αυτονόητου αναμένεται να προχωρήσει και πάλι το υπουργείο Υγείας: θα επεκτείνει το ωράριο των ακτινοθεραπειών στα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία. Πως θα γίνει αυτό;
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι βιοτεχνολόγοι που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία και εργάζονται στις ακτινοθεραπείες, αναμένεται να αλλάξουν το ωράριο εργασίας τους δουλεύοντας και το απόγευμα εκ περιτροπής, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να εξυπηρετούνται.
Πως θα γίνει αυτό τη στιγμή που το ΕΣΥ παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού;
Το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό κατήργησε τα ρεπό που λάμβαναν οι βιοτεχνολόγοι, και είχαν κριθεί ως υπερβολικά. Αποτέλεσμα είναι να προκύψουν 80 ημέρες «ελεύθερες» στις οποίες μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνταν καθώς λάμβαναν τα ρεπό τους.
Πλέον όμως -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- θα ανακατανεμηθούν οι εργάσιμες ημέρες ώστε κάποιοι να απασχολούνται και το απόγευμα.
Έτσι τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα απογεύματα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η αναμονή για ακτινοθεραπείες κρατά μήνες με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς είτε να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα είτε ακόμη και να μην προλαβαίνουν να κάνουν τη θεραπεία αφού τους προλαβαίνει ο χρόνος και χάνουν τελικώς τη ζωή τους.
Ρεπορτάζ Υγείας
01-02-2012 / 08:00
Δημοσιεύθηκε από:
Δήμητρα Ευθυμιάδου”
Όπως είναι φυσικό, δεν μείναμε αμέτοχοι και επικοινωνήσαμε άμεσα:
Διαμαρτυρία ΕΤΑΕ
Αξιότιμοι κύριοι-ες
Σύμφωνα με το άρθρο της Κας Δήμητρας Ευθυμιάδου στο iatropedia.gr, με θέμα: «Ακτινοθεραπείες για καρκινοπαθείς και το απόγευμα στο Ε.Σ.Υ.», σας ενημερώνουμε ότι σε όλα τα σημεία που αναφέρεται στους «βιοτεχνολόγους» είναι ανακριβές.
Οι «έγκυρες πηγές» της αρθρογράφου, δυστυχώς την παραπληροφόρησαν σε ότι αφορά τους εν λόγω επαγγελματίες.
Η νομοθετικά κατοχυρωμένη ονομασία των επαγγελματιών στους οποίους αναφέρετε το άρθρο είναι Τεχνολόγοι Ραδιολογίας Ακτινολογίας και όχι βιοτεχνολόγοι.
Όπως αναφέρεται στο Ν.Δ. 4111/1960 άρθρο 13 παράγραφος 3, η άδεια που μέχρι πρότινος δίνονταν στους Τεχνολόγους Ακτινολόγους που απασχολούνται στους χώρους εφαρμογών των ιοντιζουσών ακτινοβολιών (ακτινολογικά εργαστήρια, αξονικοί τομογράφοι, χειρουργεία υπό ακτινοσκόπηση, αιμοδυναμικά εργαστήρια, εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής και στα τμήματα Ακτινοθεραπείας), είναι 30 ημερολογιακές ημέρες πέραν των κανονικών αδειών, που όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται (20 ημέρες το έτος). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ημέρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αργίες, το οποίο μεταφράζεται αυτόματα σε 22 εργάσιμες ημέρες. Η άδεια λοιπόν αυτή η οποία ονομάζεται και «ακτινολογική» δεν χορηγείτο χαρισματικά στους εν λόγω επαγγελματίες όπως πιθανόν να συμπεράνει ο αναγνώστης του εν λόγω άρθρου, αλλά χορηγείτο για την ασφάλεια των ως άνω εργαζομένων ·λόγω του ότι εργάζονται σε ένα πλήρως ανθυγιεινό περιβάλλον(μείωση του χρόνου έκθεσης στην ακτινοβολία).
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ούτε 80 ημέρες υφίστανται αλλά 22, ούτε και ρεπό είναι, αλλά άδεια για να μειωθεί η ακτινοβολία που δέχονται οι τεχνολόγοι στην καθ ημέρα εργασία τους. Αυτήν ακριβώς την άδεια κατήργησε με τον τρόπο του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΚΑ), παρασύροντας και εσάς αλλά και όσους διάβασαν το σχετικό άρθρο σας, σε υποτιμητικού τύπου σχόλια.
Προς ενημέρωσή σας λοιπόν το ΥΥΚΚΑ στο νομοσχέδιο για την μεταμόσχευση οργάνων τροποποίησε την μέθοδο χορήγησης της συγκεκριμένης άδειας με τον πλέον γραφικό τρόπο. Εν ολίγοις μας βάζει στην ζυγαριά . Από την μία η ακτινοβολία και οι παρενέργειές της(καρκίνος, λευχαιμία, λεμφώματα)και από την άλλη εμείς. Νομοθετεί λοιπόν υποδεικνύοντας μας να δεχτούμε πρώτα μία δόση ακτινοβολίας (την καθορίζει στα 5 msv) και μετά να μας χορηγήσει 20 ημέρες άδεια επιπλέον της κανονικής. Προφανώς το υπουργείο έχει εφεύρει την θεραπεία του καρκίνου και αυτό είναι η «ακτινολογική» άδεια.
Είναι αυτονόητο πως ο λόγος χορήγησης της άδειας ,ήταν για να αποφύγουν οι Τεχνολόγοι αυτή την δόση της ακτινοβολίας και όχι να τους χορηγηθεί άδεια αφού δεχθούν την προαναφερόμενη ·δόση. Σε περίπτωση που δεχτώ την αναφερόμενη δόση τι να την κάνω την άδεια αφού οι δόσεις ακτινοβολίας είναι προσθετικές στον ανθρώπινο οργανισμό και η βλάβη θα έχει εγκατασταθεί ήδη στον οργανισμό μου.
Επίσης όσον αφορά τη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά (αν όχι όλα) ήδη λειτουργούν με δύο καθημερινές βάρδιες (πρωί και απόγευμα),άλλα εφαρμόζοντας δυο βάρδιες του προσωπικού και άλλα μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων(πρώην απογευματινά). Στη δεύτερη περίπτωση αυτό γίνεται διότι ο αριθμός του προσωπικού που απασχολούνται στα τμήματα αυτά, δεν είναι ικανός για τη κάλυψη δεύτερης βάρδιας( ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση μεγάλου γενικού Νοσοκομείου που στο τμήμα Ακτινοθεραπείας απασχολούνται 6 Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, για τη λειτουργία δύο Γραμμικών Επιταχυντών και ενός Αξονικού Τομογράφου Προσομοίωσης),οπότε τα ίδια άτομα αναλαμβάνουν τη λειτουργία αυτού και το απόγευμα, εξυπηρετώντας έτσι στην αποσυμφόρηση της μεγάλης λίστας αναμονής των ογκολογικών ασθενών, με αμοιβή που ορίζεται από τον σχετικό νόμο.
Όπως έχει πολλές φορές αναφερθεί σε διάφορα έντυπα και άλλα ενημερωτικά μέσα από τους διάφορους Συλλόγους του χώρου της Ακτινοθεραπείας, το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών από τα Δημόσια Νοσοκομεία, έγκειται τόσο στην έλλειψη προσωπικού στελέχωσης των Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων, στην έλλειψη δημιουργίας αντίστοιχων τμημάτων ανά την Ελλάδα, όσο και στον απαρχαιωμένο στόλο των ακτινοθεραπευτικών μονάδων, που αυξάνουν τη διάρκεια της ημερήσιας θεραπείας του κάθε ασθενούς ,άρα μειώνουν και τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ασθενών.
Σε περίπτωση δημιουργίας και απογευματινής βάρδιας(απαραίτητη προϋπόθεση η στελέχωση των νοσοκομείων) σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα απλά θα καταργηθεί η ολοήμερη λειτουργία των τμημάτων αυτών. Ο αριθμός όμως των ασθενών θα παραμείνει πιθανότατα ο ίδιος.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν την έλλειψη σχετικής πληροφόρησης (παρ’ ότι επικαλείσθε έγκυρες πηγές) και ειλικρινά χωρίς καμία διάθεση αιχμής επιθυμούμε την δημοσίευση της παρούσας επιστολής μας, στον χώρο ανάρτησης του εν λόγω άρθρου προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση απαιτηθεί.
Με τιμή
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Δ.Σ