Τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων καθώς και του αριθμού των θέσεων σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, εισηγείται στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το ΚΕΣΥΠΕ, ανατρέποντας ακόμη και τις αναλογίες που προβλέπονταν στο ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων του 1986.
Η σχετική εισήγηση κατατέθηκε την 14/10/2016 και πέραν όλων των άλλων προβλέπει την αντικατάσταση της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Ν. 2889/2001 ( Α’ 37) , ως εξής
«… κάθε νοσοκομείο απαρτίζεται από την ιατρική υπηρεσία, την νοσηλευτική υπηρεσία, την υπηρεσία επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών κλάδων υγείας και την διοικητική – οικονομική – τεχνική υπηρεσία.»
Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία υπηρεσίας επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών κλάδων υγείας, στην οποία υπάγονται, οι φαρμακοποιοί, οι φυσικοί ιατρικής, οι ψυχολόγοι, οι διαιτολόγοι, οι βιολόγοι, οι βιοχημικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι Τεχνολόγοι (Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Εργοθεραπευτές, Οπτικοί Φυσιοθεραπευτές κλπ ) και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας ( Βοηθών Ραδιολογίας Ακτινολογίας, Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων ).
«Η διάρθρωση της υπηρεσίας αυτής σε τμήματα, ενδεικτικά ορίζεται ως εξής:
Α) Τμήματα με αυτοτελή λειτουργία: Φαρμακείο, Τμήμα Διατροφής, Τμήμα Ιατρικής Φυσικής και Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
Στα τμήματα αυτά ο Προϊστάμενος ταυτίζεται με τον επιστημονικά υπεύθυνο και είναι επιστήμονας κλάδου Π.Ε. ή Τ.Ε. όταν στο τμήμα δεν προβλέπεται η ελλείψει Π.Ε.
Β) Τμήματα χωρίς αυτοτελή λειτουργία που το προσωπικό τους υπηρετεί κατανεμημένο σε τμήματα ή μονάδες της Ιατρικής Υπηρεσίας (βιοχημικοί, βιολόγοι, Τεχνολόγοι Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας & Ιατρικών Εργαστηρίων, Φυσικοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές. Στα τμήματα αυτά προΐσταται υπάλληλος κλάδου Τ.Ε.
Στην υπηρεσία επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών κλάδων υγείας προΐσταται (Διευθυντής δηλ.) υπάλληλος κλάδου Π.Ε.
Επίσης, οι μονάδες στον οργανισμό των νοσοκομείων «μπορούν να συνιστώνται είτε ως ειδικές, υπαγόμενες οργανικά και λειτουργικά στα τμήματα της αντίστοιχης ειδικότητας, είτε ως αυτόνομες με δική τους σύνθεση προσωπικού»
Στα Ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων μπορούν να υπάγονται ως ειδικές μονάδες, οι μονάδες/ εργαστήρια αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, αγγειογραφίας, επεμβατικής ακτινολογίας και κάθε άλλης απεικονιστικής μεθόδου.
Σημαντική αλλαγή επίσης θα πρέπει να νοείται και η αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των οργανικών θέσεων των νοσοκομείων.
Η εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ προτείνει τους εξής συντελεστές υπολογισμού οργανικών θέσεων κάθε υπηρεσίας των νοσοκομείων:
0,5-0,6 επί τον οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου για την ιατρική,
1,35-1,40 για τη Νοσηλευτική,
0,25-0,30 για την υπηρεσία επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας, και
0,25-0,30 για τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες
Οι συντελεστές αυτοί πολλαπλασιαζόμενοι με τον αριθμό των κλινών του Νοσοκομείου δίνουν και τον τελικό αριθμό των οργανικών θέσεων ανά υπηρεσία.
Εφόσον η εισήγηση υιοθετηθεί, οι αλλαγές που θα συντελεστούν στην λειτουργία των νοσοκομείων θα είναι σημαντικές .
Ωστόσο δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα στον εργαστηριακό τομέα κάποιων νοσοκομείων, όπου το προσωπικό θα κριθεί υπεράριθμο, αφού για πρώτη φορά οι θέσεις των επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας προσδιορίζονται με ξεχωριστό συντελεστή.
Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ αυξάνει τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού στους Νοσοκομειακούς Οργανισμούς, ενώ διατηρεί στα ίδια επίπεδα περίπου τις θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Εκ του ΔΣ