Συνάδελφοι,
Έως σήμερα ο κλάδος μας διατηρούσε μισθωτή σχέση εργασίας σε όλες τις εκφάνσεις της απασχόλησής μας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα όμως και σύμφωνα με το Ν.4486/ ΦΕΚ115/7 Αυγούστου 2017 , άρθρο 44, ο Δημόσιος τομέας Υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υ. κ.α.) δύναται να απασχολεί τους επαγγελματίες του κλάδου μας ,με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Το ίδιο καθεστώς απασχόλησης εφαρμόζεται πλέον και στον ιδιωτικό τομέα υγείας από το 2016.
Ως εκ τούτου οι επαγγελματίες του κλάδου μας, οι οποίοι κάνουν έναρξη απασχόλησης υπό το καθεστώς της έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών , υποχρεούνται από τις κατά τόπους εφορίες στην καταβολή Φ.Π.Α. 24%
Ωστόσο όμως , σύμφωνα με τον Ν. 2859/ ΦΕΚ Α’ 248/ 7-11-2000, Κεφάλαιο ΣΤ’ , ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ, άρθρο 22 , περιπτώσεις ε και στ (αλλά και στον Ν. 4336/2015 ο οποίος τροποποίησε τον ν. 2859/2000 ), οι φυσιοθεραπευτές , οι μαίες, οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές , οι οδοντοτεχνίτες και οι ψυχολόγοι (απόφοιτοι όλοι της σχολής ΣΕΥΠ των ΑΤΕΙ και του ιδίου επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας), απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής Φ.Π.Α. .
Η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος πιστεύει ότι ως αντίστοιχοι και ισότιμοι επαγγελματίες με τους ως άνω κλάδους και αφού πληρούμε τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα πρέπει να απαλλαχθούμε κι εμείς από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει διότι ως επαγγελματικός κλάδος δεν αναφερόμαστε στον σχετικό νόμο.
Στα πλαίσια λοιπόν της ισονομίας, ζητάμε από τον Υπουργό Οικονομικών την σχετική τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι Τεχνολόγοι Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας στις εξαιρέσεις της υποχρέωσης καταβολής Φ.Π.Α. και την δημιουργία νέου κωδικού επαγγέλματος (ΚΑΔ) που να ανταποκρίνεται στον επαγγελματικό μας τίτλο ως Τεχνολόγοι Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας.
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος